Amerika İle Fındık Krizi Sürüyor
Fındık Tanıtım Grubu (FTG) Başkan Vekili Dursun Oğuz Gürsoy, Amerikaya ihracatımız aflatoksin yüzünden tehlikeye girdi.
info@karadenizekonomi.com / 4.01.2016
Dursun Oğuz Gürsoy, aflatoksin sorununun ihracata yansıdığını açıkladı. Amerikaya yapılan fındık ihracatının aflatoksin nedeniyle tehlikeye girdiğini belirterek, Amerikaya ihracatımız aflatoksin yüzünden tehlikeye girdi. Bu tehlikenin ortadan kaldırılması için önümüzdeki sezon üreticilerimiz fındıklarını
çok iyi kurutmalı ve bilinçli üretim yapmalıdır. Harman eğitimleri almalılar. İhracatçılarımız aflatoksin sorunu yüzünden Avrupada özellikle Amerikada sorun yaşamaması için bilinçli ve kaliteli üretim şart. diye konuştu.
Bilinçli üretici istiyoruz
Gürsoy, fındık tüketiminin son yıllarda arttığını da kaydederek şöyle konuştu: Ülkemizde 400 bin üretici var. Fındık 700 bin hektarlık alanda üretiliyor. Bu üretimin verimi artırılarak, kaliteyi artırarak yapılması bilinçli yapılması çok önem arz ediyor. Bilinçli üretici istiyoruz. 2023 ihracat hedefimiz iç fındık olarak 350 bin ton iç fındıktır. Bu çok yanlış bir düşüncedir. Dünyanın nüfusu yakın gelecekte 10 milyarlara doğru ulaşacakken fındıkta tüketim devamlı artarken daha çok yakın geçmişte ülkelerinde ekmek dahi yemeyen çok büyük nüfusa sahip olan Çin ve Hindistanda bugün fındık tüketimi artıyorsa üretimi de bu doğrultuda artırmalıyız. Bu nüfusun fındık yemesi demek üretimin yakın gelecekte bu tüketime cevap verecek şekilde çok büyük bir artış gerektirecek. Ülke olarak 1 milyon kilo kabuklu fındık üreten bir ülke olmalıyız. Bunu yaparken bilinçli üretim gübreleme, budama, verimin ve kalitenin artması maliyetlerin düşmesi çok önemlidir