Reel Kesim Güven Endeksi ocakta arttı

Üretim hacminde artış bekleyenler lehine olan seyir bir önceki aya göre güçlendi, iç piyasa sipariş miktarı ve ihracat sipariş miktarında artış bildirenler lehine olan seyir ise bir önceki aya göre zayıfladı.

info@karadenizekonomi.com / 25.01.2021

Reel Kesim Güven Endeksi ocakta arttı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasınca (TCMB) ocak ayı ile ilgili İktisadi Yönelim İstatistikleri ve Reel Kesim Güven Endeksi (RKGE) açıklandı.

Böylelikle, RKGE, ocak ayında bir önceki aya göre 0,2 puan artış göstererek 107,0 seviyesinde gerçekleşti. Aynı dönemde mevsimsellikten arındırılmış reel kesim güven endeksi de (RKGE-MA) 1,4 puan azalış göstererek 109,0'a düştü.

Endeksi oluşturan anket sorularına ait yayılma endekslerine bakıldığında, gelecek üç aydaki üretim hacmi, gelecek üç aydaki toplam istihdam, genel gidişat ve mevcut mamul mal stoku ile ilgili değerlendirmeler endeksi artış yönünde, son üç aydaki toplam sipariş miktarı, mevcut toplam sipariş miktarı, sabit sermaye yatırım harcaması ve gelecek üç aydaki ihracat sipariş miktarına ilişkin değerlendirmeler endeksi azalış yönünde etkiledi.

Son üç aya bakıldığında yapılan değerlendirmeler sonucunda, üretim hacminde artış bekleyenler lehine olan seyir bir önceki aya göre güçlendi. İç piyasa sipariş miktarı ve ihracat sipariş miktarında artış bildirenler lehine olan seyir ise bir önceki aya göre zayıfladı.

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar