Vali Yavuz mantar üretim tesisini inceledi!

​Vali Seddar Yavuz, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın ‘Genç Çiftçi Projesi’ kapsamında sağlanan destekle kurulan istiridye mantarı üretim tesisinde incelemede bulundu.

info@karadenizekonomi.com / 24.10.2018

Vali Yavuz mantar üretim tesisini inceledi!

Gülyalı ilçesine bağlı Ayrılık mahallesinde, genç çiftçi Elçin Özge Cörüt’ün, kurduğu istiridye mantarı üretim tesisinde incelemede bulunan Vali Seddar Yavuz, üretim tesisiyle ilgili İl Tarım ve Orman Müdürü Kemal Yılmaz, Ordu Mantarcılar Derneği Üyesi Turgay Topkaya ve işletme sahibi Elçin Özge Cörüt’ten bilgi aldı.

2017 yılında, “Genç Çiftçi Projesi” yararlanmak üzere başvuruda bulunduğunu ifade eden Elçin Özge Cörüt, “Ben daha önce özel sektörde çalışıyordum. Fındık dikili olan köydeki arazilerimizden istediğimiz verimi alamıyorduk. Daha farklı bir üretim yapmak için araştırma yaptım. Çilek dikimi yapacaktım. Ancak, istiridye mantarı üretiminin daha karlı olacağı yönünde telkinler oldu. Ben de 2017 yılında Ordu İl Tarım ve Ormancılık Müdürlüğüne başvuruda bulunarak, ‘Genç Çiftçi Projesi’nden yararlanmak suretiyle bu tesisi kurdum. 100 metrekarelik kapalı bir alanda istiridye mantarı üretimi yapıyorum. İstiridye mantarı üretimi için gerekli olan kompost üretimini de kendimiz yapıyoruz. Karadeniz bölgesinin iklimi istiridye mantarı üretimi için çok uygun bir iklim. Bu tesisimizde 3 ayda yaklaşık 2-2,5 ton üretim yapabiliyoruz” dedi.

Tarım ve Orman Bakanlığının sağladığı desteklerle Ordu ili genelinde 20 kültür mantarı üretim tesisi mevcut olduğunu belirten İl Tarım ve Orman Müdürü Kemal Yılmaz, “Kurulan kültür mantarı tesisinden 5’i beyaz şapkalı mantar,15 tanesi ise istiridye mantarı tesisidir. Yaklaşık 2.800 m2 olan üretim alanlarımız tam kapasite ile üretim yapması halinde ilimizde yıllık 280 ton kültür mantarı üretimi yapılabilmektedir. 100 m2’lik bir alanda üretim yapan çiftçimiz, 3 ay içinde 2.000-3.000 kg arasında ürün alabilmekte ve 30.000 TL’ye kadar gelir elde edebilmektedir. İlimizde kültür mantarı yetiştiriciliğinin bilinçli bir şekilde yapılması için 217 kişiye teorik ve uygulamalı eğitimler verdik” şeklinde konuştu.

İstiridye mantarı üretim tesisi ile kompost hazırlama tesisinde incelemede bulunan Vali Seddar Yavuz, “Bu tesisi kuran genç çiftçi kardeşimizi tebrik ediyor, kutluyorum. Bizim üretime ihtiyacımız var. Hepimiz çok çalışıp, üreteceğiz. Ülkemiz ancak böyle kalkınabilir. Ordu şehri olarak, bizim bu alanda da öne çıkmamız lazım. Hızla pazara girmemiz gerekir. Depolama ve pazarlama sorunlarını aşıp, hızla bu üretimi yaygınlaştırmamız lazım. Bizim zaten tarım sektöründe ürün çeşitliliğini artırma ve geliştirme projelerimiz var. Bu ilin sadece fındığa dayalı bir tarım ekonomisinden hızla uzaklaşması gerekir. Onun için bu tür girişimleri, yatırımları, tesisleri önemsiyoruz. Sizleri destekleyeceğiz. Sorunlarınızın giderilmesi yönünde de gerekli girişimleri ve adımları atacağız. Önümüzdeki günlerde kültür mantarı üreticileri ile bir toplantı yaparak, sizlerin sorunlarını, sıkıntılarını etraflıca dinleyip, birlikte bir çözüm yolu bulacağız” şeklinde konuştu.

Vali Seddar Yavuz’un, istiridye mantarı tesisinde yaptığı inceleme programında yer alan Ordu Mantarcılar Derneği Üyesi Turgay Topkaya, kültür mantarı üreticilerinin karşılaştığı sorunlar ve ihtiyaçları konusunda Vali Seddar Yavuz’a bilgiler verdi.

Gülyalı Kaymakamı Muhammed Enes İpek de, Vali Seddar Yavuz’un inceleme programına eşlik etti. 

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar