Fındığa destek yükseldi!

Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli; ''Lisanslı depolarda muhafaza edilen fındık, zeytin ve kapsama giren meyvelerde desteğimizi 10 liradan 20 liraya yükseltiyoruz.''

info@karadenizekonomi.com / 30.10.2018

Fındığa destek yükseldi!

Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, lisanslı depolarda muhafaza edilen ürünlere ödenecek kira, nakliye ve analiz destek tutarlarını artırdıklarını belirterek, "Destek miktarımız hububatta 3 liradan 6 liraya, pamukta 7 liradan 14 liraya, fındık, zeytin ve kapsama giren meyvelerde 10 liradan 20 liraya ton bazında olmak üzere yükseltilmiştir. Ayrıca nakliye desteği de 25 lira ton, analiz desteği de 25 lira parti başına olmuştur. Hayırlı uğurlu olsun." dedi.

Pakdemirli, 81 ili dolaşma gibi bir hedef koyduğunu, tarım ve ormanın bir araya geldiğini, şimdi tarımda hızlı bir şekilde havza bazında yönetime geçeceklerini anlattı.Yerinde çözülebilecek çok fazla şeyin bulunduğunu yaptığı gezilerde gördüğünü belirten Pakdemirli, bu kapsamda illere tüm bürokratlarıyla birlikte gittiğini vurguladı.Sarıeroğlu, projelerin tamamlanmasıyla hem tarımdan elde edilen gelir ve alınan pay hem de istihdam anlamında çok ciddi ivme kazanacaklarına inandığını sözlerine ekledi.

TARIM ARAZİLERİNİ ÇİFTÇİLERİMİZE KİRALAMAYA BAŞLADIK

Bakan Pakdemirli  "Tarım ve Orman Sektörü ile Buluşma Toplantısı"na katıldı.Burada konuşan Pakdemirli, birlikler ve kooperatiflerin üreticiye faydalı işler yapması gerektiğini belirterek, bu konuda kısa zamanda çözüm bulmayı umut ettiklerini söyledi.Pakdemirli, tarım arazilerini çiftçilere kiraya vermeye başladıklarını anımsatarak, "218 bin çiftçimize 125 milyon lira inşallah destek sağlıyor olacağız. İsterse çiftçimize 10 yıl sonra bu araziyi alacak." diye konuştu.

Bu uygulamanın çiftçiye getirdiği kazanç hakkında bilgi veren Pakdemirli, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Bakanlığımızın iki ayağı var. Birincisi 'üreticimizi koruyacağız', diğer ayağımız da 'tüketicimizi kollayacağız' diyoruz. Üreticimiz de enflasyona ezilmeden hakkaniyetli bir para alacak, tüketicimiz de enflasyonun çok üzerinde fiyatlarla karşılaşmayacak. Biz aslında, ağırlıklı olarak üretici tarafında olmamıza rağmen tüketici tarafındaki fiyat artışlarından da şu veya bu şekilde sorumlu bir bakanlığız. İki tarafı da takip ediyoruz."

LİSANSLI DEPOCULUKTA ÜRÜN DESTEKLERİNİ ARTIRDIK

Pakdemirli, lisanslı depolarda muhafaza edilen ürünlere ödenecek kira, nakliye ve analiz desteklerinin tutarlarının belirlendiğini belirterek, şunları kaydetti:

"Lisanslı depolarda ilave kira, nakliye ve analiz desteği tebliği bugün Resmi Gazete'de yayınlandı. Destek miktarımız hububatta 3 liradan 6 liraya, pamukta 7 liradan 14 liraya, fındık, zeytin ve kapsama giren meyvelerde 10 liradan 20 liraya ton bazında olmak üzere yükseltilmiştir. Ayrıca nakliye desteği de 25 lira ton, analiz desteği de 25 lira parti başına olmuştur. Hayırlı uğurlu olsun."

TÜRKİYE'NİN SULAMA PROBLEMİNİ BİTİRMEK İÇİN CANLA BAŞLA ÇALIŞIYORUZ

Pakdemirli, Türkiye'nin sulama problemini bitirmek için canla başla çalıştıklarını vurgulayarak, "Bunları yaptıkça da tarımsal hasılamızın artacağını biliyoruz." dedi.

Pakdemirli, dünyada gelecekte en değerli şirketin uzaktan eğitim veren bir firma olacağını, 2. veya 3. değerli şirketin ise tarıma dayalı bir ürün üreten şirket olacağının varsayıldığını anlatarak, şöyle konuştu:

"Yakın bir zamanda Tarımda Milli Birlik Projemizi açıklayacağız. Özellikle, bizim için yerli tohum çok çok önemli, olmazsa olmazımız. 2002'de yerli tohumumuz 145 bin tonmuş, bugün 1 milyon 50 bin tona gelmişiz. Bu tarafta iyiyiz ama daha iyi bir yere doğru gelebiliriz. Biz tohumu yerlileştiremezsek, tarımda karın önemli bir kısmını yurt dışına bırakıyoruz. O yüzden yerlileştirip kendi ekonomimize bunu kazandırmamız gerekiyor. Bu sadece parasal anlamda değil, yerli tohumlarımıza ve lezzetlerimize sahip çıkmalıyız."

ÜRÜN TAKİP MASALARI KURDUK

Bakan Pakdemirli, tarımda meteorolojinin önemine değinerek, "Çiftçi yarını garanti görürse ekimini yapar. Biz o yüzden ürün takip masaları kurduk. Rekolte tahmininden tutun, istatistiki modellemeler ve bunlar özelinde, nitelikli Türkiye'nin temel gıda ürünlerini ele aldık ve bunlar üzerinde çalışmaya başladık. Yakın zamanda, yarın veya yarınlarla ilgili çok daha iyi planlama yapabiliyor olacağız diye düşünüyorum." ifadesini kullandı.

TARLADAN SOFRAYA GİDEN SÜREÇTE ÜRÜN KAYIPLARINI AZALTMALIYIZ

Tarladan tüketiciye giden ürünün fiyatlandırılması konusunun da değerlendiren Pakdemirli, şunları kaydetti:

"Ürün tarlada 1, tüketicide 4 lira. Biz, 'ürün tarlada da 1 lira olmasın, 2 lira olsun. Tüketici de 4 liraya değil 3 liraya tüketsin.' diyoruz. Bu aradaki zinciri biraz daha kısaltmamız gerekiyor. Bunla ilgili Hal Yasasını çalışıyoruz. Bir de Türkiye'de zincir mağazalarımız, ulusal zincirler bu ürünlerin yüzde 50-60'nı pazarlıyor. Bunlar da söylüyor, 'Bizim bu işlerde yüzde 8-10 avantajımız var.' diyorlar. Tarlada ürün yüzde 10'a varan kayıp, hale gelene kadar yüzde 20-25 kayıp veriyor. Markette yüzde 5-10, evde de yüzde 5-10 kaybediyoruz. Toplamda yüzde 50'ye varan kaybımız var. Bu verimsizlikler, bu israfın üzerine çalışmamız lazım."

TARIMIN GELECEKTE SAVUNMADAN DAHA ÖNEMLİ SEKTÖR OLACAĞINI DÜŞÜNÜYORUZ

Tarımın önemli bir sektör olduğuna işaret eden Pakdemirli, şöyle devam etti:

"Tarım gelecekte en önemli, stratejik sektör, hatta savunmadan daha önemli olacağını düşünüyoruz. Dünyamızda 7 milyar civarında insan yaşıyor. Yarın 9 milyar insan yaşayacak. Yüzde 50 daha fazla gıda üretmemiz gerekiyor. Bir yandan da köyden kente göçle mücadele etmemiz gerekiyor. Bu hedef zor bir hedef. Devlet olarak bizim uğraşmamız gereken, ama asıl zorluğu da sizlerin sırtında. Çünkü sizler bunu daha çok yaşayacaksınız. 2030'lu, 2040'lı, 2050'li yılları sizler bize göre daha fazla yaşıyor olacaksınız. O yüzden bu zor ev ödevine hep birlikte hazırlanmamız lazım. Toprağa değmemiz, ağaçlık alanları arttırmamız lazım."

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar