​“Ortadoğu ve Körfez turizminin anahtarı Karadeniz Havzası’dır”

TÜRSAB Başkan Yardımcısı Hasan Erdem, turizmde farklılaşma için Karadeniz’in en avantajlı lokasyon olduğunu söyledi ve tanıtım atağını başlattığı Ordu’dan mesaj verdi: “Yüzde 80 oranında Karadeniz’i tercih eden kesime yönelik çalışmaları hızlandırmalıyız.

info@karadenizekonomi.com / 18.11.2018

​“Ortadoğu ve Körfez turizminin anahtarı Karadeniz Havzası’dır”

Türkiye’nin en stratejik ve önü açık sektörü turizmin geliştirilmesinde pazar farklılaştırılması adına Karadeniz Havzası öne çıkıyor. Bu çerçevede destinasyonun tanıtımı adına 1. Karadeniz Tanıtım Toplantısı, Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Başkan Yardımcısı Hasan Erdem tarafından, ekonomi basını ve bölge acentelerinin katılımıyla 17 Kasım 2018 Cumartesi günü Ordu Anemon Otel’de yapıldı. Toplantıya Ordu, Trabzon, Samsun, Sinop, Amasya ve Tokat illerinden gelen TÜRSAB üyesi acenteler katıldı. Bölge acentelerinin beklentilerinin alındığı, sorun ve çözümlere yönelik görüşlerinin paylaşıldığı arama toplantısında konuşan TÜRSAB Başkan Yardımcısı Erdem “Farklılaşmanın başlatılacağı ilk nokta Karadeniz olmalı. Bu yüzden turizmde yeni atılımların başlangıcını bir Karadeniz ilinden, Ordu’dan yapıyoruz” dedi.

Ordu’nun Karadeniz’in ortasında, zengin öz kaynaklarına rağmen en az tanınan il olma özelliğine dikkat çeken Hasan Erdem, başlangıç noktasını Ordu yapmalarının temel nedeninin de bu olduğunu açıkladı ve şunları söyledi: “TÜRSAB’ın amacı Türkiye’nin bu kaynağını tüm dünyaya tanıtmaktır. Ama görmeden anlatamazsınız. Bu amaçla geldik.”

“Konsantrasyonumuzu Karadeniz’e verelim”

TÜRSAB Başkan Yardımcısı Hasan Erdem, Karadeniz’in altın gerdanının Trabzon, Ordu ve Samsun olduğuna dikkat çekip, orman ve doğa değerleri doğru kurgulanırsa, bölgede büyük fırsatlar olduğunu belirtti. Yabancıların Karadeniz’e turist göndermemek için çaba gösterdiğinin altını çizen Erdem “Buraya gelen aşık oluyor ve kanaat kartopu etkisi yaratıyor” dedi. Mevcut doğal güzelliği talan etmeden ekonomiye dönüştürmenin, göçü engellerken bölge insanının yararını sağlamanın mümkün olduğunu vurgulayan TÜRSAB Başkan Yardımcısı sözlerini şöyle sürdürdü: “Türk turizmi son dönemde rekor üstüne rekor kırıyor. Türkiye’nin dolar karşısında dik durmasını sağlayan, cari açığın en önemli panzehiri olan sektörümüzdeki bu rekorlar bizi rehavete sürüklememeli. Geçmiş yıllardaki tecrübelerden ders çıkarıp her olumsuzluğa karşı hazır olmalıyız. Turisti çeşitlendirirken, bölgelerin özelliklerine yönelik çalışmalar da yürütmeliyiz. Sadece Ege ve Akdeniz’in deniz, kum ve güneşe dayalı turizmi ile yetinemeyiz. Bunu aşıp tarih, doğa ve alışveriş gibi alanlara yönelmeliyiz. Dünyanın her yerinden turist gelmeli. Ama Karadeniz destinasyonu üzerinde özel çalışmalar yürütmeliyiz. Orta Karadeniz Bölgesi’ni Trabzon taşıyor. Bu hattı genişletmek zorundayız. Karadeniz’in odak noktası Ortadoğu ve Körfez turizmidir. Bölgeden gelen turistin yüzde 80’i bu lokasyonu tercih ediyor. O zaman Karadeniz özelinde yüzde 15’lik Avrupalı turist yerine, yüzde 80’lik dilimi arttırmak üzere çalışmalar yapmalı, konsantrasyonumuzu buraya vermeliyiz. Kendimizi ifade edemiyoruz. Fuarlara katılmalı, acenteler düzeyinde çalışmalar yapmalı; hatta teknolojiyi yakalayıp, acenteler olarak dijital dönüşümü sağlamalıyız. Turizmi bilmeyen yerel yönetimleri bilgilendirmeliyiz.” 8 Ekim’de Kuveyt’te 120 acenteyle buluştuklarını, Nisan ayında da Katar çıkarması yapacaklarını ifade eden Hasan Erdem “Karadeniz, Ortadoğu için biçilmiz kaftan” dedi. TÜRSAB Başkan Yardımcısı, bölgeye verdikleri önemin bir kez daha altını çizip “Ordu ile başladık, ama devamı gelecek. Uygun destinasyonları belirleyip, bölgeye acentelerimizi götürüp, destek vereceğiz” diye konuştu.

Perşembe’nin ışıklarını kadınlar yakacak

Ordu’da ekoturizm adına da önemli bir projeye imza atıldı. Yöresel lezzetleri ve aile pansiyonculuğunu geliştirmek adına Yeni Arayışlar Girişimi Platformu Derneği (YAPDER) çalışması olarak Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı kapsamında, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Anadolu Efes’in destekleriyle örnek bir yapı restore edildi. Kadınların bizzat çalıştığı Pembe Hanım’ın Konağı, bölge için bir model… Yöresel yemeklerden, pansiyonculuğa kadar geniş bir yelpazede bölge halkını, en önemlisi de kadınları turizme dahil ediyor. TÜRSAB Başkanı ve beraberindeki heyet, konakta da incelemelerde bulundu; el yapımı ürünlerin tadına bakıp, sistemin nasıl yaygınlaştırılacağı konusunda çalışma başlatma kararı aldı. TÜRSAB Başkan Yardımcısı Hasan Erdem, incelemelerin ardından yaptığı açıklamada “Cennette bile insan olmadan yaşanmaz. Burada insanları gördük. Göğsümüzü gere gere turist getireceğiz” dedi. YAPDER Başkanı ve Ekonomi Gazetecileri Derneği Başkanı Celal Toprak da bir açıklama yaparak “Eski ve atıl durumda çok sayıda boş ev var. Bu konak öyle bir yıldızlaşacak ki, diğer yapılar da aile pansiyonculuğu için onu takip edecek. 10 bin acentenin binde biri Perşembe’ye ilgi gösterse, lokasyonun çehresi değişir. Burada çok büyük bir potansiyel var. Mesela en az 50 çeşit endemik ot kaynağı mevcut. Neden Perşembe’de bir ot festivali yapılmasın” dedi.

Ordu Valisi Yavuz: Hedef, 5 yıl içinde Ordu’da 3 milyon turist

TÜRSAB Başkan Yardımcısı Hasan Erdem öncülüğündeki heyet, acentelerle arama toplantısı ve ildeki potansiyele ilişkin incelemelerinin ardından Ordu Valisi Seddar Yavuz’u makamında ziyaret etti. Yapılan çalışmalardaki beklentileri, tespitleri, sorunları ve çözüm önerilerini aktaran Erdem “Potansiyelden bahsediyoruz, ama bunu planlayarak, koruyarak ekonomik hale getirmezsek sonuç alamayız. Karadeniz Havzası’nda planlı bir turizm kalkınmasına geçilmesi şart” dedi. Ordu Valisi Seddar Yavuz ise, beklentileri ve talepleri aldıktan sonra, altyapı çalışmaları ve yeni projeler konusunda açıklamalarda bulundu. “Turizm hobi mi, sektör mü karar vermeliyiz. Şelaleye yol yapıp insanları ulaştıralım, ama orada da insani ihtiyaçlarını karşılayacak hizmetleri verelim. Ben Vali olarak hobiyle uğraşamam. Bu nedenle, ili ve turizmi kalkındıracak hamleler içerisindeyiz” dedi. Ordu’nun kısa süre içinde 900 bin turisti yakaladığını, geçen yıla oranla yabancı turist sayısındaki artışın da yüzde 55 olduğunu belirten Vali Yavuz sözlerini şöyle sürdürdü: “Yine geçen yıla oranla yerli turist sayısında da yüzde 23 artış yakaladık. 5 yıl içinde, 500 bini yabancı olmak üzere 3 milyon turist Ordu’nun hedefidir. Çalışmalarımızı bu doğrultuda yürütüyoruz. Ordu, bilim, tarıma entegre sanayi, tarım ve turizm dörtlüsüyle kalkınacak. Bir taraftan yaşlanan fındık ağaçlarımızın rehabilitasyonu, diğer taraftan turizmdeki alt yapı sorunlarımızı giderme hamlesindeyiz. Ayrıca yeni projeler de kapıda. Mesela daha önce Uşak’ta Vali olarak uygulamasını yaptığım cam terasın bir örneğini Ordu’da yapacağız. Sadece bu yolla gelecek ekstra 500 bin turist olacak. İşin özü biz Ordu’yu gelip geçilen değil, daha çok vakit harcanan, hatta konaklanan bir turizm ili haline getireceğiz. Ama önce Ordu’yu hazırlamalıyız. Tanıtımını yaptık ve turisti getirdik. İstediğini veremez ve onu mutlu gönderemezsek, yapılan tanıtım da boşa gider.”

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar