Vergi muafiyeti kayıtdışılığı körükler

Ülke ekonomisi bir yandan arka arkaya gelen dalgalanmalarla boğuşurken diğer yandan da kısa aralıklarla açıklanan reform paketlerinin bağlamından uzaklaştığı yönünde eleştirilerin gündemden düşmüyor. Türkiye’nin ilk bin sanayi kuruluşu arasında yer almaya aday olan Bentaş Bentonit CEO’su Turgay Ömür de bu konuda eleştiri getiren isimlerden birisi.

info@karadenizekonomi.com / 23.03.2021

Vergi muafiyeti kayıtdışılığı körükler

“Köklü değişimler içermeyen, farklı ve yeni bir anlayış getirmeyen değişiklikleri reform olarak sunmanın gerçeklikten uzak bir tanımlama olduğuna dikkat çeken Ömür, “hükümet zaman içinde belli konularda piyasayı dengelemek için bazı adımlar atıyor. Restoran ve kafelere yardımcı olmaya çalışıyor. İşleri bozulan küçük işletmelerin kiralarının belli bir kısmını ödeyerek destek veremeye çalışıyor. Ancak uygulamadan herkes istediği oranda yararlanabiliyor mu? Paketin en önemli kalemlerinden biri 850 bin esnafa gelir vergisi muafiyeti ve istihdama sağladıkları katkı için verilen ilave destekler oldu.Yani kredi ile beraber istihdamın artırılmasına yardımcı olunacak. Oysa çoğu işletme elindeki sermayeyi yedi bitirdi. Son bir yıllık süreçte işyerlerinin tekrar açılıp eleman çalıştırabilmesi için sermayeye gereksinimleri için bu adım olumlu değerlendirilebilir” ifadelerini kullanırken çarpıcı tespitlerine de şu sözlerle açıklık getirdi. “Bir defalık da olsa vergi muafiyeti sağlıyorsunuz. Oysa ülkemizdeki kayıtdışılık oranı Avrupa ve dünya ortalamalarının çok üstünde. Zaten vergide uyum sorunu yaşanıyor. yok. Karar vericiler böylece kayıtdışılığı daha da körüklemiş oluyor. Olması gereken ekonomiyi kayıt içinde yürütmektir.

Kripto çılgınlığı

Aynı zamanda iyi bir ekonomist olan ve bir dönem maliye müfettişliği de yapan Ömür, son 10 yıldır revaçta olan dijital paranın ülkemizde hukuki zemine oturmamış olmasının getireceği handikaplara da dikkat çekti. Ömür, “ABD’de ekonomi dalında master yapan bir kişi olarak finansmanı da iyi bilen biri olarak döviz ve faiz gibi enstrümanları yakından takip ediyorum. Dijital paraya gelince çok hızlı ilerlemeler var. Nereye kadar gider kestiremiyorum. Ülkemizde dijital para ile ilgilenen çok genç bir topluluk var. Dünya sıralamasında ilk  oyuncu ülkeden biriyiz. Ama devlet olarak kendimiz bir şeyler yapıp en azından bu dışarıya giden paraları tutamaz mıyız? Dijital paranın benim tarafımdan da yatırım aracı olarak görülebilmesi için hukuksal zeminin mutlak olması gerekir. Tabi bir de arkasında kim var ona bakmak gerekir. Elon Musk yarın şalteri imndiridiğinde kim nereden ne alacak?”

 

 

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar