“Tahsilat riski ihracatın önünü kapatıyor”
Türkiye’de ihracat rakamları ocak- temmuz ayları arasında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 19,1 büyürken, ihracat potansiyeli gün geçtikçe artarken finansmana erişimde yaşanan güçlükler ihracatçıları zorluyor.
info@karadenizekonomi.com / 11.08.2022
Ticaret Bakanlığı Dış Ticaret verilerine göre, 2022 yılı Ocak-Temmuz ihracat rakamları geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 19,1 oranında artış göstererek 144 milyar 417 milyon dolara ulaştı.
İhracatçının küresel riskleri fırsata çevirdiği yeni dönemde, ihracatta ülke ve ürün çeşitliliği sürekli artış gösterirken finansman ve likidite en önemli konular olmaya devam ediyor.
Şirketlerin nakit akışını düzenleyen finansman çözümleri hizmeti veren Octet Türkiye Genel Müdürü Derya Ekemen Fidan, finansman ve nakit akışının pek çok işletmenin ihracat yapmasını güçleştirdiğini belirtti.
“RİSKLER KOBİ’LERİN GÖZÜNÜ KORKUTUYOR”
Fidan, Türkiye’de pek çok şirketin potansiyeli olmasına rağmen tahsilat riski sebebiyle ihracat yapmaktan kaçındığını ifade ederek, “2022 yılı Ocak- Temmuz aylarına baktığımızda geçen yılın aynı dönemine göre 19,1 oranında artış görüyoruz.
Ancak ülkemizin daha yüksek bir potansiyel taşıdığını biliyoruz. Şu anda tüm dünyada likiditeye ulaşmada zorluklar yaşanıyor. Bu yüzden ihracatın var olan riskleri, şirketler ve özellikle KOBİ’lerin gözünde daha da artıyor” diye konuştu.