TEK KOBİ Akademi Samsun’da gerçekleştirildi!

Türk Ekonomi Bankası'nın, KOBİ'lerin gelişimine katkı sağlamak amacıyla 10 yılı aşkın süredir Türkiye'nin dört bir yanında gerçekleştirdiği TEB KOBİ Akademi etkinliği Samsun’da gerçekleştirildi.

info@karadenizekonomi.com / 1.10.2018

TEK KOBİ Akademi Samsun’da gerçekleştirildi!

Türk Ekonomi Bankası'nın, KOBİ'lerin gelişimine katkı sağlamak amacıyla 10 yılı aşkın süredir Türkiye'nin dört bir yanında gerçekleştirdiği TEB KOBİ Akademi etkinliği Samsun’da gerçekleştirildi.

Türk Ekonomi Bankası (TEB), 'Danışman Banka' anlayışıyla KOBİ’lerin gelişimine katkı sağlamak amacıyla 10 yılı aşkın süredir Türkiye'nin dört bir yanında gerçekleştirdiği TEB KOBİ Akademi’nin 117. etkinliğini Samsun'da düzenlendi. Sheraton Grand Otel’de gerçekleştirilen etkinliğin açılışında konuşan TEB KOBİ Bankacılığı Kıdemli Genel Müdür Yardımcısı ve Genel Müdür Vekili Turgut Boz, “10 yılı aşkın süredir TEB KOBİ Akademi ile Türkiye’yi dolaşarak KOBİ’lerle bir araya geliyoruz. Bugüne kadar ülke genelinde 117 etkinlikte 25 binden fazla KOBİ ile bir araya geldik. İl il gezerek KOBİ’lerin gelişimine katkı sağlamayı amaçladığımız TEB KOBİ Akademi kapsamında Samsun’da bulunmaktan mutluluk duyuyoruz” dedi.

“KOBİ’lerimizin Endüstri 4.0 sürecine hızla uyum sağlamalı”

Konuşmasında, dünyada yaşanan dijital dönüşümle beraber iş modellerinde de önemli değişimlerin yaşandığını dile getiren Boz, “Dijitalleşmenin her alanda yoğun bir şekilde yaşandığı bir dönemde sanayinin ayrı kalmasını hayal etmek mümkün değil. Endüstri 4.0 süreciyle birlikte iş kollarında ve üretimde büyük değişiklikler yaşanıyor. İşletmelerin büyümesi ve rekabette tutunabilmesi için yaşanan dönüşüme hızla uyum sağlamaları gerekiyor. Büyük verinin (big data), akıllı robotların, API’ların ve yapay zeka gibi faktörlerin devreye girmesiyle daha hızlı, daha esnek, kalitesi daha yüksek ve daha verimli bir üretim modeli gelişiyor. İşlerin otomatize edilmesi KOBİ’lerimizi doğrudan etkileyecek. İçinde bulunduğumuz dönem gelecek dönem üretim süreçlerini şekillendirme, gerekli aksiyon planlarını oluşturma, Endüstri 4.0 sürecine firmaların nasıl uyum sağlayacağı konusunda planlarını ve kural setlerini belirleme dönemi. Bu nedenle KOBİ’lerimiz, teknolojiyi iş süreçlerine adapte etmeli ve içinde bulunduğumuz değişim sürecini çok iyi anlamalı. Biz TEB olarak ‘Danışman Banka’ anlayışımızla KOBİ’lerimizin bu konudaki farkındalık seviyesini artırmaya yönelik çeşitli çalışmalar yapıyoruz. Ayrıca, geleceğin KOBİ’leri olan girişimcilere yönelik de çalışmalar yapıyoruz. Özlelikle gençleri inovasyona ve girişimciliğe teşvik ediyor, onların bu yöndeki çalışmalarına destek oluyoruz. TEB Girişim Bankacılığı ile ‘Danışman Banka’ anlayışımızla geleceğin KOBİ’leri olmaya aday girişimcilerimizin yanında oluyoruz. Ülke genelindeki girişimcilere ulaşmak ve onların yenilikçi iş fikirlerini ekonomiye kazandırmak amacıyla Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ile birlikte hayata geçirdiğimiz, girişim hızlandırma merkezlerimiz TEB Girişim Evlerini Anadolu’ya yayıyoruz. Bu merkezlerimizde, girişimcilerimize elde ettikleri finansmanla fikirlerini nasıl işe dönüştürebileceklerinden projelerini nasıl yeni pazarlara taşıyacaklarına kadar her konuda yol gösteriyoruz”.

Hızır: “En büyük zenginliğimiz müteşebbis ruhumuz”

Etkinlikte konuşan Samsun Ticaret ve Sanayi Odası (STSO) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Süleyman Hızır, Türkiye ekonomisinin belkemiğinin özel sektör olduğuna vurgu yaparak, “Dolayısıyla ortaya konan kalkınma hedeflerinin gerçekleştirilmesindeki baş aktör de neredeyse yüzde 99’unun KOBİ’lerin teşkil ettiği özel sektör olacaktır. Sürdürülebilirliğin esas alındığı bu süreçte, işletmelerin sayısal niteliklerinden ziyade, fikren mevcudiyeti ve kendini taşıyabileceği noktanın yaratacağı katma değerin önemine inanıyoruz. İyi bir iş fikri üzerine inşa edilen KOBİ’lerin doğası gereği esnek ve değişime kolay adapte olabilen bir yapıda olmaları, bizim gibi gelişmekte olan ülkeler için büyük avantaj olarak değerlendirilmelidir. Geçmişte güçlü bir sermaye yapısının sürdürülebilirlik adına en önemli unsur olduğunu söylüyorduk. Bugün ise iş fikrinin sahip olduğu değere paye veriyoruz. Çünkü küçücük sermaye ile milyonluk değerlerin elde edildiği fikirleri takdirle izliyoruz. Bu da dönüşümü ve fark yaratmayı zorunlu kılıyor. Bu bağlamda; KOBİ’lerimize stratejik bilgiler vererek onların ayakta kalmasına destek olmayı kendine misyon edinen ve bu etkinliği organize eden TEB Yöneticilerini tebrik ediyorum. Özellikle içinde bulunduğumuz bu sıkıntılı süreçte bu paylaşımın daha da anlamlı olduğunu ifade etmeliyim. Biz her türlü zenginliğe sahip güçlü bir ülkeyiz. Ekonomik bağlamda en büyük zenginliğimiz ise, her türlü şart ve koşul altında üretmekten vazgeçmeyen müteşebbis ruhumuz. İktisadi kalkınmanın lokomotifi olarak atfettiğimiz her bir işletmeyi milli bir değer olarak görüyoruz” diye konuştu.

Yeni pazarlar bulmamız gerekiyor

Programda konuşan, AK Parti Samsun Milletvekili Fuat Köktaş ise, “KOBİ’leri desteklemeyi, istikrarlı ekonomik büyümenin ve sosyal gelişmenin önemli bir gereği olarak görüyoruz. Bu anlamda hükümetimiz her alanda önemli destekler, hibeler vermektedir. Sizlerde dünyadaki gelişmeleri yakından takip etmeli, yeni pazar yerleri bularak, yeni ürünlere piyasaya sürerek, o yetişmiş insan gücümüzü, bilgi birikimimizi ve alt yapımızı güçlendirerek bu süreçte yolumuza devam etmeliyiz” dedi. Milletvekili Köktaş sözlerine şöyle devam etti: “Dünyadaki gelişmeleri yakından takip etmeliyiz. Özellikle teknolojiyi iyi kullanmamız gerekiyor. Bakın artık kişisel üretimler yapılmasına hızlı bir şekilde gidiyoruz. İstediğiniz bir ürünü kendiniz internetten çizdiğiniz, şeklini, tasarımını yaptığınız zaman size onu yapıp gönderiliyor. Evet Sanayi Bakanlığımız da aynı şekilde insanlığın haritasını çıkartıyor. Bizim yetişmiş insan gücümüz var, bilgi birikimimiz var, karşılığında bunu satın alacak bir kitle toplum var. O zaman biz hepsini bir araya getirip yeni pazar yerleri bularak, yeni ürünlere piyasaya sürerek, o yetişmiş insan gücümüzü, bilgi birikimimizi ve alt yapımızı güçlendirerek bu süreçte devam etmeliyiz. Ben Samsun sanayicisine gerçekten güveniyorum. Gençlerimiz var aramızda. Teknoloji geliştirme merkezlerini ziyaret etme fırsatı bulmuştuk. Hepisini de aslında büyük yatırımcıların, sanayicilerin bu kardeşlerimizi gidip ziyaret etmelerini tavsiye ediyorum. Gerçekten gençlerimiz pırıl pırıl işler yapıyor. Yeni teknolojiler, yeni sanayi alanları geliştirmeye çalışıyorlar. Bazen kriz dönemlerinde daha çok güçlenerek çıkan firmalarımız olur. Bazen hiç istemediğimiz ümit etmediğimiz düşünmediğimiz birçok sorunla karşılaşan firmalarımız mutlaka olacaktır. Önemli olan umudumuzu kaybetmememiz. Kriz sürecinden daha başarıyla çıkmanın yollarını birlikte bulmamız.”

Kaymak: “Her şehir kalkınması için iyi planlama yapmalıdır”

Samsun Valisi Osman Kaymak ise, yaptığı konuşmada, günümüzde bankacılık sisteminin, anlayışlarını ve hizmetlerini değiştirme yoluna gittiğini belirterek, “Bankalar artık yalnızca mevduat veren, verdiği kredileri takip eden kurumlar olmayıp müşterilerine danışmanlık da yapmaktadır. Ülke ekonomisi için özel sektörün yatırım kararları kadar işletme modelleri de önem taşımaktadır; bu kapsamda bu akademinin çok faydalı olduğunu düşünmekteyim. Karadeniz’in incisi, metropol kenti Samsun, dinamik ve nitelikli iş gücünü kendine çeken, rekabetçi bir şehir olma yolunda ilerlerken, küresel değer zincirleriyle entegrasyon kurup, bu zincirlerde daha üst aşamalara çıkmayı hedeflemektedir. Samsun, son dönemde kamu ve özel sektör eliyle özellikle eğitim, sağlık, spor, ulaştırma ve turizm alanında yapılan yatırımlarla altyapı anlamında hızlı bir gelişme süreci içerisine girmiştir. Avrupa Birliği fonlarıyla yapımı gerçekleştirilen Samsun Lojistik Köy ise şehrimiz, bölgemiz ve ülkemiz için son derece önemli ve vizyoner bir projedir. Samsun ekonomisinin yarattığı katma değerin büyük bölümü hizmet faaliyetlerinden elde edilmekte, bunu sanayi ve tarım faaliyetleri izlemektedir. Her şehir kalkınmasını sağlamak için geleceğini iyi planlamalıdır. Bu çerçevede, Samsun ilinin Türkiye ekonomisinin gelişim sürecine uyum gösterebilmesi amacıyla, Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA) koordinasyonunda başlatılan 2018-2023 Samsun ili sektörel eylem planları tamamlanmıştır. Çalışma kapsamında 11 adet sektörel konu başlığı belirlenmiş olup bu stratejiler, Ondokuz Mayıs Üniversitesi tarafından sektörlerin ilgili kurumlarından ve tüm paydaşlarından destek alınarak hazırlanmıştır. Bu eylem planları içerisinde sanayi ve ticaret eylem planı da bulunmaktadır. Bu eylem planı kapsamında KOBİ’lerin içinde yer aldığı eylemler tasarlanmıştır” diyerek sözlerini tamamladı.

Programın açılış konuşmalarının ardından, Girişim Eğitim ve Danışmanlık Merkezi Uzmanı Mehmet Sanlı ile 'Değişen Dünyada Güçlü İşletmeler Olmak', sonrasında ise Prof. Dr. Tamer Müftüoğlu ile 'Global Rekabet ve KOBİ’ler' eğitimleri gerçekleştirildi. Program, Girişim Eğitim ve Danışmanlık Merkezi Uzmanı Taner Baltacı’nın vereceği 'Bugünün Başarılı KOBİ'si Geleceği Nasıl Yönetecek? KOBİ'lerde Stratejik Yönetim' ve Mehmet Sanlı’nın gerçekleştireceği 'İşletmeniz Gelişim Haritası'nın Neresinde? KOBİ'lerde Büyüme Senaryoları' atölye çalışmaları ile son buldu.

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar