18 Mart Çanakkale Zaferi Kutlu olsun

''18 Mart Çanakkale Zaferinin 96. Yılı kutlu olsun.. Ben Size Savaşmayı değil. Ölmeyi Emrediyorum.! Gazi Mustafa Kemal Atatürk''

info@karadenizekonomi.com / 18.03.2016

18 Mart Çanakkale Zaferi Kutlu olsun

Çanakkale Zaferi’nin 101’inci yıl kutlamalarında Türk Yıldızları saat 11.45’te bir gösteri uçuşu gerçekleştirerek sezonu açacak. Bu uçuş için ekibin tüm uçaklarının üzerine 2015’ten bu yana kaybettiğimiz şehitlerimizin adları yazıldı.

Bu uçuşla birlikte Türk Yıldızları 2016 gösteri sezonunu da açmış olacak.

ÇANAKKALE SAVAŞI’NIN TÜRK HAVACILIĞINDA İLKLERİ

30 Kasım 1915’te Üsteğmen Ali Rıza ve Teğmen Orhan Bey, Albatros tayyaresiyle uçarken Kabatepe üzerinde bir Fransız uçağıyla karşılaştı. Çatışma çıktı.

Ali Rıza Bey’in kullandığı makineli tüfekten çıkan bir kurşun Fransız uçağının yakıt deposunu deldi. Uçak yanarak İntepe-Helles arasında düştü. Üsteğmen 

Ali Rıza, düşman uçağını düşüren ilk Türk pilotu oldu. 2 subay da kıdem zammı ve para ödülü aldı. Bu aynı zamanda Türk Hava Kuvvetleri'nin de ilk hava zaferiydi.

İLK ELEKTRONİK SAVAŞ ÇANAKKALE’DE YAPILDI

Modern savaşlarda düşmanın haberleşmesini takip etmek, karıştırmak neredeye operasyonun vazgeçilmezlerinden biri. Dünyada ilk kez yapılan elktronik karıştırma harekatının Çanakkale Savaşı sırasında yapıldığını biliyor musunuz?

Müttefik Orduları için Çanakkale’nin geçilmesi Birinci Dünya Savaşı’nın seyrini değiştirecek çok önemli bir harekat olacaktı. Binlerce askerin deniz yolu ile taşındığı Çanakkale’de, uçaklarla gerçekleştirilen operasyonlar da büyük önem taşımaya başlamıştı.

Müttefik Orduları, Gökçeada ve Bozcaada’ya kurdukları basit meydanlar yardımı ile Çanakkale Savaşı’nın gidişatını havadan yönlendirmeye çalışıyordu. Tarihin ilk uçak gemileri de bu savaşta kullanılacaktı.

Tarihler 5 Mart 1915’i gösterirken iki torpido botun eşlik ettiği Queen Elizabeth zırhlısı, düşman uçağın yürüttüğü atış yönlendirmesi ile Kilitbahir’deki topçu bataryalarını aşırtmalı olarak bombardıman etmeye kalktı.

O sırada Kilitbahir girişindeki Yıldıztepe’de gizlenerek konuşlanmış Yıldız Telsiz Telgraf İstasyonu, atış tanzimini yaptıran uçakla gemiler arasındaki iletişimin frekansına girdi. ‘Jamming’ olarak adlandırılan telsiz karıştırması yaptı. Uçak ve gemi arasındaki iletişim büyük ölçüde aksadı. Bombardıman karıştırma nedeniyle başarısız oldu.

Bu olay, Çanakkale Savaşı’ndaki ilk elektronik savaş uygulamasıydı. Türk tarafınca başarı ile gerçekleştirilmişti.

O yıllardaki telsiz iletişimi ‘simplex’ yani tek yönlüydü. Uçak hedef koordinatlarını gemiye telsiz telgraf yoluyla iletiyordu. Gemi yollanan mesajları aldığını ışıldağını Morse koduna uygun olarak açıp-kapatıp bildiriyordu.

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar