Hedef üretimde 150 bin tonu aşmak
Demir, ‘’Kanaatimiz odur ki üretimde 150 bin tonu aşmanın bu hedefe çok ciddi katkı sağlayacağına inanıyoruz.’’
info@karadenizekonomi.com / 23.01.2020
Çarşamba Şeker Fabrikası'nın yeniden açılması ile ilgili ‘Pancar Daha Çok Kazandırıyor’ başlığı adı altında tanıtım toplantısı 22 Ocak Çarşamba günü Çarşamba Şeker Fabrikası'nda Samsun Valisi Osman Kaymak'ın katılımıyla gerçekleştirildi.
‘’150 bin ton üretim’’
Çarşamba Şeker Fabrikası’nın 2020 yılında üreticilerden 150 bin ton şekerpancarı alarak yeniden üretime başlayacağını söyleyen Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, ‘’ Bu hedef çok önemli. Ümit ediyoruz, kanaatimiz odur ki 150 bin tonu aşmanın bu hedefe çok ciddi katkı sağlayacağına inanıyoruz. Bu fabrikamız geçmişte çok ciddi üretime ev sahipliği yaptı ve bunu gerçekleştirdi. İnşallah en kısa zamanda bu verimliliği yakalayarak üretime başlayacağız. Bu konuyla ilgili çok ciddi kararlar alınmış ve planlamalar yapılmış durumda’’ şeklinde konuştu.
‘’800 kişilik istihdam’’
20 gün önce yapılan toplantıda fabrikanın açılacağını bütün Samsun kamuoyuna duyurduklarını belirten Samsun Valisi Osman Kaymak, ‘’O gün gerçekten çok heyecanlı idik. Bugün de aynı heyecanımızı koruyoruz. Öncelikle bu karar Samsun’umuza ve Çarşamba’mıza hayırlı uğurlu olsun. Bizlerin bütün gayreti daha çok kazanmak ve daha çok üretmek üzere vatandaşlarımızın mutluluğu içindir. Türkiye’de şeker üretiminde çok ciddi çalışmalar oldu. Aslında en önemli çalışma Sayın Cumhurbaşkanımızın nişasta bazlı şeker oranını %15’lerden %2,5’e düşürmesidir. Bu çok önemli bir karardır. Bu iş sabırlı bir iş. Çarşamba ve Bafra ovaları Anadolu’nun gıda deposudur. Şeker pancarı çok bereketli bir ürün. Bakın sözleşmeli üretim, üretici pancarını kime satacağım diye bir derdi yok. Yeter ki ben en iyi üretimi yapayım. Dönüm başına 8-10 ton iyi üretim yaptıktan sonra alıcısı da hazır, sattıktan sonra devamlı kazanç sağlıyor. Teknik olarak çok yorulmadan ekimi yapılıyor. Buradan özellikle bütün üretici arkadaşlara şunu söylemek istiyorum. Lütfen bu çalışmayı yalnız bırakmayın. İlin Valisi olarak bu heyecana katılmak istiyoruz. Bu fabrikanın bacaları dumanı tüttüğü zaman çok kıymetli. Bu fabrika çalışmaya ve üretime başladığında en az 800 kişi çalışacak. Ama en önemlisi bu fabrikanın bölgeye getirecek olduğu ekonomik katkıdır. O anlamda lütfen çiftçi kardeşlerimiz bu 150 ton üretimin buradan yapılması için gayret etsinler. Arkadaşlar bu çalışmayı yalnız bırakmayalım ve bunu duyuralım. Bu ilimiz için çok önemli bir atılım. Samsun olarak seferberlik yapalım. Ankara bizlere bir ses verdi, Samsun sese cevap versin. Bizde varız diyelim ve fabrikayı çalıştıralım ve üretime başlayalım’’ dedi.
Toplantıya Samsun Vali Yardımcısı Sezgin Üçüncü, Çarşamba Kaymakamı Doç. Dr. Şükrü Yıldırım, Çarşamba Belediye Başkanı Halit Doğan, İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş. yöneticileri, İlçe Ziraat Odaları Başkanları ile ilgili kurumların temsilcileri, muhtarlar ve üreticiler katıldı.