Trabzon’da Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Çalıştayı..

Mehmet Ali Olgun; “Dünyaya 160 çeşit bitkisel ürün ihraç ediyoruz.”

info@karadenizekonomi.com / 15.09.2015

Trabzon’da Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Çalıştayı..

Mehmet Ali Olgun; “Dünyaya 160 çeşit bitkisel ürün ihraç ediyoruz.”

Türkiye’nin tıbbi ve aromatik bitkiler açısından Türkiye’nin çok zengin olduğu ve Dünya’ya 160 çeşit bitkisel ürün ihraç ettiği bildirildi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Trabzon İl Müdürlüğü tarafından düzenlenen “Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Çalıştayı” Trabzon’da başladı.

Three Pearl Hotel’de düzenlenen ve Trabzon Vali Yardımcısı Şükrü Kara ile Trabzon Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Güngör Köleoğlu’nunda katıldığı toplantının açılışında konuşan Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Mehmet Ali Olgun, tıbbi bitkilerin, sentetik ilaçların yerini almaya başladığı günümüzde Türkiye’nin sahip olduğu biyolojik çeşitle avantajları bulunduğunu belirterek, “Özellikle 1991’den sonra doğal ürünler, tıbbi bitkiler ve şifalı otlara olan ilgi ve talep artmaktadır. Bunların koruma ve tedavide kontrollü olarak kullanılmaları yaygınlaşıyor” dedi.

Daire Başkanı Olgun, Türkiye’nin dünyanın çeşitli ülkelerine 160 çeşit bitki ve bitkisel ürün ihraç ettiğine dikkat çekerek, halen 16 milyar dolar civarında olan tarımsal ürün ihracatının 2023 yılında 40 milyar dolara yükselmesinin hedeflendiğini, bunda da tıbbi bitkilerin önemli bir yer tuttuğunu sözlerine ekledi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Trabzon İl Müdürü Cahit Gülbay da, Türkiye’de 12 bin bitki türü bulunduğunu, bunların da 3 bin 600’ünün endemik olduğunu hatırlatarak, 600 tıbbi bitkinin önemli bir kısmının da Doğu Karadeniz’de yer aldığını ve bunların değerlendirilmesi için Sağlık Bakanlığı ile ortak projeler uyguladıklarını söyledi.

2 gün sürecek çalıştaya, sektörle ilgili kurum ve kuruluşlardan yaklaşık 100 yetkili ve bilim adamı katılıyor. Çalıştay da, ülkemizin mevcut toprak ve su kaynakları ile biyo çeşitlilik durumu dikkate alınarak, ülkemizin küresel rekabet gücünü arttırmak ve uluslar arası piyasaların talep ettiği kalite ve özelliklerde tıbbı bitki üretimi sağlamak için yapılması gereken çalışmalar ele alınıyor.

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar