Düşük Rekolte Ve Yüksek Fındık Fiyatları Piyasayı Durma Noktasına Getirdi

Fındık İthalatı Gündemimizden Tamamen Kalktı

info@karadenizekonomi.com / 22.10.2014

Düşük Rekolte Ve Yüksek Fındık Fiyatları Piyasayı Durma Noktasına Getirdi

Karadeniz Fındık ve Mamülleri Fındık ihracatcı Birliği yönetim kurulu başkan yardımcısı Dursun Oğuz Gürsoy 2014 senesi Fındık’da özel bir yıldır ,kimse yanılgıya düşmesin diyerek şu açıklamalar da bulundu;

Fındıkta 2014 senesi çok rekolteli bir yıl olması beklenirken düşük rekolte sanayicileri zora soktu.Bu yüksek Fiyatlardan gerçek manada Fındıkdan geçim yapan gariban,yoksul üretici faydalanamamıştır.Çünkü Ordu’nun 9 ilçesinde üretici bahçeye hiç girmemiş Fındık olmamıştır.Fındık’da 1993,2004 ve son olarak 2014 yılı Fındık’da özel seneler olarak tarihe geçmiştir.Önümüzdeki sürecin nasıl olacağını arz ve talebe göre oluşan serbest piyasa ekonomisi şartları söyleyecek.

Düşük Rekolte ve Yüksek Fındık Fiyatları Piyasayı Durma Noktasına Getirdi

Orta da bir gerçek var ki düşük rekolte yüksek fındık fiyatları iç piyasayı durma noktasına getirdi.İhracatımızıda %35 oranında düşürdü.Sanayicilerimiz Batı bölgesinden fındık taşıyarak değirmen döndürür hale geldiler.Bazı fabrikalarımız haftada bir çalışır hale geldi.

Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (KFMİB) Başkan Yardımcısı Dursun Oğuz Gürsoy, "Sanayicilerimiz taşıma suyla değirmen döndürür hale geldiler" dedi.Gürsoy, yaşanan don nedeniyle fındık rekoltesinin düşük kaldığını belirterek, bazı fabrikaların kapasitesini düşürdüğünü durma noktasına geldiğini söyledi.Sanayicilerin fabrikalarını çalıştırmak için ürün bulmakta sorun yaşadığını ifade eden Gürsoy, bu nedenle birçok sanayicinin fındık bulmak için Sakarya ve Düzce'ye gittiğini kaydetti.

Ordu Ve Giresun da Fındık Hem Az Hem de Pahalı

Gürsoy, Batı Karadeniz'de Doğu Karadeniz'e oranla daha fazla fındığın bulunduğunu, Ordu ve Giresun bölgelerinde fındığın hem az hem de pahalı olduğunu anlatan Gürsoy, şöyle devam etti: "Özellikle Orta ve Doğu Karadeniz bölgelerinde rekoltenin çok düşük olmasından dolayı bir noktada sanayicilerimiz taşıma suyla değirmen döndürür hale geldiler. Birçok sanayici buralarda ham madde olarak ürün bulamadığından ya da fiyatların yüksek olmasından dolayı Batı Karadeniz'e yönelerek buralara gidip Düzce, Sakarya, Bartın ve Kocaeli gibi illerden tırlarla fındığı buraya taşıyor. Birçok sanayici bizler de dahil olmak üzere buralarda bulabildiğimiz fındıkları tesislerimize getiriyoruz. Kabuklu ya da iç olarak getirdiğimiz bu fındıkları tesislerimizde işlemeye çalışıyoruz ancak bu da son derece pahalı bir sistem olmuş oluyor. Fındığın taşınmasında nakliye veriyoruz. Aracılara fark ödüyoruz. Bu da sanayicileri ciddi anlamda zora soktu. Çünkü kendi bölgemizde bulduğumuz gibi rahat bir çalışma ortamımız yok. Yapacak pek bir şey yok. Tek amacımız fabrikaların çalışması ve çarkların dönmesi.

Batı Karadeniz'in malı daha kaliteli ve ucuz

Batı Karadeniz Bölgesi'nden alınan fındığın Orta ve Doğu Karadeniz'deki fındıklara göre daha kaliteli ve ucuz olduğuna da dikkati çeken Gürsoy, "Sanayicilerimiz bu nedenlerden dolayı bu bölgelere yönelmek zorunda kaldılar. Uzun yıllar sonra ilk defa böyle bir tablo ile karşı karşıyayız. Özellikle son 1,5 aydır Batı Karadeniz'den yoğun bir şekilde fındık Ordu, Giresun ve Trabzon gibi illere getiriliyor ancak bu şekilde tesislerimiz çalışıyor. Hatta bazı fabrikalarımız haftada bir çalışır hale geldi. Eğer aksi durum olmuş olsaydı yani o bölgelerden de fındık bulamasaydık şu anda tesislerin çoğu durma noktasına gelmişti" şeklinde konuştu.- "Fındık ithalatı olmayacak"Gürsoy, sezon başında tartışılan fındık ithalatının kesinlikle söz konusu olmayacağını dile getirerek, "Bu noktada kesin ve net kararlıyız. Gündemimizde fındık ithalatı diye bir şey yok. Artık bu tartışmaların yaşanmasına da gerek yok. Fındık ithalatı tamamen gündemimizden kalktı.

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar