''Küresel ticaret hacminin yüzde 30’u bu bölgede üretiliyor''

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Kasım ayı meclis toplantısı Meclis Başkanı M. Şadan Eren başkanlığında yapıldı.

info@karadenizekonomi.com / 2.12.2018

''Küresel ticaret hacminin yüzde 30’u bu bölgede üretiliyor''

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, dünya ticaretinin yükselen değerinin Asya – Pasifik Pazarı olduğunu ifade ederek, “Dünya nüfusunun yüzde 40’ı, küresel ticaretin hacminin yüzde 30’u ve ekonomik büyüklüğün yüzde 23’ü bu bölgede üretiliyor. Müthiş bir hareketlilik var. Gelecek yüzyılın Pasifik Yüzyılı olacağını söyleyebiliriz. Pazar ve hareketlilik neredeyse yüzümüzü o yöne çevirmemiz gerekiyor” dedi.

EREN BAŞKANLIK ETTİ

 Eren, meclis üyelerinde iki değişikliğin olduğunu vurgulayarak, “29. Meslek Komitesi’nden Mehmet Ali Mollaosmanoğlu’nun yerine Osman Natir, 31. Meslek Komitesi’nden İsmet Metin Kazancıoğlu’nun yerine de Mehmet Salih Kazancıoğlu Meclis Üyesi olmuşlardır” dedi.

TTSO’nun Kasım ayı faaliyetlerinin yer aldığı filmin izlenmesinin ardından kürsüye gelen Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, Gelir ve Kurumlar Vergisi’nde ilk 100’e giren şahıslar ve firmaların geçen ay içinde açıklandığını hatırlatarak, “Rekortmenlerimizi kutluyoruz. Fakat sadece onları değil, şehrimizde ticaret yapıp da vergi veren tüm üyelerimizi kutlamak istiyorum. Çünkü hepsinin belli oranda katkısı var” dedi.

“YENİ YAPILANDIRMADA 60 AYA VARAN VADE YAPILIYOR”

Hacısalihoğlu, ekonomi sıkışıklığından dolayı hükümetin sürekli yeni kararlar aldığını da belirterek, “Bunlardan bir tanesi de 01.01.2018’den itibaren olan borçların tekrar yapılandırılması konusunda yeni bir düzenleme geldi. 60 aya varan vade yapılıyor. Bunu da hatırlatmak istiyorum” diye konuştu.

“BATUM’DAKİ İNŞAAT FUARINA GEREKİRSE OTOBÜS KALDIRABİLİRİZ”

Başkan Hacısalihoğlu, dışa açılma konusunun her zaman konuşulduğunu da ifade ederek, “Batum’da 7-8 Aralık’ta inşaat fuarı var. Buraya üyelerimizin katılmasını arzu ediyoruz. Fuar dönemi mal satma, başka firmalarla tanışma konusunda avantaj olabilir. Bu konuda bizlere müracaat edilirse gerekirse bir otobüs kaldırılabilir” dedi.

“KOBİ’LERE HİZMET EN BÜYÜK GÖREVİMİZ”

KOSGEB Trabzon Müdürlüğü’nün TTSO’da temsilciliğini açtıklarını da vurgulayan Başkan Hacısalihoğlu, “Üyelerimizin KOSGEB desteklerinden daha iyi yararlanmaları ve daha iyi hizmet alabilmelerini hedefliyoruz. Üyelerimizin dosyalarını KOSGEB’e sunmadan önce burada inceleyeceğiz ve yardımcı olacağız. KOBİ’ler ülkemizin her şeyi. Ülkemizdeki işletmelerin yüzde 90’ı KOBİ niteliğindeki firmalarımız. KOBİ’lerimiz ihracatta ve istihdamda da büyük pay almaktadırlar. KOBİ’lere hizmet bizlerin en büyük görevi olmalıdır. Amacımız KOBİ’lerimizi daha canlı hale getirmek ve hizmetlerden daha fazla faydalanmalarını sağlamaktır” ifadesini kullandı.

“ASYA – PASİFİK PAZARINI GÖZARDI EDEMEYİZ”

Güven endeksindeki artışın önümüzdeki süreçte ticaretin ve ekonominin daha canlı hale geleceğinin göstergesi olduğunu vurgulayan Başkan Hacısalihoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Ülkede güven endeksi olmazsa o ülkede yatırım da olmaz. Ülkemizde 2002 yılından başlayıp 2018 yılına kadar 200 milyar doların üzerinde yatırım oldu. Bu yatırımın esası güvenden kaynaklandı. Bu yatırımın büyük kısmı elbette her zaman beraber olduğumuz AB ile Uzakdoğu ve Amerika ile yapıldı. Önemli olan bir konu da artık biz Batı’ya bakarken, Doğu’muzda Asya – Pasifik ülkelerinde müthiş bir pazar oluştu. Geçen hafta Ankara’da Asya – Pasifik Ticaret Odaları Genel Kurulu yapıldı. Başkan Yardımcılığına tekrar TOBB Başkanımız Rifat Hisarcıklıoğlu seçildi. Kendisini tekrar kutluyor ve başarılarının devamını diliyoruz. Asya – Pasifik ülkelerine dikkati çekmekte fayda var. Dünya nüfusunun yüzde 40’ı, küresel ticaretin hacminin yüzde 30’u ve ekonomik büyüklüğün yüzde 23’ü bu bölgede üretiliyor. Müthiş bir hareketlilik var. Dünyanın ekonomideki ilk üç ülkesi ABD, Çin ve Japonya Asya – Pasifik bölgesinde yer alıyor. Gelecek yüzyılın Pasifik Yüzyılı olacağını da söyleyebiliriz.”

“OTURMAYALIM, DIŞA AÇILALIM”

Başkan Hacısalihoğlu, “Pazar ve hareketlilik neredeyse yüzümüzü o yöne çevirmemiz gerekiyor. Yüzümüzü çevirdiğimiz yerde de daha aktif olmamız lazım” diyerek şöyle devam etti:

“Bu bakımdan her zaman üzerinde durduğumuz konu; oturmayalım, dışarı açılalım ve yeni pazarlar bulma gayreti içinde olalım. Her şeyi devletten beklemenin doğru olmadığını söylemekte yarar var. Devletimiz sürekli ekonominin düzelmesi konusunda gerekli adımları hızlı şekilde atıyor. Nerede bir aksaklık varsa ona bir çare buluyor. 2018 yılındaki sıkıntılar konusunda da ‘yeter ki işadamlarımız sıkıntı içinde olmasın’ diye hemen bir yapılandırma hamlesi yaptı. Biz de reel sektör olarak üzerimize düşeni yapmamız gerekiyor. Artık evde oturmayacağız. Pazar neredeyse oraya gitmemiz gerekiyor. Biz de oda olarak bu tür çalışmalar yapalım. Ülkeleri ve sektörleri belirleyelim bu konuya yoğunlaşalım. Çünkü devlet yapacağın yapıyor, özel sektörün de yapacağını yapması gerekiyor. Birlik, beraberlik içinde birbirimize moral vererek çalışmalarımızı sürdürmemiz gerekiyor. Önümüzdeki süreçte kimin ne fikri olursa, hangi bölgeyle çalışıp öneride bulunuyorsa hepsine açığız. Sizden gelecek önerileri bekliyoruz.”

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar