Vali Yavuz yatırımları ele aldı
Ordu Valisi Seddar Yavuz, Ordu’da devam eden yatırımların son durumları, yürütülen sosyal proje ve hizmetler üzerinde önemli açıklamalarda bulundu.
info@karadenizekonomi.com / 7.04.2019
Ordu Valisi Seddar Yavuz, Ordu’da devam eden yatırımların son durumları, yürütülen sosyal proje ve hizmetler üzerinde önemli açıklamalarda bulundu.
‘’ORDU ÇEVRE YOLU MALİYETİ 1 MİLYAR 50 MİLYON TL’’
“Karadeniz Sahil Yolu, Ordu-Giresun Havalimanı, Karadeniz-Akdeniz Yolu, çevre yolları hayallerimizi süsleyen projelerdi. Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğindeki Türkiye Cumhuriyet Devleti hayalleri gerçeğe dönüştürüyor. Ordu’ya sevgisi, muhabbeti olan ve tüm projeleri bizzat takip eden Cumhurbaşkanımıza Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a tüm Ordulular adına en derin şükranlarımı arz etmek istiyorum” diyen Vali Seddar Yavuz, “Sadece Ordu Çevre Yolu'nun birinci etabının maliyeti 1 Milyar 50 Milyon TL’dir. İkinci etabı ile birlikte 2 Milyar TL civarında bir harcama yapmış olacağız. Birinci etabın sadece 500 metresinde 76 km fore kazık çalışması yapıldı. Bu vesileyle bir gecikme meydana geldi. Şimdi ikinci etabı hızla devam ediyor. İkinci etabı da en kısa sürede hizmete sunmak istiyoruz. Proje kapsamında 6 adet tünel var. Toplam uzunluğu 3 Bin 250 metre olan 8 adet çift köprü bulunuyor. Toplam uzunluğu 44 metre olan 1 adet tek köprü var. 2 adet köprülü kavşak, 4 adet normal kavşak var” şeklinde konuştu ve Çevre Yolu’nun Ordu trafiğini rahatlattığını ikinci etap bittiğinde çok daha ciddi rahatlama olacağını sözlerine ekleyerek, Fatsa Çevre Yolu Projesinin de etüt ve proje çalışmalarının da devam ettiğini kaydetti.
‘’25 ADET TÜNEL’’
Vali Yavuz, “Karadeniz-Akdeniz Yolu”, Şehir Hastanesi, Ordu Stadyumu ve KIRDES çalışmaları ile ilgili olarak da şu bilgileri verdi;
“Karadeniz-Akdeniz yolu, merhum Abdülhamit Han’ın projesidir. Toplam uzunluğu 818 km’yi bulan projenin, ilimiz sınırları içindeki kısmı 100 km’dir. Bu yol; Ordu, Sivas, Kayseri, Kahramanmaraş, Adana, Hatay illerine bağlanıyor. Proje bedeli 1 milyar 700 milyon TL civarında bir yatırım. Toplam uzunluğu 15 km'yi bulan 25 adet tünel var. 25 tünelden 23 tanesi tamamlanırken, 2 adet tüneli de bu yıl içinde bitirip, hizmete açmak istiyoruz. Sadece bir yol olarak bakmayalım. Ordu’nun bütün ekonomisini, bütün gelişimini değiştirecek, Ordu’yu lojistik merkez haline getirecek bir projeden bahsediyoruz. Limanla birleştirildiğinde ne kadar büyük bir katkı sunacağını da hepimiz biliyoruz.
‘’ŞEHİR HASTANESİ PROJESİ’’
Şehir Hastanesi’nin de üzerinde hassasiyetle durduğu konu olduğunu açıklayan Yavuz;’’ Altınordu ilçesi Eskipazar Mahallesinde 111 dönüm arazinin, 27.12.2018 tarihinde şehir hastanesi yapılmak üzere Sağlık Bakanlığına tahsisi yapılmıştır. Burasının vasfı daha önce farklıydı, vasfı değiştirildi ve Sağlık Bakanlığına tahsisini gerçekleştirdik. Arsa üzerinde şahıs arazileri vardı, Altınordu Belediyemiz burada İmarKanununun 18. maddesini uygulamak sureti ile uygun bir yere nakledildi ve askı süresi bitti, itiraz olmadı ve kesinleşti. Arsa üzerinde bizim yapmış olduğumuz başka çalışmalar var. Buradan geçen enerji nakil hatları var. Enerji nakil hatlarının deprese edilmesi için de TEDAŞ ve YEDAŞ yetkilileri ile gerekli irtibatlar kuruldu ve buradaki deprese çalışmaları en kısa zamanda bitirilecek. Sağlık Bakanlığı, Sağlık Yatırımları Genel Müdürlüğü tarafından kamu özel işbirliği modeli ile Ordu Şehir Hastanesi yapımı işleri ile ürün ve hizmetlerin temin edilmesi için ön yeterlik ihalesine çıkılmış, ihaleye de yeteri kadar firma katılmış ve 6 firma bununla ilgili ön teklif şuan itibariyle vermiş bulunuyor. Sayın Cumhurbaşkanımızın yine ilimizi ziyaretleri sırasında da Şehir Hastanesinin en kısa zamanda başlayacağı konusunda açıklaması olmuştu. Sayın Cumhurbaşkanımızın sözü elbette sözlerin üstündedir’’ dedi.
‘’ORDU STADYUMU 161,5 MİLYON TL’’
Seddar Yavuz; ‘’Ordu Stadyumu da yine bizim önemli projelerimizden bir tanesi. Şu an itibariyle 161.5 Milyon TL’ye mal oldu ve bitti. Skorboard, tribün koltukları, ışıklandırma ve çevre düzenlemesi gibi ek bir ihale çalışmaları şu anda devam ediyor. Ek ihale ile birlikte bunları da sezona yetiştirmek için gayret sarf ediyoruz. Ordu Stadyumu alttan ısıtmalı. Bireysel sporcular için 8 tane ayrı antrenman salonu, engelli seyirciler için engelli asansörlerimiz var ve 550 araçlı kapalı ve açık otoparkımız bulunuyor. 12 derslik ve 100 öğrenci kapasiteli bir pansiyonu olan Spor Lisesi, stadyum bünyesinde açmak için şu anda Gençlik ve Spor Bakanlığımız çalışmalarını devam ettiriyor’’ şeklinde ifade etti.
‘’KIRDES ÇALIŞMALARI’’
Yavuz;’’KIRDES çalışmalarımızla ilgili olarak da Sayın Cumhurbaşkanımızın emir ve talimatlarıyla yapılan kaynak tahsisiyle, Valiliklerimize bağlı YİKOB aracılığı ile yollar yapıyor. Ben göreve geldiğimde öyle bir planlama yaptık ki, bir kısmı büyükşehrimizle, bir kısmını ilçe belediyelerimizle planladık, bir kısmını ortak, bir kısmını da biz Valilik olarak ihale ederek yaptık ve gerçekten güzel işler yaptığımızı söylemek isterim. Ordu Valiliği olarak, hem Büyükşehir sorumluluğu alanındaki yollarda, hem de ilçe belediyelerinin sorumluluğundaki yerlerde 359 km yol yaptık. Örneğin; 2017 yılında 122,5 km yol yaptık. Bunun içerisinde 48 km birinci sathi kaplama, 15 km ikinci sathi kaplama, 60 km BSK, 31 km beton yol var. 2O18 yılında ise, 30 km’si BSK, 59 km’si beton yol olmak üzere 89 km yol yaptık. 2019 yılında yine önemli bir kaynak aktardık. Büyükşehir ve ilçe belediyelerimiz ile protokoller yaptık. Bir kısmı bunun halen devam ediyor, ihalesi yapılmış ve şu anda devam eden yollarımız var. Şu ana kadar yaklaşık 60 milyon civarında gerek büyükşehrimize, gerekse ilçe belediyelerimizin yollarına önemli hizmet ve yatırım katkısında bulunduk. Vatandaşlarımızın özellikle ulaşım konusundaki sorunlarının çözümü noktasında katkı sunmaya biz devam edeceğiz” dedi.
‘’8.500 TL’LİK KİRA YARDIMI’’
Konuşmasında Ordu’nun bir afet haritasının mevcut olduğunu söyleyen Vali Seddar Yavuz, “Ordu’da özellikle heyelan bakımından hassas bölgelerimiz var. Bunların tüm haritaları da AFAD tarafından çıkarılmış durumda. Geçmiş dönemlerde buralarda yerleşimler olmuş. Zaman zaman vatandaşlarımıza ikazlarımıza rağmen de, buralarda bir ev yapma arzusu içinde olunuyor. Ordu, çok engebeli arazisi olan, dolayısıyla ev yapma konusunda arsa bulma konusunda zorlukları olan bir bölgemiz ve herkes atasının bulunduğu bölgeden de ayrılmak istemiyor. Türk Milleti olarak toprağa bağlı insanlarız. Devlet olarak bizim birinci önceliğimiz vatandaşımızın saçının teline zarar gelmemesidir yani can güvenliğidir. Biz diyoruz ki, cana gelmesin, mala gelsin. Malı, büyük devlet olarak telafi ederiz, hep ettik. Aybastı ilçesi Sağlık Mahallesinde 29 konut, Fatsa ilçesi İslamdağ’da 16 konut, Fatsa ilçesi İnönü Mahallesi 6 konut, Gölköy ilçesi Sarıca ve Kuşdoğan mahallesinde 72 konut, Altınordu ilçesi Delikkaya Mahallesinde 2 konut olmak üzere 125 konut şu anda nakil için karar alınmış yani afet bölgesi ilan edilmiştir. Nakil edilen konut sahiplerine de ‘nereye gidersen git’ denmemiş, her bir konut sahibi için 8.500 TL’lik kira yardımı gerçekleştirilmiştir. İlimizde 8-9 Ağustos 2018 tarihinde büyük bir sel afeti meydan geldi. Yine bu sel afeti vesilesiyle de biz 41 konutun nakline karar verdik. 32 konutla ilgili olarak ta önleyici tedbirler duvar ve diğer donatıların yapılması konusunda kararlar aldık. Yine bu vatandaşlarımıza 8.500 TL olmak üzere kira yardımlarını ödedik. 7-8-9 Ağustos 2018 tarihlerinde meydana gelen ve yaklaşık 722 mm saniyeye çıkan bir sel afeti oldu ki, bu yaklaşık 250 yılda meydana gelen bir afete tekabül ediyor. Allah’a hamdolsun ki o gün çok başarılı bir sınav verildi ve 1.350’ye yakın vatandaşımız selden kurtarıldı. Sadece bir vatandaşımızın hayatını kaybettiği ve bizim de çok üzüldüğümüz bir hadise oldu” dedi.
‘’2.588 TANE HAMİ’’
ÖNEM projesi ile ilgili de bilgi veren Vali Yavuz, “Çocuklarımıza doğru rol model olan, çocukların hayatına dokunan ve onları etkileyen, yarına hazırlayan 2.588 tane hamimiz var. Bir milletin en önemli kaynağı, insan kaynağıdır ve ulaşamadığımız her insan bizim için kayıptır. Elinden tutamadığımız her insan bizim kaybettiğimiz birisi demektir. Biz bağımlılık dahil birçok şeyle mücadele ediyoruz. Bu projemize de özellikle Özel Nedenlerin Engellenmesi Mücadelesi Projesi adını koyduk. Bahsettiğimiz tüm riskleri ortadan kaldırmayı hedefleyen bir amacı olduğunu söylemek isterim. Özellikle eğitim camiamız bu projeye dört elle sarıldılar. Buradaki milli eğitim teşkilatımıza, okullardaki öğretmen arkadaşlarımıza, kaymakamlarımıza, ilçe belediye başkanlarımıza, iş adamlarımıza, emek veren, katkı sunan herkese ayrı ayrı teşekkür etmek istiyorum.
‘’VALİ ORDU HALKINA TEŞEKKÜR ETTİ’’
Vali Seddar Yavuz, Konuşmasının son bölümünde Ordu halkına teşekkür ederek, konuşmasını şöyle sürdürdü.
“Ordulu kardeşlerime çok teşekkür ediyorum bizi bağırlarına bastılar. Kırk yıllık Ordulu gibi kendimi Ordulu hissediyorum. Makamların, mevkilerin gelip geçici olduğunu bilirim. Biz makamların, mevkilerin insanları değiliz. Biz hizmet erleriyiz, Ordu’nun hizmetkârıyız. Hizmet etmeye, gönül almaya, dua almaya geldik. Otuz yıldır da zaten bizim kazandığımız duadır. Dua alabiliyorsak, gönül alabiliyorsak ne mutlu bize. Geri dönüşleri çok fazlasıyla aldım. Allah’a hamd olsun ki, aziz milletimiz her görev yaptığım yerde beni bağrına bastı. Hainlerin, vatan, bayrak düşmanlarının dışında bizi sevmeyen insan olmadı. Biz de herkesi kucakladık. Bayramdan bayrama el sallayan, seçkinci, şehrin sadece belirli kesimiyle görüşen, garip gurabanın ulaşamadığı bir Valilik, Valilik değildir. Buraya ilk geldiğim gün bir basın açıklaması yapmıştım. O gün demiştim ki, ‘erişilebilir bir Vali olacağım taahhüdümdür’. Bunu söyleyip bugün erişilemezseniz bunu kabul etmek elbette mümkün değil. Erişilebilir bir Vali, ulaşılabilir bir Vali. Bugün itibariyle söyleyebilirim 26 halk günü, 12 mahalle buluşması, 3,355 kişiyle bizatihi kendim görüştüm. Sadece valilik makamında 4.213 kişiyle birebir görüştüm. Son altı aydır sosyal medya yoluyla bana ulaşan 548 kardeşimin sorununa mutlaka çözüm ürettim. Eğer geceyse sabah mutlaka bir ekip evine gitmiştir. Vali Konağı, Milletin Konağı projesi kapsamında, toplumun en dezavantajlı gruplarından başlayarak iş adamlarımızın eşlerine kadar 1.618 kardeşimizi vali konağında ağırladık. ‘Gönülden Gönül’e’ projesi kapsamında eşimle birlikte 540 vatandaşımızın evine gittik, kapılarını çaldık, onların çay ve kahvelerini içtik. Dertleri varsa dertleriyle de dertlendik. Bu proje sadece benim yürüttüğüm bir proje değil, kaymakamlarıma da emir ve talimatımdır. Her hafta kaymakamlarımız kaç engelli, kaç yaşlı, kaç şehit ailesi, kaç gazi ailesi, kaç kimsesiz muhtaç aileye gittiğinin raporunu alırım. Bütün kaymakamlarımıza teşekkür ediyorum. 4.766 vatandaşımızın evine bizzat kaymakamlarımız gitmiştir. Toplamda 5.366 ailenin evine misafir olunmuştur. Bu gerçekten önemli bir rakamdır. Bugün itibariyle bu şehirde 15 binin üzerinde insanla birebir çay, kahve içmek suretiyle onların dertlerini dinlediğim insan vardır. Kariyer günleri gibi günler düzenleyerek de gençlerle, özellikle büyük Türkiye, medeniyet tasavvuru üzerinde görüşlerimizi de paylaşıyoruz. Toplumun her kesimini gönülden kucaklıyorum. Bu il’de 772 bin kişinin Valisiyim ve hizmet ederken biz hizmeti devletimizin bir hizmeti olarak görüyoruz. Artık Valileri gördüklerinde gerilen değil, ‘iyi ki Valimiz geldi’ diyen, seven ve devletle milleti kucaklaştıran bir anlayışa evrilmeliyiz. Hangi kuruma giderseniz gidin, bizim sevgiyi artırmamız ve çoğaltmamız lazım” dedi.