Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme İdaresi Başkanlığının (KOSGEB) Kurumsallaştırma ve Markalaşma konularında 55 milyon liralık proje teklif çağrısına çıktığını belirterek, "KOBİ'lerimize sesleniyorum, 'şimdi proje zamanı'. İstikrarla büyüyen, gelişen yeni Türkiye için belirlenen bütçenin KOBİ'lerimiz tarafından en etkin ve verimli şekilde kullanılması gerekiyor" dedi.
KOSGEB KOBİ Proje Destek Programı kapsamında, "Yönetim Becerilerinin ve Kurumsal Yetkinliklerinin Geliştirilmesi-Kurumsallaştırma" ve "Tanınmış Ürün/Hizmet Süreci Oluşturma-Markalaşma" konularında 100 milyon liralık bütçeyle proje teklif çağrısına çıkıldığını hatırlatan Işık, "İlk etapta 686 kurumsallaşma ve 213 markalaşma olmak üzere 899 projenin 45 milyon liralık bütçeyle desteklenmesine karar verildi" diye konuştu.
Kurumsallaşma başlığındaki projelerde, 25 milyon liralık personel, 4,3 milyon liralık makine-teçhizat, 26,9 milyon liralık yazılım ve 17,4 milyon liralık hizmet alımı giderinin desteklendiğini bildiren Işık, markalaşma başlığında ise 4,6 milyon liralık personel, 400 bin liralık makine-teçhizat, 1,7 milyon liralık yazılım ve 5 milyon liralık hizmet alımı gideri sağlandığını belirtti.
- "En çok proje üreten iller"
Işık, en çok Ankara, Bursa, Batman, Diyarbakır, Elazığ, İstanbul, İzmir, Kocaeli, Konya, Malatya, Mersin, Şanlıurfa'dan proje başvurusu yapıldığına dikkati çekerek, şunları kaydetti:
"Hedeflenen 100 milyon liralık bütçeden geriye kalan 55 milyon liralık kısmının da KOBİ'lere kullandırılması için ikinci defa KOBİ'lerde Kurumsallaşmanın Geliştirilmesi ve KOBİ'lerde Markalaşmaya Geçiş konu başlıklarında çağrıya çıkıldı. KOBİ'lerimize sesleniyorum, 'şimdi proje zamanı'. İstikrarla büyüyen, gelişen yeni Türkiye için destek kapsamında belirlenen bütçenin KOBİ'lerimiz tarafından en etkin ve en verimli şekilde kullanılması gerekiyor. Çağrıya çıkılan programlar için proje başvuruları, 30 Kasım 2015'te sona eriyor."
- "Finansmana erişim kolaylığı"
Işık, KOBİ'lerin finansmana erişiminde kolaylık sağlanması amacıyla KOSGEB'in, Halk Bankası ve Vakıfbank ile protokol imzaladığına değinerek, protokollerle KOBİ'lerin 60 aya varan vadelerde, uygun faiz oranlarıyla masrafsız kredi kullanabileceğine işaret etti.
İşletmelerin, protokol kapsamında belirlenen kredi türlerinde mevcut faiz oranları üzerinden indirim elde edebileceğinin altını çizen Işık, EFT/ havale gibi bankacılık işlemleri, çek defteri, kredi kartları, e-fatura, POS ve benzeri bankacılık ürün ve hizmetlerinde özel avantajlardan yararlanabileceklerini söyledi.
Işık, ayrıca işletmelerin uygun faiz oranı ve masrafsız kredi kullanmanın yanında KOSGEB veri tabanına kayıt yaptırarak, KOSGEB'in diğer faaliyetlerinden de yararlanabileceklerini de dile getirdi.
SON TARİH 30 KASIM
KOSGEB KOBİ Proje Destek Programı kapsamında, 100 milyon liralık bütçeyle proje teklif çağrısına çıkıldığını hatırlatan Işık, İlk etapta 686 kurumsallaşma ve 213 markalaşma olmak üzere 899 projenin 45 milyon liralık bütçeyle desteklenmesine karar verildi diye konuştu. Hedeflenen 100 milyon liralık bütçeden geriye kalan 55 milyon liralık kısmının da KOBİ'lere kullandırılması için ikinci defa çağrıya çıkıldığını vurguladı.