Denizlerden Temiz Enerji Üretim Çalışmaları Yapılıyor
"DENİZDEN TEKNOLOJİK OLARAK DAHA FAZLA YARARLANMALIYIZ"
info@karadenizekonomi.com / 10.09.2015
Ordu Üniversitesi Fatsa Deniz Bilimleri Fakültesi, Termoelektrik Generatör Temelli Enerji Üretimi projesi ile denizden temiz enerji üretecek.
Proje kapsamında yapılan prototip bir deney düzeneği ile yapılan ölçümlerden olumlu sonuçlar alındı. Temiz enerji üreten bu sistem ile hem denizlerden çevre dostu enerji üretilmesi, hem de bir istihdam alanı oluşturulması hedefleniyor.
Projenin yürütücüsü olan, Ordu Üniversitesi Fatsa Deniz Bilimleri Fakültesi öğretim üyelerinden Yrd. Doç. Dr. Ali Ekber Özdemir, yaptığı açıklamada: Elektrik mühendisi olarak fakültemizde denizlere yönelik nasıl bir teknoloji geliştirebiliriz diyerek bir çalışma başlattık ve bununla ilgili olarak Termoelektrik
Generatör olarak bilinen yapıların denizlerde kullanımı ve denizden temiz elektrik üretimi ile ilgili çalışmalara başladık. Bu çalışmalarımız belli bir aşamaya geldikten sonra Ordu Üniversitemizin bilimsel araştırma projeleri koordinasyon biriminin desteklediği bir proje ile basit bir deney düzeneği oluşturduk. Bu kapsamda önce bir portatif deney yaptık ve olumlu sonuçlar elde ettik. Amacımız ilerleyen aşamalarda daha büyük miktarlarda güç üretecek sistemlerin oluşturulması ve bu alanda ülkemize bu teknolojilerin kazandırılması olacaktır. Bununla ilgili geniş kapsamlı TUBİTAK projesi hazırlıyoruz. Projenin kabul olması durumunda, üretime yönelik doğrudan kullanabilir ürün tasarımına gitmeyi planlıyoruz. Bu çalışmanın nihai hedeflerinden biri de patent alınabilir ürünler geliştirmektir. Ayrıca elde edilen verilerin uluslararası saygın bilimsel dergilerde yayınlanması amaçlanmaktadır. dedi.
"DENİZDEN TEKNOLOJİK OLARAK DAHA FAZLA YARARLANMALIYIZ"
Fatsa Deniz Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İsmet Balık ise: Ülkemizin üç tarafını çevreleyen denizlerden ne derecede yararlanıyoruz? Akdeniz ve Ege kıyılarımızda yapılan deniz turizmi dışında gerek balıkçılık, gerekse deniz taşımacılığına da daha fazla önem vermeliyiz. Hiç değerlendirmediğimiz elektrik enerjisi üretimi gibi bir çok alanda denizlerden teknolojik olarak daha fazla nasıl yararlanabileceğimiz konusuna da el atmamız gerektiğini düşündük ve fakültemiz bünyesinde deniz bilimleri ve teknolojisi mühendisliği bölümünü kurduk. Şu an bölümde biri doçent, dördü yardımcı doçent olmak üzere, beş öğretim üyesi bulunmakta. Bölümün temel amacı denizlerden elektrik enerjisi üretiminin yanı sıra, denizlerin ve denizel canlıların korunması, deniz kazaları, kazalara, petrol vb. kirletici sızmalarına karşı müdahale, batıkların çıkartılması, ulaştırma ve diğer sektörlerinin alt yapısının (limanlar vb.) planlanması ve inşası, açık deniz sistemleri, petrol platformları, denizaltı boru ve kablo döşeme, kıyı yapıları gibi çok geniş bir yelpazede eğitim vermenin yanı sıra, sanayi dalgıçlığı eğitimi de vermektir. Yani, disiplinler arası bir bölüm. Bölüm öğretim üyelerimizde deniz bilimleri ve teknolojisinin farklı alanlarında uzmanlaşmış arkadaşlardır. Öğretim üyelerimiz özellikle elektrik üretimi anlamında denizden faydalanmak amacıyla projeler hazırladılar. Bu anlamda ilk çalışmalarını neticelerini de aldılar. Ülkemiz coğrafi özellikler itibarı ile deniz sahası anlamında çok önemli bir avantaja sahip. Dünyada temiz enerji alanında büyük yatırımlar yapılırken, ülke olarak bu duruma kayıtsız kalamayız. Örneğin, geçen yıl içinde Amerika Birleşik Devletleri Arizona çölüne kurduğu bir güneş enerjisi santraline 2 milyar dolar para harcadı. Aynı şekilde Singapur deniz üzerine kuracağı bir yüzen güneş enerji santrali çalışmalarına başladı. Bu çalışma bir başlangıçtır. İlerleyen süreç içerisinde denizlerde çok daha farklı çalışmaların yapılması gerektiğini düşünüyoruz. Yeni açtığımız bu bölümü de ülkemiz ve gençlerimiz için gelecek vadeden oldukça çok önemli bir bölüm olarak görüyoruz. Bölümde lisans eğitimine başlamak için her türlü hazırlığımızı yaptık. Bu alanda bir an önce lisans eğitimine başlanılmasının ülkemizin yararına olacağı kanaatindeyim. diye konuştu.