Yüksek tepelerde Rekolte muhabbeti

2017 yeni fındık sezonu öncesi Gölköy ve Gürgentepe’de “fındık zarar gördü, görmedi” ve rekolte tartışması yaşanıyor. Resmi durum iki hafta sonra ortaya çıkacak.

info@karadenizekonomi.com / 12.05.2017

Yüksek tepelerde  Rekolte muhabbeti

2017 yeni fındık sezonu öncesi iki gündem maddesi oluştu. 10 yıl sonra TMO’nun piyasayı regüle etmek için devreye girmesi ve her yıl hasat öncesi üretim (rekolte) ne kadar tartışması. Özellikle yüksek rakımlı yerlerde şu sıra en çok konuşulan konu. Bu bilindiği üzere neredeyse yüzyıllık bir tartışma!

Öncelikle TMO alımlarına serbest piyasa ekonomisini savunan ihracatçılar karşılar. Ticaret gurubu manav kesimi arasında tatlı bir tartışma var. Ki en çok da elinde ki malı satanlarla, satmayanlar arasında geçiyor bu diyalog…

Gündeminden fındığı düşürmeyen bir gazete olarak bizim düşüncemiz net! Herhangi bir spekülasyon yaşanmaması için bilimsel olarak çotanak sayımları yapılmadan fikir beyan edilmemeli. Ancak Tarım il Müdürü Kemal Yılmaz hafta içi kafa karıştıran açıklamalar yaptı, biz kendisinden yapılan araştırmaların 

sonucu net bir şekilde amasız ve ancaksız anlatmasını resmi bir açıklama ile bekliyoruz. Yani Tarım Bakanlığı’nın resmi açıklanmasını hep beraber beklemeliyiz. Bu açıklamada haziran ayının sonunu bulacaktır.

Zarar konusuna gelince: Tarım il ve ilçe müdürlükleri, ziraat mühendisleri olduğu gibi fındık dikim sahasındalar, herkesin bir izlenimi var.

Burada önemli olan şu; Türkiye fındık dikim sahasında Doğu Karadeniz bölgesi ve Batı Karadeniz bölgesinden toplamda 700 bin hektarda haziran sonu ortaya çıkacak rekolte raporu?

Ve bizim haricimizde fındık üreten ülkelerde ki son durum? Bu sorular cevabını bulmadan birşeyler söylemek zor ve sektör zararına bir enerji olur. Geçen hafta güne Ulubey, Gölköy ve Gürgentepe’de başladım. 25 yıldır fındığı konuşuyoruz sağolsun dostlarımız da davet ettiler. Fındık sektörünün en riskli ve en önemli halkalarını oluşturan köy halkı, fındık üreticisi ve manav kardeşlerimizle biraradaydık bahçeleri birlikte gezdik.

Bu süreçte yıllardır bu sektöre yatırım yapan fındık manavı arakadaşımız Koray Ticaret sahibi Yüksel Göl’de bize eşlik etti. Gölköy’de Erol Aksu, Halis Üzüm Tarım ürünleri, Sinan Üzüm, Karagöz Ticaretten Erol Karagöz, Gölköy’de Erdal Karameşe, Gürgentepe de İsa Çalış, Ulubey de ise Genceloğlu manav sahibi Selamet Gençle konuştuk sohbet ettik.

Yükseklerde 700 -800 rakımın üstünden önemli gözlemlerimiz oldu. Ancak bugünden genel bir durum yapmak mümkün değil. Ancak Ordu Tarım il müdürünün 700 -800 rakım üstü yerlerde oluşan zararlardan bahsettiğini biliyoruz fakat asıl genel sonuçların 15 gün sonra açıklanacağını belirtelim.

2017 fındık sezonu öncesi TMO alımları sektöre nasıl yansıyacak?

Rekolte ne olacak?

Sektör temsilcileri ve üreticinin beklentisi karşılanacak mı?

Yeni sezon öncesi herkesin önünü görmesi ona göre sezona hazırlanması gerekiyor... Neler olacak her birlikte adım adım gözlemeyeceğiz.

Gölköy ve Gürgentepe’deki dostlarımıza buradan selam olsun. Yolunuz düşerse dönüş yolunda Dokuz Dolamaçta, Mehmet Ustanın yerinde turşu ve Köfte molası vermeyi unutmayın.

Yeni sezon öncesi ziyaretlerimiz devam edecektir.

Bol hasatlı bir sezon olması dileğiyle.

MURAT GÜRSOY

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar