Fındıkta İmece Toplantıları Devam Ediyor

TTB Başkanı Köleoğlu; “Fındıkta çok dal, çok ürün almak değildir.”

info@karadenizekonomi.com / 16.05.2015

Fındıkta İmece Toplantıları Devam Ediyor

-Ortahisar Kaymakamı Şirinoğlu; "Verim ve kalite ile üretim, üretim ile kazanç artacak."

-Tarım İl Müdürü Gülbay; "Bahçelerde tek dal sistemi yaygınlaşacak."

Ülkemizin dünyada söz sahibi olduğu tarım ürünlerinin başında gelen fındıkta verim ve kaliteyi arttırmak için yapılan çalışmaların içinde yer alan aşılı tek dal sistemli bahçelerin yaygınlaştırılacağı bildirildi.

Trabzon Ticaret Borsası'nın önderliğinde Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ile Fındık Araştırma İstasyonu'nun katkılarıyla uygulamaya konulan ve sektörle ilgili kurum ve kuruluşlarca da desteklenen Fındıkta Verim ve Kaliteyi Arttırma Projesi kapsamında Türkiye'de ilk defa Trabzon'da kurulan aşılı tek dal sistemli bahçenin bulunduğu Ortahisar İlçesi’nin Çukurçayır Mahallesi’nde İmece Toplantısı yapıldı.

Çukurçayır Merkez Camii avlusunda Cuma namazından sonra yapılan Trabzon Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Güngör Köleoğlu ve fındık üreticilerinin katıldığı İmece Toplantısında konuşan Ortahisar Kaymakamı Mahmut Şirinoğlu, günümüzde kazançlı üretim için bilinçli üreticilerin sayısının arttırılması gerektiğine dikkat çekerek, "Bunun için hem bilinç düzeyi yükseltilirken, makineli tarıma da geçişi hızlandırmalıyız. Verim ve kalite ile üretim artar. Üretim artmasıyla da kazanç.. Dünyada söz sahibi olduğumuz fındıktan üretimden ihracat aşamasına kadar kazancımızı arttırmak için verim ve kaliteye öncelik vererek, istikrarla üretim ve ticaret politikaları izlemeliyiz. Bunu yapabilecek Devlet gücümüz, sektör birikimimiz vardır" dedi.

Trabzon Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Güngör Köleoğlu, Ünye’den başlayıp Doğu Karadeniz Bölgesi’ne kadar yayılan bahçelerdeki fındık ağaçlarının önemli bir bölümünün asırlık ağaçlar olduğuna dikkat çekerek şunları söyledi:

“ Bu bahçelerimizin bu güne kadar gelinen sürede doğru dürüst bakımı yapılmamış. Yıllık rekolte ve fındık alanlarını hesap ettiğiniz zaman rakam ortaya çıkıyor. 80-90 kg civarında. Ama Düzce-Akçakoca tarafında yeni dikim yapıldığı için oradaki ağaçlar 30-40 yıllık. Dolayısıyla oradaki verim 200 kg’ın üzerinde olduğu belli. Bizim burada aslında bahçeleri yenileme yanında doğru budamanın bahçe yenileme kadar önemli olduğunu vatandaşımıza anlatmamız gerekiyor. İnsanlarımız bir ocakta 15-20 dal fındık olursa daha çok fındık alırız sanıyorlar. Yanılıyorlar. Onun için bu tek dal tipi uygulamayı burada örnek olarak gösteriyoruz. Bunu görenlerde bundan sonra kendilerince bir şeyler yapmaya başlayacaktır. Burada çalışan kazanacak. Yani kim bahçesine girerse o kazanacak.”

Köleoğlu bu yıl ki fındık rekoltesi ile ilgili de görünen tablonun geçen yıldan daha iyi olacağı yönünde olduğunu belirterek, “Bu yıl 600-650 bin ton civarında fındık olacağını tahmin ediyorum. İnşallah havalarda herhangi bir değişiklik olmazsa bütün şartlar iyi giderse 650 bin ton fındıkta Türkiye’ye yetecek miktardır” diye konuştu.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Trabzon İl Müdürü Cahit Gülbay da, projenin devlet tarafından değerlendirmeye alındığını ve yasal düzenlemeler yapılarak verim ve kalitenin artması için ülke genelini kapsayacak bir hazırlığın içine girildiğini belirterek, verim ve kalite 

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar