Fındık’da Korkulan oldu! Üretici Kara Kara Düşünüyor..

Bekle gör politikası üreticiyi zarara uğrattı. 20 TL’lik mücadele 10 TL ile son buldu Sorumluları ise soluğu bakanlıkta aldı.Şimdi üreticinin gözü kulağı TMO’da..

info@karadenizekonomi.com / 19.01.2016

Fındık’da Korkulan oldu! Üretici Kara Kara Düşünüyor..

Fındık fiyatlarının giderek düşmesi ve hasat ettikleri ürünleri ellerinde tutan Ordu’daki üreticileri zor duruma soktu.

Ordu’da 2015 fındık sezonunun başından bu yana bitmeyen fiyat tartışmaları devam ederken, üreticilerin endişesi de gittikçe artmaya başladı. 16 TL fiyat beklentisi olan üreticiler fındığı elinde bekletirken, bazı üreticiler fındığını sattı, bir kısmıysa emanete bıraktı.

Bu durum da en fazla elindeki fındığı 13 TL fiyattan satmayıp 16 TL bekleyen üreticileri üzüyor. Serbest piyasada 14 TL’ye fındık satmayan üreticiler, ne yapacağını kara kara düşünüyor. Fındığı elinde bekletemeyen üreticiler, ürünlerini emanete bırakmayı düşünmeye başladılar.

Ziraat Odaları üretici’yi zarara uğrattı

Bununla birlikte fındığızı satmayın 15 TL olacak,bekletin 20 TL’ye yükselecek diyerek,üreticiyi fiyat beklentisine sokan Ziraat Odaları,bugün hala yaşanan mağduriyetten ders almayarak fiyatın yükseleceğini ifade ederken, bir kesim ise fiyatın seyrinin ne yönde değişeceğinin belli olmadığını ve bu nedenle üreticiyi beklentiye sokmamak gerektiğini ifade ediyor.

Fındığa müdahale fiyatı artırır mı?

Ziraat Odaları’nın, Tarım Bakanlığı nezdinde yaptıkları girişimler sonucunda, Bakanlık müdahale alımlarıyla TMO’nun devreye girebileceğini ve 50 bin ton ve üzerinde alım gerçekleştirebileceklerini söyledi. Muhtemel alım fiyatının da 14 liranın altında olmayacağı ifade ediliyor. Ancak ilgililer müdahalenin fiyatı çok da artıracağını düşünmüyor.Bununla birlikte eğer müdahale alımı gerçekleşir ve TMO 50 bin ton ve üzeri fındık alırsa, bu fındığı nasıl değerlendirecek?Akla gelen ilk sorulardan.. Depoya atıp stokta bekletirse, 2016 sezonu fındık fiyatlarını da etkileyeceği konuşuluyor..

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar