Fındıkta 2015'te İyi Bir Rekolte Bekleniyor

''Serbest Piyasa Ekonomisi Olmasaydı,Sabit Fiyat Oluşacaktı''

info@karadenizekonomi.com / 30.03.2015

Fındıkta 2015'te İyi Bir Rekolte Bekleniyor

İstanbul Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İFMİB) Başkanı Ali Haydar Gören,2009'da hükümetin aldığı kararla fındıkta serbest piyasa ekonomisine geçildiğini vurgulayarak "2009'dan bu yana bu sistem’in başarılı bir şekilde sürdüğünü ifade ederek şunları söyledi:

"Serbest piyasa ekonomisi olmasaydı, sabit fiyat oluşacaktı.Buna bağlı serbest piyasa ekonomisinde bugün oluşan fiyatlar, 17 ve 18 lira arasında değişiyor.  Sektörün olgunlaştırdığı ve kendini geliştirdiğini gösteren bu rakamlar, hem üreticiyi memnun ediyor hem de ticaretle uğraşanları. Önümüzdeki yıllarda da aynı şekilde ihracat rakamlarını arttırmayı hedefliyoruz.’’dedi.


''Fiyat Yüksekliği,Ürün Azlığı Hammadde Kaybına Yol Açtı''

Rekolte düşüklüğü nedeniyle fiyat artışının küçük ve orta ölçekli işletmelerin fındığı ham madde olarak kullanmaktan vazgeçmesine yol açtığına belirten Gören şöyle devam etti’’

"Büyük ölçekli işletmelerde çok büyük kayıp olmasa da fındık, küçük ve orta ölçekli firmaların ham madde amaçlı kullanmaktan vazgeçtiği mahsul olarak karşımıza çıktı. Büyük firmalar ürettikleri çikolatanın içine ham madde olarak fındığı kullandı ama diğer firmaların ham madde ürünü fındık olmadı. Fiyat yüksekliği ve ürün azlığı, o firmaların üründen vazgeçmesine neden oldu.’’ifade etti.


Fındıkta 650 Bin Tonluk Rekolte Bekliyoruz


Geçen yıl mart sonunda Doğu Karadeniz'deki don olayının ardından 470 bin ton seviyesinde rekolte gerçekleştiğini, bu yıl karanfil sayımında 650 bin ton rekolte beklendiğini ifade eden Gören sözlerini şöyle tamamladı:

"Bu yıl 200-210 bin ton ihracat bekleniyor,şuan net rakamlarımız yok erken olduğu için... İhracatçılar olarak serbest piyasadaki fındık fiyatının bu yıl için daha yukarılara çıkmayacağını düşünüyoruz. Önümüzdeki bir aylık süreçte don ve buna benzer olumsuzluk yaşanmazsa 650 bin ton fındık rekoltesi beklentisi içindeyiz.’’diye ifade etti.

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar