DÜNYANIN DÖRT BİR YANINDAN PROFESÖRLER GÖLKÖY'DE BULUŞTU
Gölköy Belediyesinin evsahipliğinde, Ordu Valiliği, Ordu Büyükşehir Belediyesi, Gölköy Belediyesi, İsmail Tufan Gerontoloji Vakfı, Ulusal Sosyal ve Uygulamalı Gerontoloji Derneği ve Akdeniz Üniversitesinin destek ve katkılarıyla düzenlenen Yerelden Mer
info@karadenizekonomi.com / 10.11.2016
Gölköy Halk Eğitimi Merkezi Salonunda gerçekleştirilen Yerelden Merkeze Yaşlanan İnsan ve Toplum Sempozyumuna, Vali İrfan Balkanlıoğlu, Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz, Gölköy Kaymakamı Mustafa Hamit Kıyıcı, Gölköy Belediye Başkanı Ali Kemal Mert, protokol mensupları, yurt dışı ve yurt içindeki üniversitelerden gelen akademisyenler ve davetliler katıldı.
Yerelden Merkeze Yaşlanan İnsan ve Toplum Sempozyumunun açılışında bir konuşma yapan Vali İrfan Balkanlıoğlu, Ordu, oksijeni en bol illerinden birisi. Çevresinde doğayı kirletecek büyük sanayi yok. Tarımsal ilaçlama aşırı derece yapılmıyor hemen hemen hiç ilaçlama yok. Her taraf yeşil ve orman olunca oksijende bol ve insanlarda doğal besleniyorlar. Bundan dolayı dünyada cazibe merkezlerinden birisi olmaya aday. İnsanlar 1 gün daha fazla yaşamak için her şeylerini feda etmeye hazırlar. Bundan dolayı daha fazla parayı verip doğal yiyecekler almaya çalışıyorlar. Marketlerde doğal, natürel, kimyasal müdahale olmayan yiyeceklerin satıldığı yerler var. İnsanlar sağlıklı kalabilmek için yapmayacağı fedakarlık yok. Sırf sağlıklı kalabilmek için bazı insanlar yaşadıkları yerden çevresel açıdan çok daha müdahalesiz yerlere taşınan, buralarda yaşayan insanlar var. Gölköyde böyle güzel imkanlar varsa ve Türkiye üzerinde en sağlıklı insanlar buradaysa, en uzun ömür burada sürülüyorsa, buranın bu yönüyle de iyi bilinmesi lazım. Belki dünyada hali vakti iyi bir çok insan buranın sağlıklı ve uzun ömre katkı sağlayan bir yer olduğunu duysa, öğrense gelir tatilini burada yapabilir. Biz de Orduyu tanıtma gayreti içerisindeyiz. Orduda en güzel ilçelerin başında Gölköy geliyor. Burada Ulugöl, dereler, şelaleler var. Bir de bu özellikleri ön plana çıkarılabilir. Tanıtırsak sadece Türkiyeden değil, Yemenden bile insanlar buraya gelip, tatil yapmaya ve buralardan mesken edinmeye gayret edeceklerdir dedi.
Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz da sempozyum açılışında bir konuşma yaparak, Gölköy ilçemiz, toprakla insanın en yoğun hatta hemen hemen her saniye yaşadığı ilçelerden bir tanesidir. Havasıyla, suyuyla, temizliğiyle, doğasıyla özellikle büyükşehirlerle kıyaslandığında artı hanesine yazacağımız o kadar çok şeyimiz var ki, burada sahil şeridi dışında iç kesim ilçelerimiz içinde kısmen metropol vaziyette bulunması, çevresindeki ilçelerin de biraz abisinin olması ve bazı kamu ve kurumların da merkezi olması, Gölköy ilçemiz açısından daha yaşanabilir bir şehir olma yolunda adımların atıldığının göstergesidir. Biz de yerel yöneticiler olarak bu ilçenin Gürgentepe ve Ulubey olmak üzere en büyük sorunu ulaşım sorunu. Ulaşım sorunu ile ilgili hızlı bir çalışmanın olduğunu görüyoruz. Özellikle Gürgentepe bölümüne kadar olan çalışmanın yıl sonundan önce büyük ihtimalle biteceğini, ikinci kısımla ilgili Gürgentepe-Gölköy arasındaki yolla ilgili Karayollarının yeni bir ihale yaptığını ve takviminin yakın bir zamanda sonuçlanacağını ama nihayetinde 2018 yılı sonu itibarıyla Gölköy ile Ordu arasının karayolları standartlarında bir yol olarak biteceğinin müjdesini paylaşmış olalım diye konuştu.
Sempozyuma evsahipliği yapan Gölköy Belediye Başkanı Ali Kemal Mertte açılışta bir konuşma yaparak, Uzun ömür ile ilgili ilk haber çıktığında hocamızla irtibata geçtik. 1 yıldan fazla hocamızla ilgili konuyla çalışıyoruz. İnşallah bizim toplumumuz örflerine, kültürlerine, özüne inançlarına ve dinine bağlı kalmak kaydı ile yaşlılık bilinci ve yaşlıya saygının itibarını kaybetmeyecektir. Dünyada yaşlılara en fazla değer veren bir kültürde yaşamanın mutluluğunu yaşıyoruz. Biz sizin her türlü çalışmanızdan akademik bilgilerinizden istifade etmek istiyoruz. Biz bundan sonra uluslararası sempozyumlara ev sahipliği yapan ilçe olarak bu toplumun daha nezih bir ortamda dinleyici toplumun nezih bir ortamda misafir edilmesini arzu ediyoruz şeklinde konuştu.
Avustralya Melbourne Üniversitesinden Sempozyuma katılan Prof.Dr.Terence Seedsman da açılışta bir konuşma yaparak, Böylesine güzel ve bu kadar misafirperver olan bir ilçede böyle bir toplantının düzenlenmesinden dolayı çok memnunum. Avustralyanın, Türkiyede yaşlılık alanında yapılan bu çalışmalarla gerçekten ilgili olacağını düşünüyorum. Bugün hocamızın bizlerle paylaşacağı konu, yaşlılar için insanca bir toplum inşa etmek, entegrasyon, katılım ve pozitif yaşlanma içeren kuşaklar arası dayanışma çerçevesi için merhametli bir politika üretimi, sürdürebilir gelişim konseptinin çekirdeği olan kuşaklar arası gelişim konsepti bağlamında olacaktır. Başlık olarak yaşlanma politikalarının yapımında politik bağlamdan söz edilecek, birçok ülkede yaşlı insanların artışına karşın yaşlanma politikalarının henüz tamamlanmış olmadığı söylenebilir. Görünen gelecek için yaşlanmanın tüm politik alanlara etki edeceği söylenebilir. Emekli maaşlarından sosyal refaha, sosyal refahtan ev hizmetlerine, ikamet hizmetlerine, istihdama, şehir planlama, sağlık, eğitim ve bakım hizmetlerine, kuşaklar arası ilişkilere kadar birçok politik alanda yaşlanmanın etkisini göreceğiz. İleriye bakıştaki yetersizlik, ileriyi görüp ona göre adım atamama durumu, modern zaman politikalarını çok ciddi bir şekilde karakterize ediyor ve çok ciddi sorunlara yol açabiliyor dedi.
Konuşmaların ardından, Avustralya Melbourne Üniversitesinden Prof.Dr.Terence Seedsman, Muğla Sıtkı Koçam Üniversitesinden Prof.Dr.Mammer Tuna, Akdeniz Üniversitesinden Prof.Dr.İsmail Tufan, Prof.Dr.Melis Oktuğ Zengin, Ege Üniversitesinden Doç.Dr.Sevnaz Şahin, Gazi Üniversitesinden Doç.Dr.Ayşe Canatan, Akdeniz Üniversitesinden Dr.İkuku Murakami, Gerontolog Faruk Y.Gürdal, Gerontolog Sıla Ayan, Elisabeth DeLuca, Hiroşi Nakaşima, Ekrem Bakır tarafından sunum gerçekleştirildi.