Devletin Verdiği Gelir Desteği Üretimin Önünde ki Engellerden Biridir
Üretici Piyasaları iyi Takip Etmelidir
info@karadenizekonomi.com / 7.11.2014
Trabzon Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Cirav Altaş Tv KARADENİZ Ekonomi Programı'nın Konuğu Oldu.6 kasım Perşembe akşamı saat 21:30 da Ekonomi Programına konuk olan Cirav Murat Gürsoy'un sorularını cevapladı.Yaklaşık bir saat süren fındık odaklı yayın da ,Fındık da yaşanan sorunlar,çözüm önerileri,2008 den bu yana fındık sektöründe ki değişimler ve Fiskobirlik ve Ziraat Odaları gibi önemli konular konuşuldu.
Karadeniz Ekonomisi'nin konuşulduğu yayın dan bugüne yansıyan haber detayları;
Fiskobirlik Bundan Sonra Ayağa Kalkamaz
Fiskobirlik devletin desteğiyle 2004 yılına kadar bu sektörde aktifti ,kendi gayretleriyle 3-5 yıl daha bir şeyler yaptılar fakat Fiskobirlik o dönemde kendi eline geçen fırsatı iyi değerlendiremedi.Yüksek fiyat uygulaması çok yanlış bir politikaydı.Elinde ki bir çok imkanı heba etti.Kuruma ve Üreticiye çok ciddi zararlar verdi mağdur etti ve hala bugün üreticiye 2006 dan kalma borçları bulunmaktadır..Fiskobirlik Kooperatif mantığıyla yönetilseydi ve üreticiye güven verseydi,kar zarar hususuna göre işletilmiş olsaydı Fiskobirlik çok farklı bir yerde olabilirdi. Fiskobirlikbundan sonra ayağa kalkamaz..
Serbest Piyasa Rejimi Fındık Sektörü İçin Olumlu Bir Karardır
Bu son don hadisesi dışında 2008 den buyana fındık fiyatları hiç aşağı düşmedi. Fiskobirliğin, Toprak Mahsulleri Ofisinin ve devletin devreden çıkması üreticiden yana bir durum oldu. Belli bir taban fiyat olmaması fındığın fiyatını her gecen gün yükseltmiştir.Dolayısıyla Serbest Piyasa Rejimi cok yerinde bir karardır.Fındık sektörü için oldukça olumlu bir karar olarak görüyorum.
İç Piyasada %60 Oranında Bir Düşüş var
Fındık fiyatlarının bu duruma ggeleceğinihiçbirimiz öngöremedik.Genel anlamda üretici veya fındıkla ilgilenen herkes kendi bütün sermayesini fındığa çevirip belli bir stok oluşturdular.İç piyasada %60 oranının da yaşanan bir düşüş var.Marketten aldığınız fındığın bugün ki fiyatı 50 Tl nin üstünde..Türkiye de en çok konuşulan tarım ürünü fındıkdır.Bugün fındık rekoltesi eğer söylenildiği gibi 350 bin tonsa fındığın bugün fiyatı 15 TL-20 TL olurdu.Bunlar gerçek rakamlar değildir.
Ziraat Odasını Ciddiye Almıyorum
Türkiyede rekolte tahminlerini belli kurumlar yapıyor bunlar arasında en sağlam olanı Tarım İl Müdürlükleriydi. Ama son birkaç yıldır maalesef onlarda bu anlamda yanıldılar.%10-20 oranında ki yanılmalar, ortada kasıt olduğunun bir göstergesidir. Yapılan bu yanlış rekolteler üreticiyi yanıltıyor ve onları bu anlamda zarara sokuyor. Bu konuların konuşulup buna bir son verilmesi gerekiyor. Ziraat odaları bilimsel verilerden, uzak algı ve görüş üzerine rekolte açıklaması yapan bir kurumdur. Çiftçinin daha çok kazanması adına söylemlerde bulunuyorlar ,dolayısıyla genel anlam da Ziraat odalarını ben ciddiye almıyorum.
Diğer Ülkelerin Fındık Konusunda ki Çabalarını Suni Buluyorum
Avrupa'nın fındığı nereden aldığı önemli değil. Çünkü Allah fındığı bu coğrafyaya vermiştir. İklimsel olarak fındığa elverişli bir ülkede yaşıyoruz. Bunun dışındaki Ülkeler suni olarak çaba göstermektedirler.
Yabancı Firmaların Türkiye'ye Gelmesi Üreticinin Lehine Bir Durumdur
Avrupa da Badem ihracatçılığı yapan kişiler %10 kardan aşağı satmazken fındık da maalesef %1-2 gibi çok düşük cirolar söz konusudur.Karadenizde ihtiyacı olandan fazla fındık kırma fabrikaları yer almaktadır.Bu çok yanlış.Bu plansızlık sektördeki yanlışlardan birisidir.Yabancı firmaların buraya gelmesini çok olumlu buluyorum keşke bir çok firmayı burda görebilsek.İhracatçıdaki rahatlık ,tembellik böylelikle son bulur diye düşünüyorum.
Yabancı Firmalar Yıllardır Biz İhracatçıların Yapamadığı Uygulamaları (iyi Tarım Uyg)Hayata Geçiriyor
Fındık sektörün de karlılık oranı yüksek olmadığı için ihracatçı,üretici fındık bahçesini yenilemiyor.Ama bu algı yabancı firmaların çabasıyla değişecektir diye düşünüyorum çünkü Onlar için ucuz fındık çok da önemli değil,önemli olan fındığın bol ve kaliteli olması..iyi Tarım Uygulamaları da bunun bir göstergesidir.
Doğrudan Gelir Desteği Yerine Üretime Destek Verilmesin den Yanayım
Doğrudan gelir desteği yerine üretime destek verilmesi için bakanlıkla görüştük ve bu uygulamadan vazgeçilmesini istedik. Çünkü bu üreticiyi hazıra alıştırmaktır. Burada amaç üretime teşvik etmek olmalıdır.Fakat fındıkta verimliliğin artması o dönemde bakanlığın nedense işine gelmedi ve desteklemediler.
Devletin Verdiği Gelir Desteği Üretimin Önünde ki Engellerden Biridir
Türkiye de siyasetçiler işin kolayına gidiyor. Fındık Konusunda çok ilerleme kaydedemiyoruz.
Üretici verimi nasıl artırabilirim düşüncesiyle bahçesine baksa ilgilense ortaya çok güzel sonuçlar çıkacak. Devletten aldığı desteği göz önünde bulundurduğu için üretimi bu noktada çok önemsemiyor.
Fındıkda ki bu fiyatlarla başka pazarlarda iş yapamazsınız..Milli ürünümüz olan 2 milyar dolar getirisi olan bir tarım ürününü çok daha önemsemeli ve verimi yükseltmeliyiz.
Emanet Sistemi Hayata Geçirile Bilseydi Fındık Fiyatından Korkmamıza Gerek Kalmazdı
Lisanslı depoculuğun Türkiye de bir karşılığı yok.3 5 Ton üretim yapan üretici bu tarz şeylerle uğraşmaz. Üretici fındığını satmadan gönül rahatlıkla bırakabileceği bir depo mutlaka olmalı. Ama bu bazı detaylar nedeniyle Lisanslı depoculukta başarılamadı. Fiskobirlik Keşke bu hizmeti şuanda hayata geçirebilseler üreticiye muazzam bir hizmet etmiş olurlar. Üreticinin güven duyabileceği bir depoya bir kuruma ihtiyacı vardır.