EYLÜL AYINDA YOLLARDA OLACAKLAR
TOPLU TAŞIMADA DÖNÜŞÜM BAŞLIYOR
info@karadenizekonomi.com / 13.02.2017
Altınordu ilçesinde uygulanacak Toplu Taşıma Dönüşüm Projesi çalışmalarında sona yaklaştıklarını söyleyen Başkan Enver Yılmaz, 10 adet 12 mlik büyük otobüs, 105 adet 7-8 metre uzunluğunda yarım otobüs ve 25 adet 6 mlik otobüs olmak üzere toplam 140 araçla hemşehrilerimize hem engelli erişimine uygun hem de konforlu bir toplu taşıma hizmeti sunmuş olacağız dedi.
Toplu taşımayla ilgili çalışmaların özverili bir şekilde devam ettiğini belirten Başkan Yılmaz, Eylül ayı itibarıyla da yeni toplu taşıma sistemine tamamen geçmeyi planladıklarını söyledi.
YENİ TOPLU TAŞIMA SİSTEMİNE GEÇMEMİZ GEREKİYOR
Altınorduda yeni toplu taşıma sisteminin bir an önce uygulanması gerektiğine dikkat çeken Başkan Enver Yılmaz, Şu anda Altınordu ilçemizde toplu taşımada kullanılan yaklaşık 500 araç var ve her biri günde ortalama 5 tur atıyor. Gün içerisinde trafikte seyreden araçların 2 bin 500ünü dolmuş minibüsleri oluşturuyor. Bu da şehir içi trafiğinde aşırı yoğunluğa neden oluyor. Günlük 73 bin kişi dolmuşla seyahat ediyor ve bu rakamın yüzde 90ı toplu taşıma hizmetlerinden hiç memnun değil. Perşembe, Kumbaşı ya da Altınordudaki bir vatandaşımızın özel aracı yoksa havalimanına gitmesi için üç araç değiştirmesi gerekiyor. Kumbaşı ilçemizden hareket eden bir dolmuş, Devlet Hastanesine bazen 1 saatte gidiyor. Sahil kesimindeki nüfusun yaklaşık yüzde 70inin dolmuş kullanmasına rağmen toplu taşımada hizmet veren bir tane otobüsümüz bile yok. Tüm bunlar, bizim bir an önce toplu taşıma sistemine geçmemiz gerektiğini söylüyor dedi.
DOLMUŞÇU ESNAFIYLA MUTABAKAT HÂLİNDEYİZ
Başkan Yılmaz, toplu taşımada dönüşüm çalışmaları konusunda dolmuşçu esnafıyla tam bir mutabakat hâlinde olduklarını belirterek, Toplu taşımada yaşanan sorunların giderilmesi amacıyla Altınordu ilçemizde faaliyet gösteren dolmuşçu kooperatiflerimizin temsilci ve üyeleriyle görüştük. Onları il dışına göndererek, Oralarda nasıl çalışmalar yapılmış, yaptığımız iş doğru mu, değil mi? Siz de gidin, görün ve karşılaştırın dedik. Yaklaşık 20 gün boyunca 8-9 ayrı yerde uygulanan toplu taşıma hizmetlerini incelediler. Sonunda dolmuşçu esnafımızla toplu taşımada dönüşüm yapılması hususunda mutabakat sağladık diye konuştu.
DOLMUŞÇULARIN MÜKTESEP HAKLARINI KORUYACAĞIZ
Dolmuşçu esnafının haklarını koruyacaklarını söyleyen Başkan Enver Yılmaz, Dolmuşçularımızın mağdur olmasını istemiyoruz. Onlar da bunun farkında. Bu sistemi uygulayan büyükşehirlerin bazıları bu şirketlere yüzde 25, 20 ve 10 oranında ortak olmuş. Yüzde 10un altında ortak olan yok. Biz iyi niyetimizin bir göstergesi olarak, toplu taşıma hizmetini yerine getirmek için bu dönüşüm esnasında kurulacak şirketin içerisinde yer almayacağız ancak sevk, idare ve koordine edici olacağız. İşi onlar yapacak dedi.
OTOBÜSLER EYLÜL AYINDA YOLLARDA OLACAK
Başkan Yılmaz, toplu taşımada kullanılacak araçların Haziran ayından itibaren bir bölümünü hizmete almayı planladıklarını ifade ederek, Hedefimiz bir aksama olmazsa yeni eğitim öğretim yılının başladığı Eylül ayı itibarıyla toplu taşımada dönüşümü tamamlamak. Bu çerçevede ilk etapta 10 adet 12 mlik büyük otobüs, 105 adet 7-8 metre uzunluğunda yarım otobüs ve 25 adet 6 metrelik otobüsleri devreye alacağız. Toplam 140 araçla 17 farklı güzergâhta Eylül ayından itibaren Altınordu ilçemizde toplu taşıma sistemine geçmiş olacağız diye konuştu.
VATANDAŞLARIMIZ DURAKLARDA BEKLEMEYECEK
Yeni toplu taşıma sisteminin detaylarıyla ilgili de bilgi veren Başkan Enver Yılmaz, Yeni toplu taşımada elektronik kart sistemi olacak. Şehir konseptine uygun duraklar yapılacak. Akıllı telefonlara yüklenebilen programlar sayesinde hangi otobüsün kaç dakikada geleceği görülebilecek. Otobüslerde bekleme süresi iki buçuk dakika olacak ve vatandaşlarımız duraklarda uzun süre beklemeden hızlı toplu ulaşım hizmetinden faydalanacak dedi.
YASAL BİR ZORUNLULUĞU YERİNE GETİRMİŞ OLACAĞIZ
Başkan Yılmaz, toplu taşımada dönüşüm çalışmalarının 2018 yılına kadar mutlak suretle tamamlanması gerektiğine dikkat çekerek, Bu dönüşüm şimdi gerçekleştirilemezse 2018 itibarıyla mevcut araçların tamamının engelli erişimine uygun minibüslere dönüştürülmesi gerekiyor. Mevcut araçların koltuk kapasitesinin yetersiz olması, Bakanlığın da bu araçlara engelli koltuğu ve ilave koltuk atılmasına izin vermemesi nedeniyle bu araçların zaten yenilenmesi gerekiyor. Bu kapsamda toplu taşımaya geçerken aynı zamanda yasal bir zorunluluğu da yerine getirmiş olacağız diye konuştu.