Oda Başkanları daha fazla mali destek istiyor

Pandemi hem dünyada hem de ülkemizde işleri değiştirdi. Ekonomilerin durmasıyla zor durumda kalan reel sektöre destek için parasal genişleme politikaları devreye alındı ve büyük küçük tüm şirketlere bankaların kapıları açıldı. Türkiye’de nisan ayıyla birlikte devreye alınan tedbirler kapsamında bankalar başta KOBİ’ler olmak üzere tüm müşterilerine destek için seferberlik içinde çalıştı. Düşük faizli krediler ve ertelemeler devreye girmiş olsa da küçük şirketler başta olmak üzere binlerce işyerinin kepenk indirmesine neden oldu. Salgının da etkisiyle 10 ayda 26 bin 968 işyeri kepenk indirdi.

info@karadenizekonomi.com / 29.11.2020

Oda Başkanları daha fazla mali destek istiyor

KOBİ’lerin can damarı olan Ticaret ve Sanayi Odası başkanları var olan mali desteklerin artırılmasına dikkat çekerek, KOBİ’lere yapılan destekler hakkında gazetemize konuşarak şu ifadelere yer verdiler:

KOBİ’lerimizin için tüm imkânları kullanıyoruz

Trabzon TSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu: “Tüm dünyayı etkisi altına alan, sağlık ve ekonomik yönden büyük tahribat yaratan salgın nedeniyle ülkeler zor günler yaşıyor. Ancak ekonominin de devamlılığının sağlanması, üretimin sürmesi gerek. Zor zamanlarımızda çıkarılan desteklerle pandemi sürecini en az hasarla atlatmaya çalışıyoruz. Oda olarak KOBİ’lerimizin dışa açılması için tüm imkânları kullanıyoruz. Amaç elbette ihracat ve buna bağlı olarak üretimi ve istihdamı artırmak olmalıdır.”

Oda üyelerine düşük faizli kredi kalmadı

Ordu TSO Başkanı Servet Şahin: “Küçük esnaflara kredilerde sıkıntı yok ama ticaret ve sanayi odası üyelerine şu anda düşük faizli kredi kalmadı. Geçen dönemde bankalar Kredi Garanti Fonu destekli krediyi vermek için neredeyse tüm üyelerimizi aradılar. Nefes kredisi için de aynı şeyler yaşandı. Ancak kapanan veya açılmayan iş yerlerinin desteğe ihtiyacı var. Yapılan destekler faydalıydı. Faizlerin yarısını devlet ödedi. Bankalar şu anda bile bekleyen bir miktar kredilerinin olduğunu söylüyorlar. KOBİ’lere krediler devam etmeli.”

Destek dağıtımlarının sağlıklı yapıldığı düşünmüyorum

Tokat TSO Başkanı Dr. Ali Çelik: “Daha önce yapılan KOBİ destekleri ve KGF kredilerinde üretim, istihdam ve ihracat yapan firmalara pandemiyle birlikte öncelik verilmesi gerekirken, bu dağıtımın sağlıklı yapılmadığını düşünüyorum. Salgınla birlikte iş ve nakit akışı bozulan ya da kapanan firmaların önümüzdeki süreçte açıklanacak destek ve finansman programlarıyla desteklenmesi gerekiyor. Aksi takdirde bu firmaların ayakta kalmaları mümkün görünmüyor. Mevcut krediler pandeminin olumsuz etkileri yok oluncaya kadar faizsiz veya düşük faizle ertelenmeli, ilave finansman destekleri sağlanmalı.”

Kapanan iş yerleri ne olacak?

Gümüşhane TSO Başkanı İsmail Akçay: “Verilen destekler için teşekkür ediyoruz ama pandemiden dolayı kapatılan iş yerleri için yeterli olmayacaktır. Son desteklerin kapanan iş yerlerine bir katkısı olmaz. Kapatılan veya kapanmak zorunda kalan iş yerlerine daha somut destekler verilip, en azından kiraları ödenmeli. Çünkü kira desteği verilmeyen iş yerleri tamamen iflas durumuna geldi.”  

 

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar