Esnaf faturalardaki vergilerden muaf olmalı
Kışın gelmesiyle beraber elektrik ve doğalgaz faturalarındaki yüksek vergiler vatandaşın cebini de elini de yakıyor. Elektrik faturalarının yüzde 49’unu, doğalgaz faturalarının ise yüzde 18’ini vergi ve diğer kesintiler oluşturuyor. TESK Başkanı Palandöken, “Mart ayından bu yana devam eden salgın sürecinde, evden çalışma ve evde kalma gibi durumlarda elektrik tüketimi iki katına çıktı. Normalleşmeyle birlikte yine yüksek tutarlarda faturalar ödemeye devam etti. Küresel salgın döneminde kazancı düşen ve maliyetleri artan esnafımız bu faturalardaki vergilerden muaf olmalı.” dedi.
info@karadenizekonomi.com / 17.11.2020
Elektrik ve doğalgaz faturalarının pandemi sürecinde esnafın en önemli gider kalemi olduğuna dikkati çeken Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Mart ayından bu yana devam eden salgın sürecinde, evden çalışma ve evde kalma gibi durumlarda elektrik tüketimi iki katına çıktı. Bununla birlikte kış aylarına girdiğimiz son süreçte doğalgaz kullanımı da yaza göre iki kat artacak. Esnafımız dükkânları kapalı kalırken de çalışan tabela, buzdolabı gibi cihazlar nedeniyle elektrik faturası ödedi. Normalleşmeyle birlikte yine yüksek tutarlarda faturalar ödemeye devam etti. Bununla birlikte eski kazancına ulaşamaması ise maliyet kaleminde önemli bir gider olarak kalmaya devam etti” diye konuştu.
Esnafın muafiyet beklentisi
Elektrik ve doğalgaz faturasındaki vergilerden muaf olmasının, faturalarda sevindirici bir değişime neden olacağına vurgu yapan Palandöken, “Doğalgazda, gelen zamlarla birlikte birim fiyatının artması ve yüzde 18 oranında KDV oranı kış aylarına girdiğimiz bu dönemde faturaları kabartacak. Elektrik faturasında ise kayıp-kaçak bedeli, okuma bedeli, kullanım bedeli adı altında geçen sistem kullanım bedelinin oranı yüzde 29’a, enerji fonu, TRT payı, elektrik tüketim vergisi ve KDV adı altında geçen vergi ve fonların oranı ise yüzde 19’a ulaşmış durumda. Dolayısıyla elektrik faturasının neredeyse yarısını vergiler, fonlar ve diğer bedeller oluşturuyor” ifadelerini kullandı.
Daha uygun fiyat verilmeli
Samsun Sanayici ve İş Adamları Derneği Başkanı İsmail Okutgen, Palandöken’in sözlerine katılarak, “Esnaf zor durumda, verilecek bir destek olabilir. Doğalgaz ve elektrikteki vergileri küçük esnafta yarı yarıya indirebilir ya da tamamen kaldırabilirler. Sanayiciye daha uygun fiyatta fiyat vermekte fayda var.” ifadelerini yer verdi.
Sanayicinin iş gücünü düşürüyor
Organize Sanayi Bölge (OSB) Başkan Vekili Murat Şimşek ise, “Bizim statümüz farklı. Biz elektrikte TEDAŞ-YEDAŞ gibi dağıtıcı konumdayız. Elektriği ihale ile satın alıyoruz. Piyasanın altında fiyat alarak, esnafa daha ucuza kullandırıyoruz. OSB’deki şartlar değişik ve yasalarımız daha farklı. Siz kullanıcısınız, biz satın alıyoruz ama yine de şunu söyleyebilirim ki, elektriğe ve doğalgaza gelen zamlar sanayicinin iş gücünü düşürüyor.” dedi. KARADENİZ EKONOMİ