Sanayicide kur paniği
Hammadde sıkıntısı nedeniyle zor günlerden geçen sanayici kurdaki olağandışı artış ile birlikte aşırı oynaklıktan fazlasıyla etkilendi. Hatta bazı sektörlerde fiyat tutturamama endişesiyle piyasaya ürün verilemedi. Faiz artışının yanı sıra kurdaki yükselişin de maliyetleri yukarı çekeceğine işaret eden sektör temsilcileri, “satılan ürünü yerine koymak zor olacak” değerlendirmesini yaptı
info@karadenizekonomi.com / 23.03.2021
Bilindiği gibi Merkez Bankası başkanlığında ansızın gerçekleşen görev değişikliğinin ardından piyasalar yeni haftaya sert hareketlerle başlamıştı. Önceki gece hacimsiz piyasada 8,45'leri gören dolar/TL, dün bankalar arası işlemlerin başlamasıyla bir ara 7,80'in altına kadar geriledi. Kurda yaşanan aşırı volatilite, sanayicide de paniğe yol açtı. Uzun süredir hammaddede fiyat ve tedarikte sıkıntı nedeni ile zor günler yaşayan sektör temsilcileri, fiyat tutturma endişesi nedeni ile piyasaya ürün vermekten kaçınır duruma geldi.
İşte iş dünyasının değerlendirmeleri
Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) Başkanı Hadi Karasu
“Sanayici fiyatı tutturamıyor”
“Kurdaki seviyenin ihracatçı için her ne kadar olumlu bir gelişme gibi görünse de sağlıklı ve genel geçer ekonomik kriterlere bağlı olarak gelişmediği için sıkıntıya yol açtığını anlattı. Karasu, “ Böyle bir ortamda fiyat tutturma ve rekabetçi olma gibi bir şansınız yok. Biz rekabetçi döviz kuru olsun isteriz, bunu tercih ederiz ama rekabetçi döviz kurunun tanımı uluslararası iktisat kurallarına göre bellidir. Bu durum üreticilerin iç piyasaya ürün vermesine engel olacaktır. Fiyat tutturmakta zorluk yaşayan sanayici ürün veremeyecek iç piyasaya çalışan arkadaşlarımız da yerine ürün koyamayacak hale geldi.”
İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği Başkanı Ahmet Öksüz
“Böyle bir artışa karşıyız”
“İhracatçı bir sektör olarak dövize endeksli ödemeler yapıldığı için kısa vadede ihracatta bir sıkıntı yaşanmayacaktır. Ancak iç piyasaya yönelik endişelerimiz var. Her ne kadar kurdaki artış ihracata olumlu yansısa da kurun bu şekilde artması çok sağlıklı bir durum değil. Kur ciddi bir faiz yükü ile bu seviyeye geldi. Bu bizim de çok istediğimiz bir durum değil. Rekabetçi kur aslında buralar ama faiz artırımı ile beraber olduğu için iyi olmadı.” açıklamasında bulundu.
Türk Plastik Sanayicileri Araştırma Geliştirme ve Eğitim Vakfı (PAGEV) Başkanı Yavuz Eroğlu
“Alıcı-satıcı ilişkisi bozuldu”
Hammadde tedarikinde yaşanan sorunlarla başlayan süreç kur farkı ile tavan yaptı. Sektörümüzdeki hammadde fiyatları dolar bazında gerçekleşiyor. Yaşanan artışlar da yüzde 150’yi geçti. Hammaddenin fiyatının bitmiş ürüne etkisi yüzde 90 civarında. Üreticilerimiz, marketlerle senelik sözleşme yapıyor. Bu yüzde 90'lık maliyet artışını fiyatlara yansıtsalar marketler kabul etmiyor. Alıcılar ve satıcılar arasında fiyat rekabeti bozulmuş durumdadır.”
Mobilya Sanayi İşadamları Derneği Başkanı Nuri Gürcan
“Ürün tedarikinde sıkıntı yaşanacak”
Döviz kurlarındaki oynaklığın ürün tedarikinde sıkıntıya yol açacaktır. Döviz kurlarının oynaklığından dolayı özellikle hammaddeciler birkaç gün sipariş almayabilirler. Birkaç gün içerisinde sistem rayına oturur. Satış yaparlar.”
Otomotiv Yetkili Satıcıları Derneği (OYDER) Başkanı Murat Şahsuvaroğlu
“Bine yakın aracı gümrükten çekildi”
“Kurdaki artış, otomotivde ithal markaları harekete geçirdi. Birçok marka kurdaki artışın süreceği endişesi ile gümrüklerde bekleyen araçları çekti. Kurdaki artışın bu hızda devam etmeyeceğini umuyoruz ama şurası bir gerçek ki kur artışı ilk etapta sıfır, ardından ikinci el otomobil fiyatlarını yukarı çekecektir. Ayrıca düşük ÖTV matrahına giren araç sayısı da azalacaktır. Bu durumun son dönemde rekor seviyelerde olan otomobil satışlarını frenleyeceğini ifade edebilirim.”