İran dış ticareti için büyük hazırlık...
Mart'ta Trabzon'da geniş kapsamlı toplantı yapılması planlanıyor
info@karadenizekonomi.com / 25.01.2016
-Türkiye-İran İş Konseyi Başkanı Bilgin Aygül;
"Ekonomik ambargonun kalkması dış ticaretimizi bir kaç yılda 20 milyar dolar arttırabilir."
İran'a olan ekonomik yaptırımların kaldırılmasının ardından, bu ülkenin en yakın ve tarihten gelen komşusu olan Türkiye'de de geniş kapsamlı görüşmeler ve hazırlıklar yapılıyor.
Başta Avrupa ülkeleri ve Çin olmak üzere dünyanın dört bir yanından İran pazarına başlatılan akından Türkiye'nin sahip olduğu avantajları değerlendirerek azami düzeyde pay alabilmesi için 2002 yılında kurulan Türkiye-İran İş Konseyi'de çalışmalarını yoğunlaştırdı.
Bilgi Aygül'ün başkanlığında Ankara'da yapılan toplantıda, Türkiye-İran ticaretinin geçmişi, bugüne ve geleceği ele alındı.
Bilgin Aygül, ambargonun kalkması ile Türkiye-İran dış ticaretinin bir kaç yıl içerisinde 20 milyar dolar artabileceğini ileri sürerek şunları söyledi:
"2012'de 22 milyar dolar civarındaki İran dış ticaretimiz geçen yıl 12 milyar dolara kadar inmişti. Bu ülkeye uluslararası düzeyde uygulanan ambargonun kalkması ile, sahip olduğumuz ulaşım, yakın komşuluk ve tarihten gelen dostluk avantajlarını kullanabilirsek bu hacmi kısa sürede 20 milyar dolar arttırabiliriz."
Türkiye'nin İran'dan başta petrol ve doğal gaz olmak üzere petrol ürünleri alımı yaptığını, bizim ise bu ülkeye reel sanayi malları ve hizmet sektörü ile çok rahatlıkla girebileceğimizi hatırlatan Bilgin Aygül, bir yandan görüşmeler ve araştırmalar yaparken, işadamlarımızın da beklemeden bu ülkedeki yatırımlarını arttırmalarını beklediklerini sözlerine ekledi.
-Trabzon'da toplantı Mart ayında
1980'li yıllarda İran'ın Avrupa ülkelerinden ithal ettiği malların nakliyesinde Trabzon limanı büyük yer tutuyordu. Zaman zaman yıllık 600 bin tona kadar ithal malın Trabzon limanına getirilerek, buradan Gürbulak kapısı üzerinden İran'a nakledildiği Trabzon'da da heyecan uyandıran ekonomik yaptırımların kalkması, bu konuda etkin çalışma ve hazırlıkların yapılmasını da gündeme getirdi.
2014'de kaybettiğimiz ve Türkiye-İran İş Konseyi'nin kurucusu ve ölene dek başkanlığını da yapan Ali Osman Ulusoy'un işin başına geçen kıza Hülya Ulusoy da konseyde başkan yardımcılığını sürdürüyor.
Konseyin son buluşmasında gelecek toplantının Mart ayının ilk yarısında Trabzon'da yapılabileceğinin prensip olarak kabul edildiğini belirten Hülya Ulusoy, bu konuda Trabzon Boşkonsolosluğunun de desteğini alarak hazırlıklara başladıklarını da bildirdi. Trabzon'daki toplantıya konsey yönetim kurulunun yanı sıra, İran'dan bir heyetin ve çevre illerden de işadamlarının katılabileceğini söyledi.
-Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Soylu;
"Trabzon'da etkili bir toplantı olur."
Trabzon'a yaptığı son ziyaretteki toplantısında kendisine yöneltilen bir soru üzerine, Trabzon'un İran ile olan ticaretin geçmişini hatırlatan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, "Türkiye ve Trabzon bu pazar için avantajlı bir konuma sahiptir. Ama beklemeden ve çabuk hareket etmeliyiz. Trabzon'da böyle bir toplantının yapılacak olmasını çok olumlu buluyor ve her türlü desteği veriyoruz. Bu konuda başta ilgili kamu v esivil toplum kuruluşları olmak üzere herkes üzerine düşeni yerine getirmek için şimdiden çalışmaya başlamalıdır" dedi.
Bu arada Türkiye-İran İş Konseyi'nin başkan ve başkan yardımcısının Trabzon'dan olmasının avantajının değerlendirilmesi gerektiğini de bildirildi.