Fındıkda Felaket Tellallığı Yapmak Kimseye Fayda Getirmez
Ulusal Fındık Konseyi Başkanı Sebahattin Arslantürk Fındıkda Felaket Tellallığı Yapmak Kimseye Fayda Getirmez. Çözüm Önerilerine Kafa Yormalıyız.
info@karadenizekonomi.com / 2.07.2014
Ulusal Fındık Konseyi başkanı Sebahattin Arslantürk maalesef fındıkda her yıl belli kesimlerce felaket tellallığı yapılıyor.Çözüm önermek,çözüm üretmek yerine moral bozan hiçbir kesime faydası olmayan gündemler yaratılıyor.Fındık ihracatcısının yaşadığı zorluklar görmezden gelinerek sektörde suçlu aranıyor.Türk fındık sanayi ihracatcısı ülkemiz de 50 bin aileye iş ,aş,istihdam sağlıyor.Fındık fiyatları yükseldiğinde bunu başka yere bağlamak fındık fiyatları düştüğünde fındık ihracatcısını suçlamak adaletli bir yaklaşım değildir.Türk fındık ihracatcısı ve fındık ailesi güçlü bir ailedir.Sorunların zorlukların üstesinde gelecektir.2014 yeni sezonu öncesi Doğu Karadeniz bölgesinde 30-Mart gecesi yaşanan don olayı özellikle Doğu Karadeniz bölgesi rekoltesini olumsuz yönde etkilemiştir.Biz tüm bu gelişmelere rağmen ülkemiz de fındık dikim sahalarının büyüdüğü gerçeğini de göz ardı etmeyerek ülkemiz 2014 yılı yeni sezonda 500 bin ton rekolteye ulaşacağımızı düşünüyorum.Temmuz ayında bilimsel rekolte açıklanacak.Ülke olarak Azerbeycandan ve Gürcistandan da yatırımlar yaparak o bölgelerde de ülke olarak büyümeliyiz.Fındığı işleyerek alırsak ülkemiz ihracatının 100 milyon dolar daha artacağı gerçeğini unutmayalım.Ulusal Fındık konseyi olarak ülkemiz de ki fındık dikim sahlarında verimliliğin artırılmasını ve yaşlı fındık dallarının geçleştirilmesi projesine destek veriyoruz.Sorunlar ve çözüm yollarına yönelik raporumuzu bakanlığa sunduk.
SORUNLAR VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ
1-Ekonomik ömrünü tamamlamış fındık bahçeleri Bölgesel iklim ve arazi şartlarına göre ruhsatlı fidanlarla yenilenmeli,yenileme işlemi sırasında dikim sistemi modern uygulamalarla(makineli toplamaya,otomatik sulama ve gübrelemeye uygun)yapılmaladır.
2-Lisanslı depoculuk faaliyetleri 2014 mahsulünde aktif hale getirilmeli,Ürün İhtisas Borsası ve Vadeli İşlemler Borsasında aktif işlemler başlatılmalıdır.
3-Alan bazlı Destekleme ödemesine 2014 sonrasında verim ve kaliteyi ön planda tutan modelle devam edilmelidir. Bu model üretimi teşvik eder nitelik taşımaladır.
4-Organik Tarım ve İyi Tarım Uygulamaları yaygınlaştırılmalıdır.
5-Fındık Tanıtım Grubunun yapmış olduğu çalışmalar daha yoğunlaştırılmalı,yurt dışında olduğu gibi yurt içinde de devam etmeli,kaynak kullanımı sınırlandırılmamalıdır.
6-Üreticilerin piyasalarda daha güçlü bir aktör olmasını sağlamak amacıyla üretici organizasyonları desteklenmeli ,üretici ile örgütü arasında ki bağın güçlendirilmesi amacıyla fındık üreticilerine sağlanıcak destekler bu üretici organizasyonları aracılığıyla verilmelidir.
7-Verimlilik artışı sağlayacak ilaçlama, gübreleme konularında üreticilere yönelik eğitim ve bilinçlendirme çalışmalarının yapılması
8-Optimum ölçekli arazi ve işletmeler için Türkiyedeki Miras hukukunun fındık üretim bölgelerine has olarak düzenlenmesi
9-Rekolte çalışmaları tek elden yapılmalı ve ilgili kurum-kuruluşlar bu çalışmaya uygun davranmalıdır.
10-TUİK Fındık komisyonunda İhracatçılar Birliği ve UFK dan temsilci olmalıdır.
11-Rekolte çalışmalarında mutlaka borsa tescil verilerinden faydanılmalıdır.
12-Çocuk işbirliği konusunda Çalışma Bakanlığı ile ILOnun yaptığı çalışmalar net şekilde ortaya konulmalı bu mesele sektörün üzerinde kara bir gölge konumundan çıkarılmalıdır.
13-Bir kısım fındık üreticisi büyük kentlerde ikamet etmekte ve fındığı ek gelir olarak görmekte olduğundan ürünlerini bekletmeksizin düşük fiyatlarla piyasaya arz etmektedirler. Tarımsal faaliyetin başında bulunmayan, verimliliği ilke edinmeyen resmi ikamet adresi ve sosyal güvencesi bakımından çiftlik yapma imkanı olmayan kişilerin,üreticilere yönelik desteklerden yararlandırılması,bu tür desteklerin maliyetini de azaltacaktır.
14-İhracatın naturel fındıktan katma değeri yüksek fındık ürünlerine yönlendirilmesi için tedbirler geliştirilip uygulanmalıdır. Türk fındığının ihraç politikası naturel iç fındığın yanısıra işlenmiş mamul ve yarı mamul oranı artırılacak şekilde olmalıdır. İşlenmiş ürünlerde Türk fındığını öne çıkararak ,markalaşma yoluna gidilmelidir.Ülkemizde çukalata sanayi teşvik edilmeli ,yeni ürün geliştirilmesi için AR-GE desteği verilmelidir.
15-Düşük kar marjları ile çalışan sektörümüze has olmak üzere hedef pazarlama yapılacak ihracatta,ihracat sigorta primlerinde indirim yapılmalıdır.Eximbank kredilerinden sektöre özel uzun vadeli ve düşük faizli krediler sağlanmalıdır.
16-Avrupa Birliğinin sadece ülkemize Kabuklu ve Naturel fındıkta uyguladığı %3 gümrük vergisi sıfırlanmalıdır. Diğer dünya ülkelerinin özellikle işlenmiş fındıkta uyguladıkları yüksek gümrük vergileri ikili görüşmelerle aşağıya çekilmelidir.
17-Fındık işleme tesislerinin kullandıkları elektrik,LNC,LPC ve doğalgaz üzerindeki vergiler imalatın ihraç edilmesi kaydı ile alınmamalı ve bu yolla imalatçı ihracatının rekabet gücü artırılmalıdır.Rekabetçi fiyatlardan enerji tedarikine imkan sağlayarak sektörün öncelikli hedeflerinden olan işlenmiş fındık ihracatının toplam sektör ihracatında ki payı artırılmalıdır.
18-Sürdürülebilir üretim ve ihracatın yapılmasında Ulusal Fındık Konseyi çalışmalarını daha yoğun yapabilmesini sağlamak adına üye aidatı dışında sürekli gelir kaynağının yapılandırılması sağlanmalıdır.Bu kaynak DFİF,müstahsil makbuzu kesini veya ihracat işlemlerinden aktarılabilir.