Şahin;’’Ordu ticari üs haline gelecek’’

"Ordu Esnaf-Tacir Buluşması" programında Ordu ekonomisinde önemli rolü olan sanayici, esnaf, tacir ve diğer serbest meslek mensuplarıyla bir araya geldi.

info@karadenizekonomi.com / 26.03.2019

Şahin;’’Ordu ticari üs haline gelecek’’

"Ordu Esnaf-Tacir Buluşması" programında Ordu ekonomisinde önemli rolü olan sanayici, esnaf, tacir ve diğer serbest meslek mensuplarıyla bir araya geldi.

‘’ORDU’DA TİCARET HAREKETİ’’

Ordu Esnaf-Tacir Buluşması programında konuşan Ticaret Bakan Yardımcısı; “ Ordu'da liman olmamasının, kentin vizyonunu daraltmaktadır. Karamsarlık havası vermek durumu değil ama kendimizi de kandırmamak gerekir, sorunlarımız var. Kendi ilimizden başlayacak olursak, bu kentin limanı olmaması hakikaten vizyonunun daraldığını gösteriyor. Bunu çok net bir şekilde ifade etmek durumundayım. 1900'lü yıllara yakın zamanlardan Ordu'da pamuk ithalatı var. 19'uncu yüzyılda Venedik gemileri yani İtalyanlar, İngilizler ve Fransızlar hepsinin düzenli sefer yapan yani İstanbul'dan Karadeniz Bölgesi'nde düzenli sefer yapan gemiler var. Ticarette bir vizyon var. Ordu'nun bu konuda hatırı sayılır bir ticari hareketinin olduğunu oradan görebiliyoruz” dedi.

‘’KARTELLEŞMEYİ ENGELLEMEMİZ LAZIM’’

Bakan Yardımcısı Uçarmak “Bakanlık olarak esnafla, ticaret odaları ile, ticaret borsaları ile hepsi ile ilgiliyiz, ticaretin düzenlenmesiyle de alakalıyız. Şimdi herkesin şikayet ettiği perakende ticaret. Perakende ticaret ile ilgili yeni kuralları önümüzdeki günlerde yeniden ele almak durumundayız. Bölgede üretilen ürünleri, zincir marketlerin raflarına sokacağız. Bunu kesinlikle ifade edebilirim. Çünkü kartelleşmeyi engellememiz lazım. Belirli firmaların üreticilerini de kendisi belirleyerek sadece kendi ürettiği kendi belirlediği kişilerde mal almak sureti, bizim memleketimizde yaylalara kadar ilerlemiş durumda, buna önlem almak durumundayız” diye konuştu.

‘’RANT ÜRETİLİYOR’’

Son olarak Ticaret Bakan Yardımcısı Sezai Uçarmak; "Bugün Avrupa'da herhangi bir merkeze gittiğinizde bir AVM bulamazsınız. Ama bizim şehirlerimizde insanlar bile bunu talep eder durumda. Bu esnafın lehine olan bir şey değil. Doğal olarak siz, dengeli bir şekilde ticaretin yapılmasını sağlayamazsınız, yapacağınız şey başka bir ticari alana doğru eğriliyor, rant üretilmiş oluyor"

‘’20 MİLYON TL KAYNAK’

Düzenlenen programda konuşan Ordu Ticaret ve Sanayi Odası (OTSO) Başkanı Servet Şahin; “Ordu Ticaret ve Sanayi Odası olarak 2009 yılından bu yana ilin ve bölgenin sosyo-ekonomik gelişimine katkıda bulunabilmek için, çok ortaklı ve proje esaslı çalışmalar gerçekleştirmektedir. Odamız ilimize bu zamana kadar gerek ulusal ve gerekse uluslararası kaynaklı olmak üzere kullanılabilir 20 milyon TL dolayında bir kaynak aktarımı sağlamış, ve bunun iki katı oranında bir kaynağın ortak olduğu projeler ile ilimize aktarımını sağlamıştır. İlimizde nitelikli işgücü yaratabilmek için İŞ-KUR, MEB, ODÜ, TOBB, MYK işbirliğinde birçok eğitim projeleri hayata geçirmiş bulunmaktayız. Son olarak İstihdam Seferberliği kapsamında MEGİP projesi ile İşveren, İş-Kur ve Odamız arasında 250 kişinin, mesleki eğitim sonrasına istihdamı için bir protokole imza atmış bulunmakta olduklarını söyledi.

‘’ORDU TİCARİ ÜS HALİNE GELECEK’’

Şahin; “Gelecekte hükümetimizin de destekleri ile, turizmde parlayan bir yıldız olarak yerini alacak olan Ordu, aynı zamanda Karadeniz-Akdeniz Yolu’nun tamamlanması ve akabinde Liman yatırımlarının da tamamlanması ile ticari bir üs haline geleceğini belirtti.

5 coğrafi bölgenin ve 40 ilin, Karadeniz’e ve Trans Kafkasya ülkelerine açılan kapısı olan Ordu iline, hükümetimizin sağlamış olduğu teşvik sisteminin de getirisi ile çok yakında yatırımcıların cazibe merkezi haline geleceğini söyleyen Başkan Şahin; “Mevcut OSB ve küçük sanayi sitelerinin %100 doluluk oranın dikkate alınması ile yeni yatırım yerlerinin ekonomiye kazandırılması için 2016 yılında hükümetimizce yatırım kararı çıkarılmış, fakat kaynak yetersizliği nedeni ile hala kamulaştırma çalışmaları tamamlanmamış Ordu 2. OSB, Ünye OSB ve Fatsa OSB genişleme alanlarının ivedilikle yatırımcıların hizmetine sunulması, değil ilimiz ve bölgemiz, ülke ekonomisi için büyük önem arz etmektedir.  Ayrıca, Dünya’da üretim alanı ve üretim miktarı olarak lider konumunda olduğumuz 43 ilde yetiştiriciliği ve ticareti yapılan ve ilimiz nüfusunun birincil geçim kaynağını oluşturan Fındık ürünün katma değerli ürün haline dönüştürülerek ihracatı ile ülkemize daha fazla döviz getirisi sunmasında OSB’lerin önemi büyüktür. Aynı zamanda üründe arz-talep dengesinin sağlanabilmesi için de öncelikli olarak Lisanslı Depoculuk ve akabinde Ürün İhtisas Borsasının kurulması da hem üretici gelirleri hem de ihraç fiyatlarındaki istikrarsızlığın çözümlenebilmesi açısından çok önemlidir” dedi.

Son olarak Ordu’ya kazandırılması gereken yatırımlardan bahseden Başkan Şahin; Yaklaşan yerel seçimler öncesinde, Ticaret Bakanlığımızın da destekleri ile Hükümetimizden bahsetmiş olduğum yatırım konuları haricinde, Samsun-Trabzon hattını oluşturacak tren ve hızlı tren projesinin hayata geçirilmesi konusunda da destek sağlanması gerektiğini söyleyerek konuşmasını tamamladı.

 

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar