K. Irak’tan Karadeniz iş dünyasına mesaj var

Her ne kadar bölgemizin coğrafi koşulları gereği kuzey komşularımızla ticari işbirliği içinde olduğumuz yönünde bir algı oluşsa da küçülen dünyada güney komşularımızın Karadeniz iş dünyası ile etkileşim halinde olması kaçınılmaz görünüyor.

info@karadenizekonomi.com / 11.10.2021

K. Irak’tan Karadeniz iş dünyasına mesaj var

Hele ki yapımı tamamlanma aşamasında olan Karadeniz-Akdeniz Otoyolu’nun faaliyete geçmesi sonrasında hem Irak veya Irak’ın kuzeyi hem de Türkiye için büyük bir iş potansiyelinden söz etmek olası.

Biz de bu nedenle Mersin merkezli Uluslararası Sanayiciler ve İş İnsanları Derneği USİAD Başkanı Nevaf Kılıç’ı Karadeniz Ekonomi Dijital Platformları’na konuk ettik. Uzun yıllar süregelen savaş ve terör nedeniyle tamamen harap olan Irak’ın yeniden yapılanma için 100 milyar dolara yakın yatırım yapmayı planladığını söyleyen USİAD Başkanı Nevaf Kılıç, Karadeniz Ekonomi Dijital Platformları’na yaptığı değerlendirmede Türk firmalarının inşaat, ulaşım, haberleşme ve alt yapı gibi alanlarda bir adım öne çıkabileceğine dikkat çekti. Karadeniz-Akdeniz Otoyolu’nun Irak ve Suriye gibi ülkelere olan mesafeyi kısaltacağına vurgu yapan Kılıç, “Otoyolun faaliyete geçmesiyle Arap Yarımadası ile Karadeniz Bölgesi arasında ekonomik ilişkilerin önemli bir mesafe kat edeceğine inanıyorum. Saddam yönetiminin devrilmesiyle Irak’ın kuzeyinde önemli yapılaşmalar olmuştu” dedi.

“Karşılıklı davetlerle bu süreç daha da kısaltılabilir”

DAEŞ ile birlikte Musul, Kerkük, Bağdat, Necef gibi kentler yeniden yapılacağını söyleyen Kılıç; “Kuzeyde Erbil, Dohuk ve Süleymaniye şehirleri ise daha rahat atlattı bu dönemi ve büyük bir yapılaşma var. Artık güvenlik sorunu da kalmadığı için inşaat, ulaşım, altyapı ve turizm sektörleri için uygun ortamlar oluştu. Artık “işbirliği” gibi bir sihirli kelimenin devreye girmesi gerekiyor. Dolayısıyla ikili ekonomik ilişkilerin gelişimi için ihracata açık bu pazarı Karadeniz iş dünyasının görmesini ve var olan potansiyeli iyi değerlendireceğine inanıyorum. O nedenle bölgedeki Ticaret ve Sanayi Odası Başkanları ve OSB yöneticileri ile ikili ilişkilerin geliştirilmesi için zemin oluşturulmasında fayda görmekteyim. Irak’tan üst düzey heyetlerle ülkemizin yedi bölgesinde etkileşim oluşturmak istiyoruz. Üretimin de yok denecek kadar az olduğu coğrafyaya Karadeniz Bölgesi’ndeki iş insanlarının da ilgisinin zamanla artacağını düşünüyorum. Karşılıklı davetlerle bu süreç daha da kısaltılabilir”

Irak ile ihracat performansımız

Yakın geçmişte yaşanan siyasi gelişmeler sonrasında Çin ve Hindistan, Irak’ın en büyük ticaret partneri konumuna geldi. İran da 2019 yılında Irak’la sınır kapılarını çoğaltarak iki ülke ticaretini rekor seviyeye çıkardı. Aslında Irak, ekonomik ilişkiler bakımından Türkiye için en önde gelen ülkelerin başında geliyordu. 2005 yılında 2,75 milyar dolar olan ihracatımız 2013 yılında 12 milyar dolarla en yüksek seviyesine ulaştı. 2011-2014 yılları arasında Irak, Almanya’dan sonra Türkiye’nin en çok ihracat yaptığı ikinci ülke oldu. Ancak 2015 yılından itibaren sıralamada 4. sıraya kadar düştük.

REŞAT GÜNGÖR / KARADENİZ EKONOMİ

 

 

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar