Demirtaşoğlu: “Sektörel kredilere ihtiyaç var”
İş dünyası finansmana erişimde zorluk çekiyor diyen DESMUD Başkanı Zeki Demirtaşoğlu, KGF limitlerinin arttırılması gerektiğini söyleyerek sektörel kredilere ihtiyaç olduğunu vurguladı.
info@karadenizekonomi.com / 25.04.2022
İş dünyası temsilcilerinin üreten kesimin finansmana erişimde sıkıntı yaşadıklarını ve desteğe ihtiyaçları olduğunu söyleyen Değirmen ve Sektör Makineleri Üreticileri Derneği (DESMUD) Başkanı Zeki Demirtaşoğlu, “KGF limitleri 60 milyardan 200-300 milyara çıkarılması lazım. Türk ihracatçısı ülkenin cari açığını ülkeye döviz getirerek kapatıyor. 60 milyarla piyasalar rahatlamaz. Bir banka şubesine sadece 1 milyon TL verilmiş banka müdürü bunu kime kullandıracak. Çözüm KGF kredi limitlerinin en az 200 hatta 300 milyar yaparak iş dünyasının finansmana ulaşması sağlanmalıdır” dedi.
Krediler sektörlere dağıtılmalı
Kredilerin sektörlere dağıtılmasını da isteyen DESMUD Başkanı Zeki Demirtaşoğlu, “Devletin bu kredileri iş dünyasına sektörel krediler olarak dağıtması lazım. Örnek makine sektörüne 100 milyar, Turizm sektörüne 50 milyar, inşaat sektörüne 50 milyar, tekstil sektörüne 100 milyar gibi kullandırırsa ortaya daha sağlıklı bir durum çıkar. Eskiden devlet planlama teşkilatı vardı, çözüm olarak sektörel kredilerle piyasalar rahatlatma yoluna gidilirdi. Covid 19 iş dünyasını çok yormuştur. Hemen ardından Rusya-Ukrayna savaşı çıkmış bu iki ülkeden sonra en çok zararı Türkiye görmektedir. İş dünyası enerji maliyetlerinin doğalgaz, elektrik, akaryakıta yapılan zamlar altında ezilmektedir” dedi.
Uzun vadeli fonlara ihtiyaç var
İş dünyasının uzun vadeli fonlara ihtiyacı olduğunu belirten Demirtaşoğlu, “Uzun vadeli kredileri alma şansımız yok. Kamu bankaları pandemide önemli bir rol oynadılar. İhtiyacı olanlara KGF (kamu garanti fonu) destekleri ile destek oldular ama uzun vadeli fonlara özellikle büyük yatırımlarda ihtiyacımız var. Bizim tabii ki talebimiz faizlerin düşmesi yönünde ama başka bir maliyet olmadan bunu yapabiliyor olmamız lazım. Yatırım ortamı için çok ideal bir zamanda değiliz” açıklamasında bulundu.
Krediye erişimdeki sorunlar çözülmeli
Krediye erişimdeki sorunların çözülmesi gerektiğini de sözlerine ekleyen Demirtaşoğlu, “İmalatçı kazancını faize vermek istemiyor. Sıkıntılı zamanlarda kullanmak istiyor. Krediye erişimde sıkıntılar yaşıyoruz. Pandemi dönemiyle birlikte eksiklik ve aksaklıklar olabiliyor. Daha önceleri banka genel müdürlerine söylüyorduk; 'Yüzde 300 teminat ile veriyorsunuz' diye, bunu kabul etmiyorlardı. Bir de bankada marj uyguluyorlar. Bu da arkadaşlarımızı zorluyor. KGF ile bunu aşmaya çalıştılar. Bu paralar piyasaya akmak yerine bankadaki diğer borçlara gitti. Daha iyimser bir KGF’nin sunulması piyasayı hareketlendirecek, beraberinde yaşadığımız olumsuzlukları da telafi edecektir. İnsanlar ellerindeki malı satmaktan korkuyor çünkü yerine aynısını koyamayacaklarını düşünüyorlar” ifadelerin kullandı.
Demirtaşoğlu, ekonomi yönetiminin iş dünyasının sesini duymasını isteyerek, “Çözüm KGF limitlerinin 200-300 milyara çıkarılması ve kredilerin sektörel krediler olarak sunulması olacaktır. İş dünyası belirsizlikten ve sattığı malı yerine koyamamaktan haklı olarak şikayet ediyor. Ekonomi yönetimi iş dünyasının bu sesini acilen duymalıdır” dedi.
SONER ÖZDEMİR
KARADENİZ EKONOMİ