Bazen iki artı iki beş eder

·Titiz Mühendislik firması sahibi Fatih Titiz Ordu ekonomisi, inşaat sektörü ve hükümetin Ordu’da hayata geçirdiği projelere ilişkin görüşlerini paylaştı. Titiz ortaklık kültürünün önemine de işaret ederek, “bazen iki kere iki beş eder” dedi.

info@karadenizekonomi.com / 13.04.2017

Bazen iki artı iki beş eder

Ordu’nun başarılı inşaat firmalarından Titiz Mühendislik firmasının sahibi Fatih Titiz, hükümetin KOSGEB ve diğer finans sektörü aracılığı ile sağlamaya çalıştığı avantajların inşaat sektörünü rahatlattığını ancak konjonktürden kaynaklanan durgunluğun tam olarak aşılamadığını söyledi. Titiz’in inşaat, turizm, hava limanı, değerlendirmeleri ana hatları ile şöyle:

Bazı sektörlerde güçbirliği yapılmalı

“Ordu’da şirketler ve işletmeler arasında neden ortaklıklar kurulmadığını anlamıyorum. Ortaklıklar teşvik edilmeli, güç birlikleri kurulmalı. Bazen iki artı iki 

beş edebiliyor. Kayseri’de bir firmaya çelik kapı almaya girdik. Tanıdık birisi vardı. Çelik kapı alacağız dedik. İnceledik bir model beğenemedik. Bize, “O zaman yan tarafta bir arkadaşımız var, onda olabilir” başka bir çelik kapıcıya yönlendirdi. Sonra sorduk, “Neden bizi rakip bir firmaya yönlendirdin” diye. O da, “Fark etmez, sonuçta sizin paranız Kayseri’de kalacak. O para gelir beni bulur” dedi. Bu bir dayanışma örneği. Ordu’da, bölgemizde fındıkta ve başka alanlarda ortaklık ve güçbirliği nenden kurulamasın?”

Turist para bırakmalı

“Ordu ekonomisi turizme henüz geçmedi. Şu anda fındığa dayalı bir ekonomi var. Sektörümüzün mensupları bunun altyapısını hazırlıyor. Altyapıda otellerin, lokantaların ve eğlence sektörüne yönelik işletmelerin kurulması gerekiyor. Çünkü turist geldiğinde yemek içmek, eğlenmek ister ve dolayısı il para bırakması gerekiyor. Para bırakmayan turizmin Ordu’ya bir faydası olmuyor. Bu anlamda marka oteller Ordu’ya gelmeye başladı. Çünkü onlar turizmin Ordu’da yükselme potansiyelini görüyor. Arap talepleri bize de geliyor. Arap sermayesi güçlü bir sermeye. Diyorlar ki, ‘biz Trabzon’dan ev aldık ama burası da bir cennet. Çok kısa bir sürede hem denize hem yaylaya ulaşılıyor. Vali bey Ordu’nun reklamını çok iyi yapıyor. Ordu Büyükşehir Belediyesi firmalara destek veriyor. Onlara da teşekkür ediyoruz.”

Gurbetçimiz yatırımları ile gelecek

“Çocukluğumuzda Ordu’ya havalimanı kurulması bir hayaldi. Havaalanı bitince şunu gördük. Taşınan yolcu sayısı bir milyonu geçti. En çok verim alınan hava limanlarından birisi oldu. Uçaklar dolu. Yeni seferler konuyor. Almanya ile direkt sefer konacak. Ve ciddi anlamda gurbetçi gelecek. O insanlar ev yapacak, konut alacak. İstanbul’dakiler de hafta sonları Ordu’ya geliyor. İstanbul’dan yazlık niyetine kendi köylerine gelecekler. İstanbul’da memleketine hasret olalar yatırımları ile gelecek.”

Ordu bölgenin merkezi oluyor

“Biz aslen aile olarak Sivaslıyız. Ordu’ya yatırım yapıyoruz. Sivas’taki insanlarda bile Dere Yolu diye bildiğimiz, Karadeniz-Akdeniz yol projesi konusunda heyecan görüyoruz. Onlarda da denize kolay ulaşma hayali var. Denize gelecek, alış veriş yapacak, konaklayacak. Bu durum Ordu’yu bir basamak daha yukarı çıkaracak. Eskiden bayilik sistemi ile çalışanlar Trabzon ya da Samsun’u merkez seçerdi. Şimdi toplantıları Ordu’da yapmak istiyorlar. Ordu bu anlamda bölgenin merkezi olma yolunda. Çevre yolunun açılması şehir içini rahatlatacaktır. Yolun güzergahı da cazibe merkezi olacak.”

İnşaat kalitesi yükseldi

“İnşaat ekonominin barometresi gibidir. En ufak bir sarsıntıyı hisseder. İnşaat sektörü çok sayıda kalemi içinde barındırır. Maliyetler çok ciddi şekilde arttı. Bir insanlar tedirgin oldukları zaman daire almayı erteliyor. Çünkü bu ekmek gibi zorunlu bir tüketim maddesi değil. Ordu’da sektörün faaliyeti durmaz. Ancak İstanbul’daki arkadaşlarla konuşuyoruz, satışların bıçak gibi kesildiğini söylüyorlar. Ordu diğer şehirlere baktığımız zaman uygun. Büyükşehir olduk. İnşaat kalitesi yükseldi. Denetimler arttı, zeminler kaliteli kazıklama sistemleri ile hazırlanıyor.”

KARADENİZ EKONOMİ

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar