İpekyolu Demiryolu Projesi Samsun’u Dünya Kenti Yapacak

CHP Trabzon Milletvekili Haluk Pekşen, Çinlilerin finansman desteğine hazır olduklarını belirttiği İpekyolu Demiryolu Projesi'nin hayata geçmesiyle Samsun’un dünyanın en etkili şehirleri arasına adını yazdıracağını söylüyor.

info@karadenizekonomi.com / 19.05.2016

İpekyolu Demiryolu Projesi Samsun’u Dünya Kenti Yapacak

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Trabzon Milletvekili Haluk Pekşen, Çinlilerin finansman konusunda büyük destek vermeye hazır olduklarını belirttiği İpekyolu Demiryolu Projesi'nin hayata geçmesi halinde Samsun’un 10 yıl sonra 5 milyon nüfusa erişeceğini ve 21’inci Yüzyıl’da dünyanın kaderinde en etkili kentlerin başında geleceğini öngörüyor. Çin gazetelerinde 2014’ten bu yana Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nin başkenti Urumçi' den başlayıp, Kazakistan-Özbekistan-Türkmenistan-İran-Türkiye hattı üzerinden Almanya'ya kadar uzanan demiryolu projesi de gündeme getiriliyor.

“SAMSUN CAZİBE MERKEZİ HALİNE GELECEK”

Pekşen müjdesini şu bilgilere dayandırıyor: “Dünya ekonomisinde yeni yeni aktör olmaya başlayan ülkeler var. Özellikle Sovyetler Birliği’nin dağılması ve Çin’in kapitalist ekonomiye geçişi ile birlikte ortaya çıktı bunlar. Azerbaycan da bunlardan bir tanesi. Ancak Azerbaycan’ın dünya ekonomisi ile entegrasyonu ne yazık ki lojistik sorunları nedeniyle ağır aksak devam ediyor. Örneğin dünyanın önemli petrol kaynaklarına sahip olmasına karşın petrokimya endüstrisinde söz sahibi olmayan bir ülke. Aynı durum Kazakistan, Türkmenistan ve Özbekistan için de geçerli. Öte yandan Azerbaycan çok 

ciddi bakır madenlerine de sahip bir ülke olmasına karşın dünya bakır piyasasında hiçbir etkisi yok. Çünkü Azerbaycan’dan bakır alacaksanız TIR’a yükleyip Samsun ya da Trabzon Limanı'na getirmek zorundasınız. Bunun maliyeti de bakırın kendisi kadar tutuyor. Ancak Azerbaycan bakırını trenle Samsun limanına indirirseniz dünyaya ulaştırmış olursunuz. Örneğin İskandinav ülkelerine Viking yolu ile ulaştırabilirsiniz bu ürünü. Ya da gemiler ile Novorossisk'e de ulaştırabilirsiniz. Almanya Mercedes yedek parçasını Azerbaycan’a satıyor. Almanya’dan Bakü’ye TIR 6 Bin Avro’ya gidiyor. Ren ve Tuna Nehirleri üzerinden Karadeniz’e inecek gemiler Samsun’da konteynerini trene aktardığında bu yük 800 dolara Bakü’ye ulaşabilir. Neredeyse 10’da bir fiyatına yapılan bir taşıma bu. Bu nedenle Samsun Azerbaycan, Kazakistan, Türkmenistan ve Özbekistan’ın dünyaya satacağı ürünlerin lojistik merkezi ve limanı olursa dünya ekonomisi çok değişecektir. Bunun dünya ekonomisine yapacağı dinamizmin yanı sıra Samsun’u da bir cazibe merkezi haline getireceği aşikâr.”

Pekşen’e göre Çinliler dile getirdiği dinamizmin farkında ve “ülkemiz ve Karadeniz Bölgesi” ile “Avrupa ve Asya'nın” ticari kaderini değiştirebilecek İpekyolu Demiryolu Projesi'ni gerçekleştirmeyi planlıyor. 

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar