Gıdada 100 yıllık gelenek

İlk müşterileri Samsun'da ulaşımın en önemli araçları faytonlar olan ve 15'den fazla faytonun daimi müşterisi olduğu büyükbaba Şaban Seyhan'ın temelini attığı işletme yıllar içinde kendini aşmış ve bölgesel bir marka kimliğini kazanmıştır.

info@karadenizekonomi.com / 26.03.2019

Gıdada 100 yıllık gelenek

Dile kolay…İlk müşterileri Samsun'da ulaşımın en önemli araçları faytonlar olan ve 15'den fazla faytonun daimi müşterisi olduğu büyükbaba Şaban Seyhan'ın temelini attığı işletme yıllar içinde kendini aşmış ve bölgesel bir marka kimliğini kazanmıştır.

Selinay markası ile neredeyse tüm Karadeniz Bölgesi’ndeki fırınlara susam tedarik eden Seyhanlar Gıda’nın başarı öyküsü 1920’li yılların başına uzanır. O nedenle ki, Karadeniz’de yiyeceğiniz tüm simitlerde Selinay susamlarının kullanıldığını bilmek de bir gurur vesilesi Mustafa Seyhan için. Sadece susam değil Seyhanlar’ın başarı öyküsündeki kilometre taşları. Samsun Gıda Organize Sanayi Bölgesi’nde kurduğu entegre üretim tesisi ile helvadan tahine, lokuma kadar tüm geleneksel lezzetleri geleceğe taşımanın mutluluğu da cabası onlar için…

Aslen Rize İkizdereli olan dede Şaban Seyhan, memleketinden ayrılıp Samsun'a yerleşmeye karar verdiğinde ulu önder M. Kemal Atatürk Samsun’a çıkalı sadece birkaç yıl olmuş ve cumhuriyet henüz kurulmuştur. Bugün neredeyse tüm Karadeniz Bölgesi’nde bilinen Seyhanlar Gıda ve Selinay Helva’nın ilk harcı da işte o yıllarda yani 1920’lerin başlarında Şaban Seyhan tarafından atılır. Henüz cumhuriyetin emekleme dönemi olan o günlerde Samsun Saathane Meydanı’nda 25 metrekarelik bir dükkânda çevre illerde yetiştirilen arpa, buğday ve mısır gibi ürünlerin köylüden alınıp satılmasıyla başlar Seyhanlar’ın 100 yıllık ticaret yolculuğu…

Seyhanlar Gıda’nın bugün itibariyle edindiği kurumsal kimliğin mimarı olan Mustafa Seyhan’dan dinliyoruz. “Samsun’da 3 arkadaş ile birlikte buğday satarak ticarete başlamış büyük babamız Şaban Seyhan. Zamanla 25 metrekarelik dükkân yetmemeye başlamış. Çünkü vizyonu oldukça geniş ve işinde de oldukça hassas bir adammış büyükbabamız. Hatta o günlerdeki öngörüsüyle büyük oğlu olan babam Hamdi Seyhan’ı o dönemin en iyi okulu sayılan Ticaret Lisesi’ne yazdırmış.”

Dile kolay… İlk müşterileri Samsun'da ulaşımın en önemli araçları faytonlar olan ve 15'den fazla faytonun daimi müşterisi olduğu büyükbaba Şaban Seyhan'ın temelini attığı işletme yıllar içinde kendini aşmış ve bölgesel bir marka kimliğini kazanmıştır. Kardeşleriyle birlikte toptan aldıkları bakliyat ürünlerini paketleyip satabilecekleri fabrikalarını hayata geçirir Mustafa Seyhan.

Dededen miras kalan işletmenin tarihsel sürecini böyle özetledikten sonra geleceğe yönelik öngörülerini öğrenmek istiyoruz başarılı işadamından. “1990'lı yıllarda Seyhanlar kendi adı altında pirinç, fasulye, nohut, bulgur, mısır gibi bakliyat ürünlerini tüm Karadeniz'e yaymakta ve hızla büyümektedir. Son yıllarda hizmet ağına helva, reçel ve kuruyemişi de ekleyen Seyhanlar Gıda yaklaşık 4 bin metrekare kapalı alana kurulmuş tesisleriyle, ürünlerinin kalitesiyle, satış ağının genişliğiyle ve müşteri memnuniyetine verdiği önemle Samsun'da gıda sektöründe birçok ilke imza atmaya devam edecektir” sözleri ile iddiasını ortaya koyan Seyhan, üretim tesisleri ile ilgili de şu bilgileri verdi: “İlk yıllarında 400 metrekare alanda üretilen Selinay markalı ürünler, 2014 yılına gelindiğinde Samsun Organize Sanayi Bölgesi'nde 10 bin metrekare açık alan üzerine, 6 bin metrekarelik kapalı alana kurulan entegre tesis sayesinde son teknoloji makinalarla üretilmeye başlandı. Yeni fabrikayla ürün yelpazesini genişletmeyi hedefledik. Helva ve reçel üretiminin yanında simitlik susam, tahin, lokum ve kakaolu fındık kreması da ürün gamlarımız arasındadır.” REŞAT GÜNGÖR/KARADENİZ EKONOMİ

 

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar