''Fındık fiyatlarının rekoltenin iyi olduğu bir yılda yüksek seyretmesi üreticimizin başarısıdır''

Arslantürk''2015-2016 döneminde yaklaşık 250-260 bin ton iç fındık ihracatı bekliyoruz''

info@karadenizekonomi.com / 19.11.2015

''Fındık fiyatlarının rekoltenin iyi olduğu bir yılda yüksek seyretmesi üreticimizin başarısıdır''

Ulusal Fındık Konseyi Başkanı Sebahattin Arslantürk''  Üreticimizi bilinçli hareket ettiği için kutluyorum. Fındık fiyatlarının rekoltenin iyi olduğu bir yılda yüksek seyretmesi üreticimizin başarısıdır''diyerek şu açıklamalarda bulundu.

''Fındığın Piyasasını Üretici Belirliyor''

Biz daima Türk findik ihracatçısı olarak,  fındığın gerçek sahibinin Türk Fındık üreticisi olduğunu ve fındık fiyatlarınıda üreticinin belirlediğini söyleyerek arz ve talebe göre oluşan piyasaya herkesin saygı duymasını istedik.2009 yılından itibaren serbest piyasa ekonomisine geçen Türk Fındık sektöründe en fazla 

kazanan yine Türk Fındık üretici olmuştur. Bu tablodan Türk Fındık sanayisi olarak mutluyuz. Ülkemize en fazla döviz ,serbest piyasa ekonomisinde girmiş rekorlar kırılmıştır. 

''Aflatoksin yüzünden sanayicilerimizin tırları Avrupadan dönmesin''

Fındığın piyasasını Türk Fındık üreticisi belirliyor.Üretici piyasadaki fiyatı beğenirse satıyor, begenmezse satmıyor. Bilinçli ureticimiz sayesinde ülkemizde verim ve kalitenin artacağını düşünüyorum. Bunun için tüm çevrelerden  fındık dikim sahalarında başlatılan verimlilik çalışmalarına destek vermelerini istiyoruz.Aflatoksin yüzünden sanayicilerimizin Tırları Avrupadan dönerse kayıp eden ülke ekonomisi oluyor. Sanayici ve ihracatcımiz çok önemli bedeller ödüyor. Bu nedenle fındıgımızı iyi kurutalım ve iyi seçelim.

2015-2016 fındık ihracat döneminde yaklaşık 250-260 bin ton iç fındık ihracatı yapılması yönünde beklentileri olduğuna dikkat çeken Arslantürk,2015-2016 fındık ihracat döneminin 31 Ağustos 2016 tarihi ile sona ereceğini belirterek, yeni dönemin sektör temsilcilerine hayırlar getirmesini temenni etti.

Geçen dönemlerde olduğu gibi Türkiye'nin bu dönemde de 100'ün üzerinde ülkeye fındık ihracat edeceğini ifade eden Arslantürk "Beklentimiz ve tahminimiz 2015-2016 fındık ihracat döneminde yaklaşık 260 bin ton iç fındık ihracat yapılması yönünde" diye konuştu.

Elde edilecek döviz girdisini ise kestirmenin henüz erken olduğunun altını çizen Arslantürk , "Döviz rakamları serbest piyasada oluşan fiyata orantılı olarak değişebilir. Bu sezon rekolte geçen yıla oranla çok yüksek. Bu nedenle fiyatlar henüz yeni yeni oturma yönde tahminde bulunmak biraz erken olur" ifadesini kullandı.

Arslantürk önceki yıllarda ihracat tahminlerinin tuttuğunu, bu yıl da tahminlerinin tutmasını beklediklerini sözlerine ekledi.

Öte yandan, Türkiye 2014-2015 ihracat döneminde 217 bin 500 ton fındık ihracat etmiş, karşılığında ise yaklaşık 2,9 milyar dolar döviz elde etmişti.

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar