SEDEFED Başkanı: İşletmeler ikinci dalgaya hazır değil

​​​​​​​​​​​​​​SEDEFED Başkanı Avcı değişen ekonomik sistemde alışılagelen büyüme modellerinin geçerliliğini yitirdiği sırada süregelen küresel salgının özellikle Anadolu iş dünyasında yarattığı ikinci dalga kaygısının çarpıcı sonuçlar doğuracağı söyledi.

info@karadenizekonomi.com / 16.08.2020

SEDEFED Başkanı: İşletmeler ikinci dalgaya hazır değil

Birinci dalga bitmemişken ikincinin korkusu başladı

İş dünyasında yaklaşık 7 bin kurumu ve binlerce iş insanını temsil eden, birbirinden çok farklı alanda faaliyet gösteren dernekleri çatısı altında toplayan Sektörel Dernekler Federasyonu (SEDEFED) Başkanı Ali Avcı değişen ekonomik sistemde alışılagelen büyüme modellerinin geçerliliğini yitirdiği sırada süregelen küresel salgının özellikle Anadolu iş dünyasında yarattığı ikinci dalga kaygısının çarpıcı sonuçlar doğuracağına işaret etti. İşletmelerin ikinci dalgaya hazır olmadığı uyarısında bulunan Avcı, nakit ihtiyacı ile tedarik zinciri güvenliği arasındaki bağlantıya dikkat çekerek ” önümüzdeki dönemde tedarik zincirinde yaşanabilecek olası aksaklıklar, büyük ölçüde finansman ve ödeme sorunlarından kaynaklanacak gibi görünüyor. Alacaklarını tahsil edemeyen firmalar, ödemelerini zamanında yapamayacak ve bu durum da küçük ve orta ölçekte çok sayıda işletmeleri etkileyebilir. Dolayısıyla merkezi hükümet ile yerel yönetimlerin yanı sıra sivil toplum örgütleri ve iş dünyasının ortak çözüm bulması gerekir” dedi.

Ülke ekonomisinin geleceği üretimimize bağlı

Ülke ekonomisinin geleceğinde istihdamı ve işgücüne katılımı artıracak tek güvencenin üretim olduğunun altını çizen Avcı’ya göre ciddi bir işsizlik sorunu ile de karşı karşıyayız. “Özellikle her dört gençten birinin işsiz olduğu bir noktada, istihdamı artırmanın yolu üretim ekonomisinden geçiyor. Mevsimsellikten arındırılmış verilere göre, çoğu hizmet sektöründe olmak üzere yaklaşık 1 milyonluk bir istihdam kaybımız söz konusu. Doğu illerimizdeki işletmelerin yüzde 38’i de çalışan sayılarının azaldığını belirtiyor. Ekonomik durgunluk sonucu yaşanacak istihdam kaybına tahammülümüz yok. İstihdamı korumak, hatta verimlilik esaslı bir kalkınma hikâyesi için artıracak politikaları hayata geçirmeliyiz. Uzlaşmayı ve istişareyi önceliklendiren bir politik söyleme ihtiyacımız var. İnsan hayatının söz konusu olduğu böylesi olağanüstü dönemlerde kutuplaşan ve ayrışan siyasi söylemler yerine konuşmanın, uzlaşmanın ve sorunun değil çözümün bir parçası olarak ortak akılda buluşmanın önemli olduğunu düşünüyoruz.”

Krizden çıkışta sağlık alanındaki gelişmeler belirleyici olacak

Ülke ekonomisi için tek çıkış yolunu üretim olarak gören Avcı, geleceğe ilişkin öngörülerini de şöyle sıraladı:  “Yüksek katma değer yaratacak bir üretim ekonomisi toplumsal refaha giden yolun anahtarıdır. Krizden çıkışta sağlık alanında yaşanacak gelişmeler belirleyici olacaktır. Şu aşamada gerek yaptığımız çalışmalar gerekse de küresel araştırmalar 2021’in ikinci çeyreğine uzanacak bir dönemi gösteriyor. Yeni tüketim alışkanlıkları ve iş yapma modelleri ile bu döneme hazırlanan, adaptasyon yeteneğini geliştiren sektörler öne çıkacaktır. Düzlüğe çıkmak için salgının seyrine göre birkaç yıl daha beklememiz gerekebilir.”

 

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar