Fındıkta Gübreleme ve Kış Bakımı

Yılmaz;''Gelişi Güzel Gübre Kullanılmamalı''

info@karadenizekonomi.com / 10.03.2015

Fındıkta Gübreleme ve Kış Bakımı

Ordu Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kemal Yılmaz, gelişi güzel gübre kullanımının bitkinin erken uyunmasına yol açtığını, bu durumunda muhtemel doğal afetlerde bitkiye zarar vereceğini söyledi.

Ordu Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kemal Yılmaz, gelişi güzel gübre kullanımının bitkinin erken uyunmasına yol açtığını, bu durumunda muhtemel doğal afetlerde bitkiye zarar vereceğini söyledi.

Ordu'da bahar döneminin yaklaşması ile fındıkta uygulanacak olan İlkbahar bakımları da oldukça önem taşıyor. Üreticiler Mart ayını her ne kadar tedirgin geçirse de bir yandan da ilkbahar bakımları için hazırlık yapıyor. İlkbaharda fındık tarımında en önemli yeri gübre alıyor. Doğru gübre kullanımı verimi arttırırken yanlış kullanılması halinde verim düşebiliyor. Fındıkta kullanılacak gübrenin doğru tekniklerle kullanılması gerektiğini belirten Ordu, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kemal Yılmaz, gübrenin yanlış kullanılması durumunda da fındık üretiminin zarar görebileceğini belirtiyor.

"AZOTLU GÜBRE 2 DİLİM HALİNDE VERİLMELİ"

Bahar dönemi gübre kullanımı ve yapılması gerekenler hakkında bilgiler veren İl Müdürü Kemal Yılmaz, "Bahar dönemi bakımlarında gübreleme önemli bir yer tutuyor. İki seferde verilmesi gereken azotlu gübrenin tek seferde verilmesi doğru değildir. 1. gübreleme ile uzun sürgün sayıları artar ve karanfil büyümesi daha iyi olur. 2. gübreleme ile de meyveler büyür, gelişir ve gelecek yılın verimine etki eder. Ordu'da ilk gübreleme sürgünlerin uyanmaya başladığı sahil ve orta kesimlerinde bugünlerde verilmelidir. Yüksek kesimlerde ise fındığın uyanması beklenilmelidir. 2. ise sürgünlerin büyümesinin durduğu Mayıs ayı sonu Haziran ayı başlarındadır. Sahil ve orta kesimde yer alan üreticilerimiz toprak analizleri sonucu gerekli görülen kireç, fosforlu ve potasyumlu gübreleri bu güne kadar atmaları gerekirdi bu saatte sonra kullanımı doğru olmayacaktır" dedi.

"GÜBRE KULLANIMI YÜKSELTİYE GÖRE FARKLILIK GÖSTERİYOR"

Ordu'da sahil, orta ve yüksek kesimlerde azotlu gübrenin kullanımında farklılıklar oluştuğunu ifade eden Yılmaz, "Ordu'da sahil, orta ve yüksek kesimlerde fındığın uyanması farklılık gösterebiliyor. Bu günlerde sahil kesimlerinde azotlu gübre kullanımı verimi arttırırken, fındığının uyanmadığı yüksek kesimlerde atılması tomurcukların açmasına olası bir afet sonucunda zarar görmesine yol açabiliyor. Bu sebeple yüksek kesimdeki fındık üreticilerimizin fındığın uyunmasını beklemesi gerekiyor" diye konuştu.

"KOZALAK AKARINA DİKKAT"

Gelişi güzel gübre kullanımının hem doğaya, hem de cüzdana zarar vererek fındık üretimini azaltabileceğini vurgulayan Yılmaz, fındığın düşmanı olan kozalak akarına da dikkat edilmesini istedi. Kozalakların elle toplanarak ocak diplerini bırakılmasını isteyen Yılmaz, daha kapsamlı bilgi için il ve ilçe müdürlüklerine başvurulabileceğini sözlerine ekledi. 

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar