‘’Bir randıman artışında yaklaşık 70 milyon TL gelir elde ederiz’’

''Fındıkta %10’luk bir verim artışı sağlayabilirsek, yıllık 350 milyon TL ilave gelir elde ederiz ve sadece bir randıman arttırsak, yaklaşık 70 milyon TL civarında bir gelir elde ederiz.''

info@karadenizekonomi.com / 7.11.2019

‘’Bir randıman artışında yaklaşık 70 milyon TL gelir elde ederiz’’

Vali Seddar Yavuz, fındıkta verim ve kaliteyi artırmak amacıyla Ordu Valiliğinin desteği ile İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından yürütülen "Fındıkta Örnek Uygulama Timleri Sahada" projesi kapsamında yapılan çalışmaları yerinde inceledi. 

 

Fındıkta Örnek Uygulama Timleri Sahada” projesinin Ordu’da 670 mahallede, 2.010 üreticinin bahçesinde uygulanacağını belirten Ordu Valisi Seddar Yavuz, ‘’Proje kapsamında İl ve İlçe Tarım ve Orman Müdürlükleri, Ziraat Odaları, teknik personeller ile eğitim verilen budama ve gübreleme timlerinin sahada olacak. Çalışmalar Ordu Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı aracılığı ile alınan teknik ekipmanlar ile yürütülecek. Fındık deyince Ordu’da akan sular duruyor, hayatımızın her alanını etkiliyor. Fındık sadece bir tarım ürünü olmaktan çok, yöremiz için aslında bir kültürdür. Ordu ili olarak, dünya fındık üretiminin % 25’ini, Türkiye fındık üretiminin ise % 35’ini karşılıyoruz. Yaklaşık 180 bin ila 220 bin ton civarında bir fındık üretimimiz var. Dolayısıyla fındık üretiminde kaliteyi ve verimi artırabilmek bakımından neler yapabileceğimizi teknik ekibimizle birlikte çalıştık ve bu konuyla ilgili olarak da budama, gübreleme ve modern tarım tekniklerinin uygulanması konusunda eksikliklerimiz ve noksanlıklarımızın olduğuna karar verdik. Bunları gidermek için de proje geliştirdik. "Fındıkta  Örnek Uygulama Timleri Sahada" projesi kapsamında sizlerle bir aradayız. Amacımız elbette fındıkta üretimi daha fazla arttırmak. Nitekim,fındıkta %10’luk bir verim artışı sağlayabilirsek, yıllık 350 milyon TL ilave gelir elde ederiz. Sadece bir randıman arttırsak, yaklaşık 70 milyon TL civarında bir gelir elde ederiz. Dolayısıyla böylesine ekonomik getirisi yüksek faaliyetlerin valilik tarafından desteklenmesi gayet doğal. Buradan bir kez daha çiftçimize sesleniyorum. Özellikle ziraat mühendislerimizin, İl ve ilçe tarım müdürlüklerimizin uyarılarına, tavsiyelerine ve yapmış oldukları eğitimlere katılmalarını ve özellikle de örnek bahçeleri bizatihi gelip gezerek uygulamaları yerinde görmelerini ve kendi bahçelerinde uygulamalarını çok arzu ediyoruz. Çünkü, tekrar ediyorum amacımız çiftçimizin daha çok para kazanması ve daha huzur içinde, ekonomik refah içinde yaşaması. Bununla ilgili olarak da biz Valilik olarak gereken her türlü tedbiri alıyoruz. Çok kıymetli müdürümüz, çalışan mühendis, teknik eleman ve budama elemanlarımıza, kıymetli çiftçilerimize bir kez daha bu projeye vermiş oldukları destekten dolayı ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Ümit ediyorum ki sağlıklı, başarılı bir şekilde bu bahsettiğimiz 2.010 üreticimize bu örnek bahçeleri yapmak suretiyle güzel örnekler teşkil etmiş oluruz.” 

 

 

Altınordu ilçesi Öceli Mahallesindeki örnek budama yapılan fındık  bahçesine girerek buradaki çalışmaları inceleyen Vali Seddar Yavuz’a, İl Tarım ve Orman Müdürü Kemal Yılmaz, Müdür Yardımcısı Ekrem Oğurlu, Altınordu İlçe Tarım ve Orman Müdürü Abdullah Öztürk, Bitkisel Üretim Şube Müdürü Nusret Şahin ve  Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Aslan Soydan da eşlik etti. 

 

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar