‘Kuyum Ticareti Hakkında Yönetmelik Taslağı’ kuyumcular tarafından tepki gördü

‘Kuyum Ticareti Hakkında Yönetmelik Taslağı’nda en fazla tepki, 500 gram altın teminatı maddesine geldi. Taslak halindeki bazı maddeleri kuyumcularda memnuniyetsizlik yarattı. 

info@karadenizekonomi.com / 17.03.2021

‘Kuyum Ticareti Hakkında Yönetmelik Taslağı’ kuyumcular tarafından tepki gördü

Ticaret Bakanlığı’nın kuyumculuk faaliyetlerine düzenleme getirmek üzere hazırladığı ‘Kuyum Ticareti Hakkında Yönetmelik Taslağı’nda en fazla tepki, 500 gram altın teminatı maddesine geldi. Taslağa göre, kuyumculuk faaliyetinde bulunabilmek için kamu sermayeli bankalar veya kamu sermayeli katılım bankalarında kuyum işletmesi adına açılan hesaba 500 gram altın teminatı yatırılması gerekiyor.

‘’Kuyumculuğa çeki düzen getirecek yasa istiyoruz’’

Bunun bir yasa değil sadece bir yönetmelik taslağı olduğunu, kesinleşmiş bir karar olmadığını dile getiren İstanbul Kuyumcular Odası Başkanı (İKO) Mustafa Atayık, ‘’Yönetmeliğin esnafı zorlayacak ve piyasadaki ticari hayata olumsuz yansıyacak muhtemel maddelerini gerekçeleriyle gündeme getirdik. Görüşme olumlu geçti ve sektör lehine bazı ilerlemeler kaydedildi. Buna göre taslakta daha önce 500 gram olarak yer alan teminat tutarı 250 grama düşürüldü. Ancak sektörün sekteye uğramaması için bunun hiç alınmaması veya yetki belgesi kapsamında bir sözleşmeyle teminat vermeden sorunun çözülmesini talep ettik. Sonuç olarak hiç alınmayacak gibi görünüyor. Bakanlık yetkilileri önerilerimizi dikkate alıyorlar, düzeltiyorlar, olumlu görüşler bildiriyorlar. Şu an çalışma aşamasındalar. Net bir karar yok. Kuyumcular olarak tüm Türkiye’deki üyelerimizin görüşlerini aldık, bunları paylaşacağız. Kuyumculuğa çeki düzen getirecek yasa istiyoruz ancak taslaktaki bazı maddelerden dolayı çekincemiz var. En çok tepki 500 gram teminat konusuydu. Zaten devletimizin de buna ihtiyacı yok. Devlet her zaman esnafın yanında’’ şeklinde konuştu.

‘’Taslakta geçen 500 gram altın teminatın sektöre zarar verecek’’

Ticaret Bakanlığı tarafından kuyumculara yönelik hazırlanan yönetmelik taslağına sektörün ihtiyacı olduğunu ancak taslakta geçen 500 gram altın teminatın sektöre zarar vereceğini ve kaldırılması gerektiğini belirten İstanbul Mücevherciler, Kuyumcular ve Sarraflar Derneği Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Yıldırımtürk, ‘’Kuyumcular kamu ve kamu katılım bankalarının bayisi değildir. Sektörün hesaplamalarına göre, taslağın yasalaşması durumunda yaklaşık 17.5 ton altının kamu bankalarına yatırılması gerek’’ dedi.

 

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar