Ordu Basını Mülteciler için buluşuyor
Mülteci Destek Derneğinin(MUDEM) düzenlediğiOrdu Basını Mülteciler için Buluşuyor toplantısında, mülteci ve sığınmacı haklarına ilişkin yasal çerçeveye ilişkin yerel ve yaygın basının bilgilendirilmesi amaçlamaktadır.
info@karadenizekonomi.com / 18.12.2018
MUDEM HAKKINDA:
2014 yılında tarafsız ve kâr amacı gütmeyen bir sivil toplum kuruluşu olarak Ankarada kurulan Mülteci Destek Derneğinin (MUDEM) faaliyetleri arasında, mültecilerin temel sorunları ve yaşamsan ihtiyaçlarının giderilmesine destek olmak, sosyal haklara erişimlerinde yasal danışmanlık vermek, acil ihtiyaçlarına yönelik yardım dağıtımlarını gerçekleştirmek ve alanda çalışan diğer sivil toplum kuruluşları ve kamu kurumları arasında iletişimi güçlendirmek yer almaktadır. Bugün 22 ilde toplum merkezleri, saha ofisleri ve mobil ekipleri ile, sosyal çalışmacılar, psikologlar, avukatlar, dosya çalışanları, sağlık eğitmenleri, gençlik çalışanları, tercümanları ve idari personelinden oluşan 200 kişiye yakın tam zamanlı personeli ile çalışmalarına devam etmektedir.
ORDU SÜRDÜRÜLEBİLİR YAŞAM MERKEZİ HAKKINDA:
Türkiye ile Avrupa Birliği arasında imzalanan anlaşmalar çerçevesinde, Türkiye Cumhuriyeti Hükümetince uygun görülen ve Avrupa Birliği tarafından finanse edilen Türkiyedeki Irak ve Suriye Krizinden Etkilenen Sığınmacılar için Geliştirilmiş Destek Projesi kapsamında Ordu ilinde faaliyet gösteren Sürdürülebilir Yaşam Merkezinde Türkiyedeki mültecilik prosedürü, yasal hak ve yükümlülükler, temel sağlık hizmetlerine erişim ve psikolojik danışmanlık konularında mültecilere destek sağlanmaktadır. Bunların yanı sıra kadın ve çocuk mülteciler için sosyal uyum, farkındalık yaratma ve yaşam becerilerini geliştirici çalışmalar düzenlenmektedir. Özellikle sosyal entegrasyon çalışmalarında yerli ve yabancı halkın bir araya geldiği çalışmalarla sosyal uyum ve karşılıklı empatinin geliştirilmesi hedeflenmektedir.
TOPLANTI HAKKINDA:
Mülteci Destek Derneğinin(MUDEM)düzenlediğiOrdu Basını Mülteciler için Buluşuyor toplantısında, mülteci ve sığınmacı haklarına ilişkin yasal çerçeveye ilişkin yerel ve yaygın basının bilgilendirilmesi amaçlamaktadır. Yazılı ve görsel basında mültecilerin görünürlüğünün artması,Türkiyedeki vatandaşların mülteci algısını doğrudan etkilemektedir. Bu sebeple, vatandaş-mülteci çatışması daha çok söz edilir hale gelmiş, buna bağlı olarak da önümüzdeki dönemde mültecilerin negatif içerikli haberlere konu olmasının toplumsal karışıklıklara yol açma tehlikesi artmıştır.Toplantı kapsamındaki faaliyetler ile katılımcıların; doğru terminoloji, mülteci hakları, kişisel bilgilerin gizliliği ve haberin yapılış çerçevesinin önemi gibi konulara ilişkin bilgi, beceri ve farkındalıklarını arttırarak, medyanın kullanmış olduğu dilden kaynaklanabilecek olası yabancı düşmanlığı ve toplumdaki mülteci karşıtlığının azaltılmasına katkıda bulunmak hedeflenmektedir.