Sağlıklı bir tercih dönemi nasıl olmalı
Doğu Akdeniz Üniversitesi Bölge Koordinatörü Tan İskeleli üniversite tercihi öğrenci, aile ve rehber öğretmen üçgeninde planlanırsa ve ana teması öğrencinin mutluluğu olursa sonuçların başarılı olacağını söyledi.
info@karadenizekonomi.com / 10.07.2020
Üniversite tercih dönemlerinde aileler çocuklarının geleceğini için müdahale ettiklerini düşünürken bazen onlara zarar veren hamlelerde yapmaktadır. Doğu Akdeniz Üniversitesi Bölge Koordinatörü ve Halkla İlişkiler Uzmanı Tan İskeleli meslek seçimi yapılırken göz önüne alınması gereken detaylar olduğunu belirterek şunları söyledi; “Geçmişten bu güne tercih döneminin sıkıntılarını anne ve babalar çocukları kadar yoğun yaşamaktadır. Bu kritik dönemde aileler çocuklarının geleceği için müdahale ettiklerini düşünürlerken bazen onlara zarar veren hamlelerde yapıyorlar. Meslek seçimi yapılırken göz önüne alınması gereken birçok detay var. Gelecekte iş bulamamak yeterli ücreti kazanamamak aileler açısından en çok düşünülen durumlar olduğu için genelde garanti meslek kavramına yönelirler. Aslında dikkatli bakıldığında çalışırken mutlu olmak çoğu zaman çok para kazanmanın önünde yer alır.”
Mutlu olunacak bir meslek tercihi yapılmalı
Çocuk daha doğduğunda mesleği ile öngörüde bulunulmaya başlandığına dikkat çeken İskeleli, “Aile bireyleri daha çocukları doğduğunda benim oğlum doktor olacak benim kızım mimar olacak diyerek çocuklarını işlemeye başlarlar. Maalesef bu baskı çocuklar büyüdüğünde daha da güçlenir ve meslek seçimine aile müdahalesi kaçınılmaz olur. Peki, sağlıklı bir tercih dönemi nasıl olmalı? öğrencinin kafasında kendine uygun hem yeterli para kazanacağı hem de mutlu olacağı bir meslek yer almalıdır. Puanları belli olduktan sonra üniversiteler ve istedikleri bölümlerden oluşan bir liste çıkarmalı, rehber öğretmenlerinden destek alıp ailesiyle istişare yapmalıdır. Aile açısından bakıldığında öğrencinin isteklerine saygı duyulmalı, baskı kurarak küserek değil güzellikle onun anlayacağı bir dille fikirler söylenmelidir. Sonuç olarak tercih dönemi öğrenci, aile ve rehber öğretmen üçgeninde planlanırsa ve ana teması öğrencinin mutluluğu olursa sonuçları çok başarılı olur.” dedi