Reel sektörü kredi kurtaracak

Koronavirüs salgını sonrası atılan normalleşme adımlarına kamu bankalarından düşük faizli kredi desteği geldi. İnşaat, otomotiv sosyal hayat ve turizmi kapsayan dört yeni kredi paketi sektör temsilcileri tarafından memnuniyetle karşılandı.

info@karadenizekonomi.com / 7.06.2020

Reel sektörü kredi kurtaracak

Ziraat, Halk ve Vakıfbank normalleşme sürecine geçiş ve sosyal hayatın canlanması için dört yeni kredi paketini hayata geçirdi. Konut desteği kapsamında sıfır ve 1. el konutlar için azami 12 ay ödemesiz dönemli, 15 yıl vade ve aylık yüzde 0,64 faizle finansman sunulacak. Yerli üretim sıfır otomobilde yüzde 0,49 - yüzde 0,69 faiz oranı ile taşıt kredisi verilecek. İkinci el binek araç veya ticari araç satın alacaklara yüzde 0,82 faiz oranı ile taşıt kredisi verilecek Seyahat acentelerinden tatil paketi satın alacak müşterilere 10 bin TL'ye kadar 6 ay ödemesiz 36 ay vadeli uygun şartlarda finansman imkanı sunulacak. Kamu bankalarının sunduğu düşük faizli kredi desteğini memnuniyetle karşılayan sektör temsilcileri, bu sayede sektörlerde ciddi hareketlilik oluşacağını söyledi. İşte kredi paketine ilişkin yorumlar;

“Firmalar fiyat artışı yapmasınlar”

Samsun Ticaret ve Sanayi Odası (STSO) Yönetim Kurulu Başkanı Salih Zeki Murzioğlu, vatandaşların ihtiyaçlarını karşılaması, yerli üretimin desteklenmesi ve piyasaların canlanması için kamu bankaları tarafından devreye alınan yeni kredi paketlerinin tüm sektörleri hareketlendireceğini ifade etti. Başkan Murzioğlu, “Tüm dünyada yeni bir iktisadi ortama geçişin sancılarının yaşandığı bir ortamda sanayicilerimize ve yatırımcılarımıza moral getiren adımlar için emeği geçenlere teşekkürü borç biliyorum. Kamu bankalarınca devreye alınan yeni kredi paketleri ekonomimiz için can suyu olacak. Firmalardan ricam, bu süreçte fiyat artışları yerine sürümden kazanmaya odaklansınlar. Hem üretici hem tüketici kazansın, ülkemiz kazansın. Her zaman ifade ettiğim gibi, İnşallah ülke olarak bu durumdan daha güçlü çıkacağız” diye konuştu.

Desteklerin devam edeceğini umuyoruz

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı M.Suat Hacısalihoğlu kredi paketleri kapsamında ekonominin canlılık kazanacağını belirterek şunları söyledi; “Kamu bankaları normalleşme sürecine geçiş ve sosyal hayatın canlanması için dört yeni kredi paketini hayata geçirdi. Salgından çok etkilenen sektörler sağlanan bu kredi imkanı ile hareketlenecek ve ekonomimiz canlılık kazanacaktır. İş dünyası desteklere ihtiyaç duyduğu zor bir dönemden geçiyor. Salgının başından beri ekonomik istikrar paketi kapsamında aşama aşama tedbirler alındı. Ve bunların farklı sektörler için devam edeceğini umuyoruz.  Halkımızda bu desteklerle oluşan fırsatlardan yararlanarak ihtiyaçlarını karşılayacaktır. Devletimiz elinden geleni yapıyor ve yapmaya da devam edecektir. Bizler de ekonomimizi daha ileriye taşımak için çalışmaya devam edeceğiz. Pandemi sürecinde istihdama katkıda bulunan, üreterek ülkemizin kalkınmasını sağlayan firmalarımıza, üretime omuz veren sağlık yönünden en az hasarla atlatılması için cansiperane görev yapan doktor, hemşire, hastane görevlileri ve sağlık sektöründeki tüm çalışanlara teşekkür ediyoruz. Millet olarak onlara minnettarız.”

Corona günlerinde bize kredi değil hibe gerek

 

Sarıgöller Konveyör Yönetim Kurulu Üyesi Semih Sarıgöl, faizlerin düşük olmasının her zaman olumlu bir durum olduğunu insanlarını yatırım yapmaya yönelttiğini ancak pandemiden en fazla etkilenen cafe, kuaför, esnaf gibi kesime daha farklı imkanların sunulması gerektiğini söyledi. Sarıgöl, “ Pandemi sürecinde beyaz eşya sektöründe beklenilenin aksine bir büyüme gerçekleşti. Ancak mobilya sektöründe aynı durum söz konusu değil. Özellikle düğünlerin ertelenmesi bu tarafı oldukça etkiledi. Yeni normalleşme adımları ve düşük faizli kredilerle toparlanma bekliyoruz. Ancak burada konuşulması gereken başka konular var. İnsanlar borçlanacak durumda mı? ya da o krediye ulaşabilecek mi? çünkü bu süreçte bankaların verdiği krediye ulaşamayan birçok vatandaşımız oldu. Faizler tabi ki düşsün Avrupa şu an eksi faizler veriyor. Ama öncelik krediden ziyade bu işten en çok etkilenen, cafe, kuaför, çay ocağı küçük esnaf gibi kesime kredi değil de hibe desteği sağlanması ya da sıfır faizli kredi imkanı sunulması olmalıydı.” ifadelerini kullandı.

İnşaat sektörü için nefes olacak

Ordu Müteahhitler Birliği Derneği (OMDER) Başkanı Fatih Titiz, " Yapılan faiz indiriminin inşaat sektörü için bir nefes olacağını vurgulayarak, “Sektörü hareketlendirecek bir adım atılmış oldu. Hazır olan dairelerin satışı çok hızlanacak. Ancak konutların çoğu inşaat halinde olduğu için bu sürenin biraz uzun tutulmasını istiyoruz. Devletten talebimiz bu oranların devamlılığının olması. Biliyorsunuz konut sektörü 1,5 yıldır krizde. Pandemi öncesi faizler 0,99’a düştüğünde bir hareketlenme olmuştu. Fakat salgın patlak verince tekrar durgunlaştı. Şu an yapılacak en iyi yatırım konut. Faiz oranları böyle devam ederse çok büyük bir canlanma yaşanır.” dedi. Hammadde fiyatlarındaki artışın yeni binaların fiyatlarına hissedilir ölçüde yansıyacağını da aktaran Titiz yüzde 40-50 oranında artış yaşanacağını söyledi.

Sektör biraz olsun toparlanacak

Türkiye Otelciler Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi ve Karadeniz Turistik İşletmecileri Derneği (KATİD) Başkanı Murat Toktaş açıklanan tatil kredisi paketin amacının “Müşterilerin tatil ve seyahat giderlerinin uygun şartlarda sağlanmasının yanı sıra, turizm sektörünü desteklemek” olduğu belirtti. Toktaş “Coronavirüs salgını nedeniyle yavaşlayan turizm sektörünü canlandırmak için kamu bankaları aracılığı ile devreye sokulan “tatil destek kredi paketi” yerli turizm hareketini tetikleyecektir. Şartların da çok uygun olması birçok ailenin tatile çıkmasına sağlayacak ve bu sıkıntılı günlerden sonra insanlara nefes aldıracaktır. Talebin artmasına büyük katkı sağlayacak olan bu çalışma ile otellerimizin doluluk oranlarının artacağını bekliyoruz. Geçen senenin gerisinde bir sezon geçireceğiz ama bu destekler sektörün biraz olsun toparlanmasını sağlayacak.” NAZAN BEDİR/KARADENİZ EKONOMİ

 

 

 

 

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar