Vali Yavuz, Çalıştay'a katıldı

​Vali Seddar Yavuz, Ordu Tarihinin Dönüm Noktası Hacıemiroğlulları Beyliği’nden 1. Dünya Savaşı’na Ordu Panel ve Çalıştayı’na katıldı.

info@karadenizekonomi.com / 2.12.2018

Vali Yavuz, Çalıştay'a katıldı

Hacıemiroğulları Beyliği’nden 1. Dünya Savaşı’na Ordu Panel ve Çalıştayı’nda bir konuşma yapan Vali Seddar Yavuz, “Türkiye toprakları üzerinde çeşitli bölgelerle sahte değerlendirmeler hep yapılıyor. Anadolu’nun tapusu nerededir? sorusunu doğru cevaplayabilecek gençler yetiştiremiyoruz. Tarihimizi bilmiyoruz. Sloganlarla biliyoruz. Sloganlarla da tarihçilik çok doğru bir noktaya götürülemez. Bununla ilgili örnek vermek istiyorum. Ahlat’taki 8 bin 500 Selçuklu mezarını bilen bu ülkede ne kadar genç nüfus yada orta yaş nüfus vardır. Türklerin taş işçiliğini bilmediğini, ecnebilerin bildiğini iddia edenler acaba Ahlat’taki mezar taşlarını gördükten sonra hangi yorumları yapacaklardır. Bizim en az bildiğimiz dönemler, Selçuklu ve sonrası dönemdir. Bu dönemle ilgili çok daha fazla çalışma yapılması da gerekir. Ahlat’ı bilmeden, Malazagirt’i bilmek mümkün mü? Ahlat’ta bu medeniyet olmasaydı, bilim olmasaydı, çalışma olmasaydı Malazgirt Zaferi kazanılır mıydı?” diye konuştu.

Vali Yavuz, ”Karadeniz bölgesi ile ilgili şu nüfus vardı, bu nüfus vardı diye değerlendirmeler yapılıyor. Elbette Anadolu’nun her bir köşesinde farklı etnik gruplardan insanlar vardır. Kendi gerçeklerimizi bilmemiz gerekmez mi diye düşünüyorum. Özellikle Ordu özelinde çeşitli yayınlar var. Bunların bir kısmını inceleme fırsatım oldu. Hacıemiroğulları dönemiyle ilgili değerlendirmeleri de önemsiyorum. Daha önce Milli Eğitim Bakanlığı yapmış kıymetli büyüğümüz Bekir Emiroğlu buraya sık sık geliyor Emiroğlu beyliği ve kendi ailesinden geldiğine inanıyor ve çalışmayı yürütüyor. Arapgir’de de halen o beyliğin izlerini süren birtakım eserlerin olduğunu, bunların da açıldığını ima etti. Bu çalışmayı çok önemsediğimi ifade etmek için sizlerle paylaşmak istedim” dedi.

Vali Seddar Yavuz, ”Orduyu, Karadeniz’i genel anlamda iyi çalışmamız gerektiğini, bu topraklarda bizim damgamızın olduğunu ve kıyamete kadar bu topraklarda daim olacağımızı ifade etmek istiyorum. İlahi kelimatullah peşinde koşan bir milletin, o asrı, kendi asrına dönüştürebilecek bir iradeyi ortaya koyduğunu da memnuniyetle müşahede ediyor, fevkalade önemsiyorum. Türk kültür ve medeniyetine İslam’dan, Müslümandan ayırmanın bir kez daha mümkün olmadığının altını çizmek istiyorum. Bizi biz yapan, güçlendiren bu duygu ve düşüncenin olduğunu hiçbir zaman aklımızdan çıkarmamız gerektiğini düşünüyorum. İslam olmadan Türk’ün bir değer olmadığını hepimizin idrak etmesi gerekiyor” diyerek, konuşmasını tamamladı.

Konuşmaların ardından panele geçildi. 700 yıl önce Mesudiye’de kurulup, daha sonra Altınordu Eskipazar’ı başkent yaparak, Doğu Karadeniz’in fethini gerçekleştiren Hacıemiroğulları Beyliğinin hizmetleri ile Birinci Dünya Harbinde Trabzon’un Ruslar tarafından işgal edilmesinden sonra Valilik merkezinin Ordu’ya taşınması ve Birinci Dünya Harbinde Ordu’nun yeri ve önemi konulu tarihi panel ve çalıştaya geçildi.

Ordu Tanıtım Kulübü Derneği tarafından Öğretmenevinde düzenlenen panele, Vali Seddar Yavuz, ODÜ Öğretim Görevlisi Prof.Dr.İlhan Ekinci, İstanbul Medeniyet Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr.Hüseyin Emir Sert, Araştırmacı-Yazar Haydar Yıldırım, Avrasya Gazeteciler Derneği Başkanı İsmail Kahraman katıldı.

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar