“Enflasyonla mücadelede 102,6 milyar TL’den vazgeçildi”

Hazine ve Maliye Bakanlığı 2021’de başladığı Kamu Maliyesi Raporu’nun ikincisini yayımladı. Yayımlanan raporda, 2021 büyümesi yüzde 9 olarak tahmin edilirken, Türkiye’nin üçüncü çeyrekte de büyüme eğilimini sürdürdüğü ancak dayanıklı tüketim malları talebinde bir zayıflama olduğu kaydedildi.

info@karadenizekonomi.com / 29.09.2021

“Enflasyonla mücadelede 102,6 milyar TL’den vazgeçildi”

Mal ihracatının da yıl sonunda 211 milyar dolara ulaşacağı raporda, istihdam artışı yönünde beklentiler vurgulanırken, büyümenin dengeli olacağı belirtildi. Raporda, yapılan indirim ve fiyat ayarlamaları sonucunda enflasyonla mücadele için 102,6 milyar TL’lik kamu gelirinden vazgeçildiği bildirildi. Raporda yıl sonu bütçe gerçekleşme tahminlerine de yer verildi. Buna göre yıl sonunda merkezi yönetim bütçesinin yıl sonunda 230 milyar TL açık vereceği, gelirlerin 1 trilyon 276,3 milyar TL, giderlerin 1 trilyon 506,3 milyar TL olacağı tahmin edildi.

YIL SONU ENFLASYON TAHMİNİ %16,2
Enflasyona yönelik risklerin altı da çizildiği İkinci Çeyrek Kamu Maliyesi Raporu’nda, yıl sonu enflasyon tahmini de yüzde 16,2 olarak açıklandı. İlk yarıda enflasyonist baskıların sürdüğü, gıda ve temel mal fiyatlarındaki artış, petrol ve küresel emtia fiyatlarının artışı enflasyonist beklentileri artıran unsurlar olarak sayıldı. Raporda, Mayıs ayının ikinci yarısından itibaren kademeli olarak ekonominin yeniden açılması da özellikle hizmetler kaynaklı olarak enflasyon üzerinde baskı yarattığı belirtildi. TL’deki değer kaybının birikimli etkileri, uluslararası koşullara bağlı girdi maliyetlerindeki artışlar ve arz kısıtları üretici fiyatlarının yüksek seyretmesinde belirleyici olmaktadır. Üretici enflasyonunun 2021 yılı Ağustos ayında yüzde 45,52 seviyesinde gerçekleştiği raporda, diğer yandan, üretici enflasyonu ile tüketici enflasyonu arasındaki makasın açıldığı gözlemlendi.

“CARİ HARCAMALARDAKİ KARARLILIK SÜRDÜRÜLECEK”
Bir önceki raporda olduğu gibi salgın kaynaklı sorunlar nedeniyle bütçe açığı üzerinde artış baskısının oluştuğu belirtilen raporda, bunu önlemek için tedbirler alındığı ve elde edilecek mali alanın sadece salgın kaynaklı ilave harcama olursa kullanılacağı belirtildi. Raporda, 2021 yılı bütçe açığı/GSYH hedefinin yüzde 4,3’ten yüzde 3,5’e güncellendiği ifade edilirken. bununla birlikte bütçede oluşturulacak mali alan gerekmesi durumunda salgın kaynaklı ilave harcama ihtiyaçlarını karşılamak üzere kullanılacağı kaydedildi. Ekonomi Reform Programı’nın hayata geçirilmesi, uygulanan ve uygulanacak tedbirler ile özellikle cari harcamalardaki sıkı duruşun kararlılıkla sürdürüleceği ifade edilen raporda, gelecek dönemde salgının öngörülenin aksine etkisini sürdürmesi halinde ise ihtiyaç duyulan tüm alanlara yönelik desteklerin devam edeceği belirtildi.

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar