Hayat boyu uygulayacağınız beslenme programınız olsun

Diyetisyen Candan, “Öncelikle neden kilo vermek istediğimize karar vermeniz gerek. Böylece hayat boyu uygulayabileceğiniz bir beslenme programı ile aşırı ve yanlış beslenmeden oluşacak riskleri en aza indirebilirsiniz.

info@karadenizekonomi.com / 16.09.2019

Hayat boyu uygulayacağınız beslenme programınız olsun

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre Türk halkının yüzde 33’ü fazla kilolu, yaklaşık yüzde 20’si de obez olarak tanımlanmaktadır. Aşırı ve yanlış beslenme, hareketsiz hayat tarzı ve masabaşı işlerin aktivitemizi minimuma indirmesi nedeniyle günlük yakmamız gereken kalori miktarına ulaşamıyoruz. Bizde bu anlamda hem iş yerinde fit kalmanın sırlarını hem de diyette motive olmanın yollarını diyetisyen Tilbe Candan’a sorduk. Candan öncelikle neden kilo vermek istediğimize karar vermemiz gerektiğini, gerçekçi beklentiler içine girmemiz gerektiğini belirterek şunları söyledi; “Bir hastalıktan kaynaklı mı kilo vereceksiniz yoksa fiziksel olarak mı iyi görünmek istiyorsunuz bunun kararını vermeniz gerekiyor. Sağlıklı bir kilo için haftada yarım ya da bir kilo vermek gerekiyor. Siz eğer bundan yüksek bir hedef belirliyorsanız bir hafta sonunda motivasyon kaybına uğrayıp hayal kırıklığı yaşayabilirsiniz. Bu hedefler doğrultusunda adım atarsanız daha çok motive bir şekilde bir sonraki haftaya geçebilirsiniz. Ayrıca hayat boyunca uygulayabileceğiniz bir diyet ve aktivite programınızın olması gerekiyor. Bir diyet günlüğü tutabilirsiniz gün içinde neler yediğinizi ne kadar su içtiğinizi ve fiziksel aktivitenizi bir deftere not alarak günün bir raporunu çıkarmış oluyorsunuz. Böylece nasıl ilerlediğinizi görebilirsiniz.”

Ara öğün mutlaka yapılmalı

Diyette en büyük unsurun su içmek olduğunu vurgulayan Candan, “En temel nokta su içmek. Su günde 2, 2,5 litre hatta terlemenize göre 3 litreye kadar çıkabilir. Ara öğün tüketimine dikkat etmek lazım. Ceviz, badem, fındık, süt, yoğurt ve meyve ara öğün olarak geçer. Ara öğün yapmazsak gün içerisinde uzun süreli açlıktan kaynaklı vücudumuz korumaya girmektedir. Bu nedenle yediğimiz her şey bize depo olarak geri döner. Hareketi hayatınıza empoze edip tek tip sadece protein ya da karbonhidrat ağırlıklı beslenmemeniz, ayrıca günde üç porsiyon meyve ve iki porsiyon sebze tüketimine de dikkat edilmesi gerekiyor.” dedi.

Asansör kullanımını azaltın

“Genelde hepimizin sıkıntısı oturarak çalışmak. Bu nedenle günlük harcamamız gereken kaloriyi harcayamıyoruz” diyen Candan iş yerinde fit kalmak için yapılabilecek aktiviteleri de şöyle açıkladı; “Çalıştığımız yerde her boş bulduğunuz arada bir yürüyüş, oturduğunuz yerde bir hareket bir aktivite yapılması gerekiyor. Asansör kullanmayın merdivenleri tercih edin,  gideceğiniz yere bir durak önceden inin veya arabanızı daha uzak mesafeye park edin. Eğer öğünlerimizi dışarıda tüketiyorsak yağlı yemeklerden kaçınıp, ızgara tercih etmeliyiz. Yağlı sebze yemeklerinin suyu tabakta bırakılmalı. Ana öğün tatlı yiyerek geçirilmemeli tatlı ara öğününüz olsun. Öğünlerinizi çorba, ana yemek, bol salata ve yoğurt şeklinde oluşturun.” NAZAN BEDİR/KARADENİZ EKONOMİ

 

 

 

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar