Fındıkta makineli kurutma test edilecek

Fındık Araştırma Enstitüsünce (FAE) kabuklu fındığın güneşte ve makineyle kurutulması arasındaki kalite ile aroma farklarının ölçülmesi amacıyla proje uygulanıyor.

info@karadenizekonomi.com / 30.08.2016

Fındıkta makineli kurutma test edilecek

Karadeniz Bölgesi'ndeki yağışlar ve kurutma için yeterli alan olmaması nedeniyle "Fındıkta Makineli Kurutma Sisteminin Uygulanabilirliği ve Bu Sistemin Kalite Üzerine Etkilerinin Araştırılması Projesi" hazırlandı. İki yıl sürecek proje sonucunda iki yöntem arasındaki kalite ve aroma farkları ortaya çıkarılacak.

FAE Müdürü Aysun Akar,  yaptığı açıklamada, Karadeniz'deki yağışların eylül ayı içerisindeki hasat sonrasındaki kurutma dönemine denk geldiğini belirtti.

Normal şartlarda 3-5 gün süren kurutma süresinin, yağışların fazla olmasıyla 10 güne kadar çıktığını aktaran Akar, bunun hem maddi hem manevi anlamda üreticiyi yorduğunu söyledi.

Akar, üreticinin uygun koşullarda harman yeri olmadığına dikkati çekerek, fındığın yol kenarlarında, sahillerde kurutulduğunu belirtti.

Bu şekilde kurutmanın tozlanma, mikroorganizma üremesi, bozulma, yerel meteorolojik şartlara bağlılık ve yağmur gibi birçok olumsuz tarafları olduğunu 

vurgulayan Akar, özellikle bu dönemlerdeki değişken meteorolojik şartların ürün kalitesine önemli ölçüde olumsuz etkiler yaptığını belirtti.

Akar, bunlardan en önemlisinin ise aflatoksinler olduğuna işaret ederek, aflatoksinlerin fındık ihracatında önemli bir kriter olduğunun altını çizdi.

Özellikle Amerika, İtalya gibi fındık üreten diğer ülkelerde kurutma işlemlerinin büyük kurutma makinelerinde, hava sirkülasyonu sayesinde 12 ve 24 saat gibi kısa sürede bitirildiğini vurgulayan Akar, Türkiye'de 3-5 günde yapılan fındık kurutma işleminin diğer ülkelerde makineyle kısa sürede bitirebildiğini aktardı.

Aysun Akar, Karadeniz şartlarının zaman zaman yağmurlu ve bulutlu olabildiğini belirterek, bu durumda artık kurutma makinesinin de Türkiye'de kullanılabilirliğinin ve yaygınlığının artması gerektiğini vurguladı.

FAE olarak güneşte kurutulan fındıklar ve kurutma makinesinde kurutulan fındıkların farkını hem aroma değeri hem de kalite değerleri açısından karşılaştırmak amacıyla bir proje hazırladıklarını dile getiren Akar, şunları kaydetti:

"Biz aynı anda hasat edilen fındıkları bir kısmını kurutma makinesinde, bir kısmını güneşte kurutuyoruz ve daha sonra da depolama koşullarında, belli dönem aralıklarda hem aroma yönünden hem kalite yönünden farklarını göreceğiz. İnşallah iki yıl sonra projemiz bittiğinde güneşte kurutulan fındıklar belki daha lezzetli olabilir diyebileceğiz. Fakat güneşte kurutmanın alternatifi olarak da makineli kurutmayı geçilmelidir de diyebileceğiz."

- Üretici kurutma makinesinden yana

Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan ise Doğu Karadeniz iklim şartlarına bağlı olarak fındık kurutma işleminin zor olduğunu belirterek, fındık kurutma makinesinin yaygınlaştırılması gerektiğini ifade etti.

Fındık kurutma makinesinin zaman ve aroma açısından daha randımanlı olacağını düşündüklerini dile getiren Karan, "Bölgemizde hava şartlarına bağlı olarak fındık kurutma işlemi zaman zaman 3-4 günü buluyor. Kurutma makinesiyle bu işlem bir günde tamamlanıyor ve üreticiyi büyük bir zahmetten kurtarabiliyor." diye konuştu.

Karan, üreticiye büyük kolaylık sağlayan fındık kurutma makinesinin yaygınlaştırılması gerektiğini ifade ederek, şöyle konuştu:

"Bireysel olarak üreticilerimiz bunu temin etmesi zor. Çünkü ekonomik bir boyutu var. Ama kooperatifler aracılığıyla ve birkaç üreticimiz bir araya gerek bu makineyi temin edebilir. Bölgemizin hava durumunu göz önünde bulunduracak olursak ileriye dönük fındık kurutma makinesi cazip hali gelecektir. Bilindiği gibi bundan 5-6 sene önce üreticilerimiz bahçelerini tırpanla temizliyordu. Artık tırpan tarih oldu hemen hemen her üreticimizin ot biçme motoru var. Olmayanlar da kiralama yaparak bahçesini temizletiyor. Yani fındık üreticisi de modern tarıma ayak uydurmakta. Fındık kurutma makinesi de modern tarımın gereçlerinden."

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar