BUTİK ÇİKOLATA EĞİTİMİ BAŞLADI

Ordu Ticaret ve Sanayi Odası (OTSO)’nın yürüttüğü, Avrupa Birliği tarafından hibe destekli “İş’de Kadınlar Projesinin” eğitim faaliyetleri başladı.

info@karadenizekonomi.com / 10.05.2017

BUTİK ÇİKOLATA EĞİTİMİ BAŞLADI

Ordu Ticaret ve Sanayi Odası (OTSO)’nın yürüttüğü, İş’de Kadınlar Projesinin eğitim faaliyetleri Ordu Ticaret ve Sanayi Odasında başladı. Proje ve eğitimler hakkında açıklama yapan Ordu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Servet Şahin; “Türkiye ile Avrupa Birliği arasındaki mali işbirliği kapsamında geliştirilen Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı (IPA-Instrument for Pre Accession)’nın “İnsan Kaynaklarını Geliştirme” bileşeni altında Türkiye’de Hayat Boyu Öğrenmenin Desteklenmesi II Hibe Programı uygulanmaktadır. Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilen söz konusu hibe programı, Sözleşme Makamı olan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Avrupa Birliği ve Mali Yardımlar Dairesi Başkanlığı tarafından yürütülmekte ve izlenmektedir. Programın Operasyon Faydalanıcısı Milli Eğitim Bakanlığı, Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü’dür. İŞ’DE KADINLAR projesi, program kapsamında Ordu Ticaret ve Sanayi Odası, Ordu Büyükşehir Belediye Başkanlığı, Ordu Ticaret Borsası, Ünye Ticaret ve Sanayi Odası, Fatsa Ticaret ve 

Sanayi Odası, Ordu Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksek Okulu, Halk Eğitim Merkezi ve Akşam Sanat Okulu ve Ordu Genç İnovatif Girişimciler Derneği tarafından yürütülmektedir”dedi.

Projenin toplam bütçesi 168.709,51 Avro olup, bu tutarın 20.768,14 Avro’luk kısmı Ordu Ticaret ve Sanayi Odası ve Ordu Ticaret Borsası‘nın eş finansman katkısıdır diyen Başkan Şahin; “Proje ile; 25–50 yaş aralığındaki Kadınlar başta olmak üzere, işsiz bireylerin, başarılı bir şekilde topluma entegrasyon ve iş gücüne katılım için temel oluşturan beceri ve yetkinliklerin kazandırılması ve geliştirilmesine katkı sağlanacaktır. Bu amaç doğrultusunda; Butik Çikolata konusunda Ordu Ticaret ve Sanayi Odası bodrum katına 128 metrekare alanlı bir Meslek Eğitim Merkezi kurularak bireylerin yine Ordu TSO bünyesinde ve diğer kurum ve kuruluşların destekleri ile İş Danışma Birimi oluşturulup sürekli desteklenmesi sağlanacaktır. Bugün burada 207 başvuru arasından puanlama ve kursiyer değerlendirme komisyonu kanaati ile seçilmiş 25-50 yaş aralığında yer alan 60 kadın; Butik Çikolata Hazırlama, İş Sağlığı ve İşçi Güvenliği, Web tabanlı içerik yönetim sistemleri (e-ticaret) ve Girişimcilik olmak üzere 4 ayrı konuda eğitim almak üzere bulunmaktadır. Kursiyerlerimiz, Butik Çikolatacılık konusunda teşebbüste bulunmak veya sektörde deneyimli personel olarak çalışmak arzusunda olan kişiler arasından seçilmiştir” diye vurguladı.

Bildiğiniz gibi, Kadınların Türkiye’de girişimcilik faaliyetleri; temelde yapısal uyum politikalarının etkisiyle azalan hane gelirlerine yönelik geliştirilen “kadınların kendi başlarına küçük işyeri kurma girişimlerine” dayanmak olduğunu belirten Başkan Şahin; “Kadınların gerek haneye ek gelir sağlamak ve gerekse ücretli işlerde çalışma çabalarının artması onların ekonomik faaliyetlere girişini hızlandırmıştır. Fakat, Türkiye’de; özellikle işlere başvuru, uygun eğitim ve beceri olmadan gerçekleştirilmektedir. Bu durum özellikle kadınların iş bulma şanslarını azaltmakta ve zorunlu olarak kadınları kendi işinde çalışmaya sevk etmektedir” dedi.

Başkan Şahin; “Projemiz; fındık ve fındık mamülleri ve çikolata sektöründe çalışmak isteyen kadınları donanımlı hale getirirken, özellikle kendi işini kurma düşüncesi ve eyleminde olan kadınlara ise, İş Danışma birimi vasıtası ile iş kurma, alternatif finans kaynakları vb. konularda destek vermeyi amaçlamaktadır. Dolayısı ile bu proje sayesinde, kadınlar evlerinde pasta börek değil çikolata üretecek, açacakları işyeri ile aile ekonomisi ve il ekonomisine katkı saylayacaktır. Eğitim faaliyetlerimiz sırasında Kursiyerlerimiz tarafından üretilen butik çikolatalar, butik çikolatacılığın tanıtımı ve tüketiminin artırılmasına yönelik olarak kurum ve kuruluşlarda dağıtılacak olup, sektörün gelişimine katkı sağlanacaktır” diye konuştu.

Son olarak Başkan Şahin; “Ayrıca, devam eden süreçte; başarılı ve özellikle kendi işyerini açacak olan 7 kursiyerin de içinde bulunduğu 20 kişilik bir heyet oluşturulup, Belçika/Brüksel’e iyi uygulama örneklerinin işbaşı izleme ve gözlem faaliyetlerinden oluşan bir çalışma gezisi düzenlenerek, butik çikolatacılık konusunda ilimize yeni bir vizyon kazandırılması sağlanacaktır. Yine devam eden proje faaliyetleri kapsamında; Butik Çikolata Üretim ve Satış Ünitesi Fizibilite Raporu Hazırlatılarak sosyo-ekonomik kalkınmaya hizmet etmek amacı ile işyeri açacak olan veya bölgemizde butik çikolatacılık konusunda yatırım yapacak kişi ve işletmelere destek sağlanacaktır Bu çalışmalar beraberinde, bizimle beraber olan ve projeyi destekleyen kurum kuruluşlarımız ve sektör temsilcilerimize teşekkür eder, yapılan çalışmaların proje süresi sonrasında da hayat bulabilmesi için Ordu Ticaret ve Sanayi Odası olarak çalışmalara devam edeceğimizi siz değerli basın mensupları aracılığı ile tüm kamuoyuna bildiririm” diyerek konuşmasını tamamladı.

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar