Tonya’da hayvancılık ve tereyağı masaya yatırıldı..

Trabzon Valiliği himayesinde, Gıda Tarım Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından düzenlenen ‘Jersey Süt Sığırı Yetiştiriciliği Tereyağı ve Süt Üretimini Geliştirme’ konulu sempozyum, tereyağının merkezi Tonya’da yapıldı.

info@karadenizekonomi.com / 12.07.2017

Tonya’da hayvancılık ve tereyağı masaya yatırıldı..

Trabzon Ticaret Borsası’nın yanı sıra, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası, Tonya Belediyesi, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Atatürk Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi, Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Merkez Birliği, Ofçay ve Veteriner Hekimleri Odası’nın destek verdiği sempozyuma; AK Parti Trabzon Milletvekili Salih Cora, Tonya Kaymakamı Halit Mengi, Tonya Belediye Başkanı Osman Beşel, Orman Bölge Müdürü Mümin Döngez, Gıda Tarım Hayvancılık İl Müdürü Cahit Gülbay, Altyapı ve Çevre İzleme Daire Başkanı Ramazan Koçak, Doğu Karadeniz Hayvancılık Koop.Merkezi Birliği Başkanı Osman Salihoğlu, TTSO Meclis üyesi İbrahim Sertel, TTB Genel Sekreteri Şükrü Erüz, tarım ilçe müdürleri, Ziraat Odası yetkilileri ve sektör temsilcileri katıldı.

Gülbay: “ Jersey ırkı en idealidir”..

Açılışta konuşan Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Cahit Gülbay, Trabzon’da büyükbaş hayvancılığın daha çok süt üretimi için yapıldığını ve son zamanlarda et üretimine dönük besicilik kültürünün de yaygınlaşmaya başlandığına dikkat çekti. Gülbay, Trabzon’un coğrafik yapısı nedeniyle diğer maliyetler dikkate alındığında, sığır yetiştiriciliğinin aile tipi süt sığırcılığı işletmesinin sürdürülebilir olduğu birçok avantajlarından dolayı da jersey ırkı ile çalışıldığını ifade etti.

Beşel: “Hayvancılık ve süt üretimi alternatif geçim kaynağı değildir..”

Tonya Belediye Başkanı Osman Beşel de, sempozyumun Tonya’da yapılmasının önemine değinerek, Osmanlı salnamelerine konu olan tereyağının merkezinin Tonya olduğuna vurgu yaptı. Beşel şöyle konuştu:

“Ticaretteki acımasız yarış ne yazık ki Tonya tereyağını da vurmaya çalıştı. Belki Tonya, tereyağı ve süt üretimi konusunda kapasitesini büyütemedi ama kalitesi de asla küçülmedi. Bu önemli. Esas olan o kaliteyi muhafaza ettik. Belgesini de, bundan iki ay evvel yapılan ve ülke genelinden 360 tereyağının katıldığı yarışmada Tonya tereyağı birinci seçilerek almıştır. Her ne kadar ekonomik gelişmeler ve dünyadaki ekonomik alandaki bu yarışta yerimizi alamamış olsak da, kalitede yerimizi aldık diye düşünüyorum. Tonya’da süt ve tereyağı üretiminin büyük işletmeler, holdingler şeklinde değil de, önceden gelen geleneksel aile işletmeciliğinin geliştirilmesi en azından muhafaza edilmesi için mutlaka tedbirler alınmalı. Bu sempozyumdan böyle bir sonucun çıkmasını bekliyorum. Tonya’da hayvancılık süt ve süt üretimi alternatif geçim kaynağı değil, esas geçim kaynağıdır.

Cora: “ Sürecin takipçisi olacağız.”..

Trabzon Milletvekili Salih Cora da önemli bir sempozyumun tereyağının merkezi olan Tonya’da yapılmasından mutluluk duyduğunu, buradan çıkacak sonuçların ileride rapor haline getirilerek gerekli mercilere ulaştırılacağını kaydederek, “ Bu sürecin takipçisi olacağız ve sonuç olarak da bu sempozyumdan olumlu sonuçlar çıkacağına inanıyorum. Tonya tereyağı saf tereyağıdır. Tereyağının içerisinden hiçbir şey çıkmaz. Katıksız saf tereyağıdır. Ama bu tereyağı üretimi ile birlikte Tonya’dan çok değerli eğitimciler, bürokratlar, hukukçular, siyasetçiler ve işadamları yetişmiştir. Herkesin büyüyüp gelişmesinde ve yetişmesinde Tonya tereyağının katkısı ve emeği yadsınamaz” diye konuştu.

Cora ayrıca konuşmasında Trabzon ve Tonya’nın süt ve süt ürünleri ile özellikle tereyağı ile adını duyurduğuna da dikkat çekerek şöyle devam etti:

“Bölgemize ait tereyağının özelliği ilimizde bulunan jersey sığır ırkından kaynaklanmaktadır. Jersey ırkı ilimize ilk olarak 1968 yılında merhum milletvekilimiz Ahmet Şener’in katkılarıyla getirilmiştir. Jersey sığırı küçük yapısı ve bölgenin kıt yem kaynaklarına uyum sağlamış, yerli ırkı da ıslah ederek bugünlere gelinmiştir. İnsanlarımız ve çiftçilerimiz de bu ırkın kaliteli ve yağlı sütü sayesinde tereyağı üreterek satmış, gelir elde etmiştir. İlimizden diğer illere özellikle Karadeniz Bölgesi’ne damızlık hayvan satışı yapılarak bu illerde de yaygınlaşması sağlanmış, tereyağının önemi daha ortaya çıkmıştır. Bu sebeple bölgemiz için Trabzon tereyağına özelliğini jersey sığır ırkının değeri ve kalitesi tartışılmazdır.”

Konuşmaların ardından Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nden Prof.Dr.Nevzat Artık moderatörlüğünde, Atatürk Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi’nden Prof.Dr.Armağan Hayırlı, Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Merkez Birliği’nden Dr.Hüseyin Velioğlu ve Altyapı ve Çevre İzleme Daire Başkanı Ramazan Koçak “Dünyada ve Türkiye’de Süt Sektörü, Tereyağında Coğrafi İşaretleme”, “Jersey Süt Sığırı Yetiştiriciliği ve Beslenmesi” ile “ Süt Hijyeni ve Süt Desteklemeleri” konularındaki görüşlerini aktardılar. 

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar