Vali Yavuz; ''7 bin ton bal ihracatımız söz konusu''
Ordu Valiliğinin yetkili temsilcisi olduğu ve Ordu Arıcılık Araştırma Enstitüsü tarafından yürütülen Arım Balım Peteğim projesi kapsamında kurulan BALMER Şirketinin sağlayacağı faydalar, projede yer alan 6 ilin KOBİlerine anlatıldı.
info@karadenizekonomi.com / 5.12.2018
Ordu Valiliği toplantı salonunda gerçekleştirilen bilgilendirme toplantısına, Vali Seddar Yavuz, Ordu Arıcılık Araştırma Enstitüsü Müdürü Feyzullah Konak, İl Tarım ve Orman Müdürü Kemal Yılmaz, Ordu Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı ve Balmer A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Akın Çiftçi, Ordu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Servet Şahin, Balmer A.Ş. Genel Müdürü Sancar Eser, Sinop, Samsun, Ordu, Giresun, Trabzon ve Rize illerinden gelen Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanları ile 40a yakın KOBİ temsilcisi katıldı.
Toplantının açılışında bir konuşma gerçekleştiren Vali Seddar Yavuz, BALMERin sadece Orduda değil, Karadeniz bölgesinde etkin bir şekilde kullanılması gerektiğini söyledi.
Bal sektörünün özellikle önümüzdeki süreçte işadamlarına önemli bir ufuk açarak, gelir kapısı olabileceğinin altını çizen Vali Yavuz, şirkete ait Ortak Kullanım Tesisinin arıcılık sektörünün tüm ihtiyaçlarını karşılayacağını ifade etti.
Bal Tüketimi Hızla Artıyor
Bal tüketiminin dünyada hızla arttığını kaydeden Vali Seddar Yavuz, buna paralel olarak da, bal üretiminin ve elde edilen gelirin arttığını söyledi.
Vali Yavuz, Türkiyede bugün itibariye 83 bin 210 işletmede yaklaşık 8 milyon civarında bir koloninin olduğunu belirterek şu bilgilere yer verdi: 115 bin ton civarında bir bal üretimi söz konusu. Türkiye, dünyanın en büyük bal üreticilerinden biri olmasına rağmen, iç tüketim için tüm üretimi bitirdiğinde ihracatlar oranı, 2015 yılında yurtiçi üretiminin sadece % 8ine denk geliyor. Yaklaşık 7 bin ton bal ihracatımız söz konusudur. İhracat akışı çok az durumda. 3 milyondan fazla Türkün yaşadığı Almanya ve ABD gibi ülkelerde yer alıyor. Dünyada bal üretiminin, günümüzde 1,7 milyon ton olan hacmini, 2022 yılına kadar 2.4 milyon tona kadar ulaşacağı tahmin ediliyor. Yaklaşık 2,3 milyar dolarlık bir gelir elde edileceğine işaret ediliyor. Dolayısıyla Türkiyede bal üretiminde önemli bir söz sahibi olan ilimizin lokomotif olması, bu kapsamda özellikle Arım, Balım, Peteğim Projesi kapsamında hayata geçirdiğimiz paketleme ve analiz tesisimizin bu amaca hizmet edeceğini doğrusu düşünüyoruz. Bu vesile ile bal sektörünün özelikle önümüzdeki süreçte siz değerli iş adamlarımıza önemli bir ufuk açacağını gelir kapısı olabileceğini doğrusu değerlendiriyoruz.
İhracat konusunda yaşanılan problemlerin, önümüzdeki süreçte çözüleceğini ifade eden Vali Seddar Yavuz, bunun için de BALMER Şirketinin aktif olarak kullanılması gerektiğinin altını çizdi.
Şirketin yaşamasının sadece bal üreticilerinin değil, ticaretini yapanlar için de önemli bir husus olduğunu belirten Vali Yavuz sözlerini şöyle sürdürdü: Böyle bir tesisi kurmaya çalışsanız 75-80 milyon TL civarında yatırım yapmanız gerekir. Bu kadar büyük bir tesisin işlemesi bizim açımızdan çok önemli. Bu toplantı vesilesiyle diyoruz ki; BALMERe sahip çıkalım, tesisimize sahip çıkalım. Bu tesisi çalıştıralım ve özellikle gıda güvenilirliğini sağlamanız vesilesiyle de piyasada ki alın teri, göz nuru, zor bir iş olan bal üretimini özellikle arıcılarımızın emeğinin karşılığını bulsun. Bunun yanında da özellikle tüketicimiz, bal alırken herhangi bir kuşkuya düşmesin. Hangi balı aldığını, hangi kalite de bal aldığını bilsin, içeriğine ulaşabilsin. Hatta hangi çiçekten elde edildiğine kadar bütün değerlerini görebilsin. Böylelikle de rafa gittiğinde kafasında herhangi bir soru işareti kalmasın.
BALMERin Aktif Olarak Kullanılması GerekiyorDünyada Şu Anda En Büyük Sorun Gıda Güvenliği Sorunudur
Konuşmasının devamında, dünyadaki en büyük sorunun gıda güvenliği sorunu olduğuna dikkat çeken Vali Seddar Yavuz, Arım, Balım, Peteğim Projesini bu nedenle desteklediklerini söyledi.
Vali Yavuz, Biz diyoruz ki, bize güvenin. Çünkü, biz piyasaya kaliteli bal sunuyoruz. Laboratuvarımızı da tescil ettirdikten sonra, referans haline getirdikten sonra, ihracatçımızın bir süre kaybı olmadan bunu yürütebileceğini düşünüyoruz. Tabi bununla ilgili çeşitli itirazlar gelince de düşünüyoruz. Bu iş sahtekârlık yapanların işine gelmez, zaten biz de sahtekârlarla mücadele ediyoruz. Denetimin en önemli görevi, sektörün en önemli görevi bu. O yüzden de biz, laboratuvar konusunu önemsiyoruz. Ve çeşitli şekillerde bala hile karıştıranların, böylelikle bu iş yapamayacağı bir konuma getirmek istiyoruz. Genç bir şirket olan BALMERe başarılar diliyorum. Bu şirketin kurulmasında emeği geçen, burada olan olmayan herkese çok teşekkür ediyorum. Bu proje Ordu projesi olmayıp, bölgenin projesidir. Dolayısıyla biz hiçbir zaman şehir milliyetçiliği ile ilgili bir politika geliştirmedik valilik olarak, bundan sonra da geliştirmeyeceğiz. Biz bölge illerini kucaklıyor, bölge illerini de bu projenin bir parçası olarak görüyoruz ve her Şehri kendi şehrimiz kadar önemsiyoruz. O yüzden burada şehir dışından gelen yatırımcılarımıza da bu mesajı, bu sektörde çalışanlara iletmesini rica ediyorum diye konuştu.
Toplantıda BALMER Müdürü Sencar Eser de bir konuşma yaparak, şirket hakkında bilgiler verdi.
BALMER Şirketinin, hep birlikte el ele vererek daha iyi yerlere taşınacağına vurgu yapan Sencar Eser, sözlerini şöyle tamamladı: Biz birlikler olarak bu bölgede 12 bin tane arıcımız var. 12 bin tane arıcımızın temsilcileri olarak, birlik başkanlarımızla bir araya geldi. Bu konuda faaliyet gösteren Burada balımı paketleneceğim, bal tedarik edeceğim diyen herkese biz yardımcı olmaya hazırız. Yani ben de burada görüyorum ve tabi ki bazı arkadaşlarımızın paketlemeleri var, bal ihracatı yapan arkadaşlarımız var. Biz elimizden ne gelirse ve birlik başkanları olarak yapmaya hazırız. Biz de tabi ki birlikler olarak BALMER A.Ş sayesinde bir şeyler yapmaya başladık. Bal ihracatına başladık. Diğer birliklerimizle inşallah bu süreç içinde onlar da farklı pazar katkıları mutlaka bulunacaklardır.
Konuşmaların ardından BALMER A.Ş Genel Müdürü Sancar Eser, şirket hakkında sunum gerçekleştirdi.