FINDIKTA TAHMİNİ REKOLTE 16-17 TEMMUZ’DA AÇIKLANACAK

Fiyatı piyasa belirler

info@karadenizekonomi.com / 2.07.2015

FINDIKTA TAHMİNİ REKOLTE 16-17 TEMMUZ’DA AÇIKLANACAK

Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçı Birliği (KFMİB) ve Fındık Tanıtım Grubu (FTG) Yönetim Kurulu Başkanı Edip Sevinç, ziraat odaları ve bazı bilim adamlarının her yıl yaptığı yanlış rekolte çalışmalarıyla kamuoyunu yanılttıklarını söyledi

Fındıkta tahmini rekolte 16-17 Temmuz’da açıklanacak

Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçı Birliği (KFMİB) ve Fındık Tanıtım Grubu (FTG) Yönetim Kurulu Başkanı Edip Sevinç, ziraat odaları ve bazı bilim adamalarının her yıl yaptığı yanlış rekolte çalışmalarıyla kamuoyunu yanılttıklarını söyledi. “Geçmiş yıllara baktığımızda ziraat odalarının açıkladıkları rekolte ve gerçekleşen rekolte arasında büyük farklar var” diyen Sevinç, ziraat odalarının piyasayı ve üreticileri yanlış yönlendirerek spekülatif hareketlere neden olduğunu iddia etti. Fındıkta bugüne kadar yapılan rekolte tahminlerinde en gerçekçi rakamı ihracatçı birliklerinin verdiğini vurgulayan Sevinç, şunları söyledi: “Ziraat odaları geçen yıl ‘rekolte 380 bin ton’ dedi. Ancak, Nisan 2015 sonu itibariyle borsalarda 461 bin tonluk işlem gerçekleşti. Bu rakam Mayıs 2015’te de 473 bin tona ulaşacak. Bu kadar yanılma olur mu? Daha yeni sezona 2.5 ay gibi bir zaman var. Bu yıl çiçek sayımına göre 650 bin ton fındık rekolte bekliyorduk. Ancak son tahminlerimize göre rekolte 700 bin tonun üzerinde olacak. Çotanak sayımını da 2 Temmuz da başlatacağız. Ve bu rakamları 16-17 Temmuz tarihlerinde kamuoyuna açıklayacağız.”

3 yıl fındık yetişmez dediler...

Bilim adamlarına da seslenen Sevinç, “Geçen yıl yaşanan don olayından sonra fındık bahçelerinde 3 yıl fındık alınamaz dediniz. Şimdi bu bahçelerde üzüm salkımını andıran fındıklar var. Kamuoyuna yanlış bilgilendirme kimse yapamaz, yapmamalıdır“ diye konuştu.

Son yıllarda Türkiye’ye alternatif üretim alanlarının arttığı İtalya, Gürcistan ve Azerbaycan’da da bu yıl rekolte artışlarının olduğunu belirten Sevinç, “Avrupalı sanayici bu sezon stoklarını devreye soktu. Yüksek fiyattan ürün almak istemeyecek. Bu nedenle alımlarda Gürcistan, Azerbaycan ve Gürcistan alternatifl erini de düşünmekteler” dedi.

Fiyatı piyasa belirler

Son yıllarda fındık fiyatında yaşananları arz-talep ilişkisinden kaynaklandığını vurgulayan Sevinç şunları kaydetti: “Fiyatlar serbest piyasa koşullarında oluşmakta. 2013-2014 sezonunda kilosu 5.75 lira civarında olan fındık, 2014-2015 sezonunda 10 liradan açıldı. 22 liraları gördü. Şimdi 15.50 TL civarında işlem görmekte. Yeni sezonda fiyatları yine piyasaya arz belirleyecek.”

Fındık fidanı ihtiyacı laboratuvarda karşılanacak

Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği desteğiyle fındıkta verimi artırmaya yönelik gerçekleştirilecek projeyle çiftçinin kaliteli fındık fidanı ihtiyacı, doku kültür laboratuvarında üretilecek fidanlarla karşılanacak. Fındık Araştırma Enstitüsü Müdürü Gökhan Kızılcı, fındık plantasyonundaki 100 yaşını aşkın bahçelerin yenilenmesi ve yeni fidanlarla bahçeler kurulması için çalışmalar yaptıklarını söyledi. Klasik metotlarla binlerce fındık fidanı üretmenin zor olduğunu, doku kültürüyle üretim için Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği’nin desteğiyle laboratuvar kurma çalışması başlattıklarını anlatan Kızılcı, “Projede bina yapım aşamasına geçildi. En kısa zamanda fidan üretimine başlayacağız. Yeni çeşitlerin yanı sıra, hem daha ucuza mal edeceğiz, hem de sertifikalı kaliteli fidanları çiftçimize vermiş olacağız” dedi.

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar